Αμερικανικό Κολλέγιο Παιδιάτρων: Εφηβική Αυτοκτονία. Η Σχέση της με την πρώιμη έναρξη Σεξουαλικής Δραστηριότητας και την Άμβλωση.

 

Όλοι οι παράγοντες κινδύνου είναι σημαντικοί στην αξιολόγηση των συνεργικών παραγόντων της εφηβικής αυτοκτονίας,

Σε ένα εκτεταμένο άρθρο σχετικά με την αυτοκτονία των εφήβων, που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics (Παιδιατρική), οι συγγραφείς παραλείπουν «κατά λάθος» δύο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου, αυτόν της σεξουαλικής δραστηριότητας και της έκτρωσης. Το Αμερικανικό Κολλέγιο Παιδιάτρων (American College of Pediatricians),  έχει σημειώσει στο παρελθόν τη σημαντική συμβολή αυτών των παραγόντων στην αυτοκτονία των εφήβων, όπως και τον ρόλο της κατάθλιψης.

Σε μελέτες όπου έγινε εκτίμηση των συνεργικών παραγόντων για την αυτοκτονία, οι σεξουαλικά δραστήριες νεαρές κοπέλες βρέθηκαν να είναι τρεις φορές πιθανότερο να είναι καταθλιπτικές και τρεις φορές πιο πιθανό να έχουν κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, σε σύγκριση με τα σεξουαλικά εγκρατή κορίτσια. Τα σεξουαλικά ενεργά έφηβα αγόρια ήταν περισσότερο από δύο φορές πιο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη και επτά φορές πιο πιθανό να έχουν κάνει απόπειρες αυτοκτονίας, σε σύγκριση με τα σεξουαλικά εγκρατή αγόρια.

Τα έφηβα κορίτσια με σεξουαλικές εμπειρίες ήταν τρεις φορές και οι άνδρες οκτώ φορές πιο πιθανό να έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν από ότι οι εγκρατείς έφηβοι. Μεταξύ των εφήβων κοριτσιών, η κατάθλιψη δεν συνοδεύεται σταθερά με σεξουαλική δραστηριότητα, αλλά η σεξουαλική δραστηριότητα ακολουθείται συχνά από κατάθλιψη.

Η σχέση μεταξύ της άμβλωσης και της αυτοκτονίας έχει τεκμηριωθεί εδώ και πάνω από 30 χρόνια, όταν μια μελέτη από τη Μινεσότα διαπίστωσε ότι  6 μήνες μετά την έκτρωση, τα κορίτσια του γυμνασίου είχαν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες αυτοκτονίας από τα άλλα συνομήλικα κορίτσια. Όσα είχαν γενικά στο ιστορικό τους κάποια άμβλωση ήταν περίπου 6 φορές πιο πιθανό να έχουν προσπαθήσει να αυτοκτονήσουν από ότι εκείνα χωρίς ιστορικό άμβλωσης. Πιο πρόσφατα, μελέτες στη Φινλανδία και την Καλιφόρνια διαπίστωσαν ότι η προκλητή άμβλωση σχετίζεται με 2,5 έως 7 φορές υψηλότερο ποσοστό αυτοκτονίας στα έτη που ακολουθούν την έκτρωση από ότι αν ακολουθούσαν τον τοκετό.

Το American College of Pediatricians συμβουλεύει τους παιδίατρους να ενημερώνουν αντικειμενικά τους εφήβους, ώστε να γνωρίζουν όλους τους παράγοντες κινδύνου για την αυτοκτονία στην ηλικία τους, συμπεριλαμβανομένης της ευκαιριακής σεξουαλικής δραστηριότητας και της εκούσιας έκτρωσης. Περισσότερες πληροφορίες για τους γιατρούς και τους γονείς διατίθενται στην ιστοσελίδα του American College of Pediatricians www.BestforChildren.org.

Σχόλιο «Αφήστε με να ζήσω!»:

Παρά τα υποκριτικά διακηρυττόμενα, πως η άμβλωση είναι συνειδητή και ελεύθερη επιλογή της γυναίκας, που επιβεβαιώνει την ικανότητα αυτοδιαχείρισης και την ενδυναμώνει, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική. Η γυναίκα προχωρά σε άμβλωση γιατί,  συνήθως, ο σύντροφος δεν επιθυμεί να συνεχίσει με εκείνη, να έχει μωρό και υποχρεώσεις απέναντί τους, οι δε πατρικές οικογένειες αποδεικνύουν στην πράξη πως όλα ήταν καλά στις σχέσεις των παιδιών τους, όσο δεν υπήρχε η μακροχρόνια δέσμευση από την παρουσία ενός παιδιού. Η άμβλωση, λοιπόν, είναι τις περισσότερες φορές μια εκβιαστική επιλογή για εκείνη και το παιδί της.

Η αίσθηση από το κορίτσι της εγκατάλειψης, της χρήσης της ως αντικειμένου εφήμερης ηδονής και ο ταπεινωτικός εξαναγκασμός της στη θανάτωση του μωρού της για «το καλό το δικό της, του συντρόφου της ή και του ίδιου του μωρού», δημιουργούν αισθήματα ανασφάλειας και μελλοντικής αβεβαιότητας και δυστυχώς οδηγούν πολλά κορίτσια στην κατάθλιψη και την αυτοκτονία.

Το ασφαλέστερο για εκείνες είναι για να αποφύγουν το θάνατο του παιδιού, αλλά και τις συνέπειες στις ίδιες, να βρουν το θάρρος και να απευθυνθούν σε φορείς που σέβονται τη μητέρα και το παιδί, ώστε  να λάβουν βοήθεια για τις ίδιες και  για το αγαπημένο τους μωρό.

Πηγές:

  • Induced Abortion: Risks That May Impact Adolescents, Young Adults, and Their Children. American College of Pediatricians, February 2015
  • Abstinence Education. American College of Pediatricians, October 2010.
  • Sexual Risk Avoidance (Abstinence) Education. American College of Pediatricians.
  • The Family Table

 

Αναφορές:

(1) Shain B and AAP COMMITTEE ON ADOLESCENCE. Suicide and Suicide Attempts in Adolescents. Pediatrics. 2016; 138 (1): e20161420.

(2) Abstinence Education,  American College of Pediatricians, October 2010.

(3) Induced Abortion: Risks That May Impact Adolescents, Young Adults, and Their Children. American College of Pediatricians, February 2015.

(4) Rector, R., Johnson, K., Noyes L. (2003). Sexually Active Teenagers are More likely to be Depressed and to Attempt Suicide. Heritage Foundation Center for Data Analysis 2003: Report #03-04. Available at: http://www.heritage.org/Research/Family/cda0304.cfm. Accessed June 5, 2003.

(5) Orr, D.P., Beiter, M., & Ingersoll, G. (1991). Premature Sexual Activity as an Indicator of Psychosocial Risk, Pediatrics Vol. 87, No. 2, February 1, 141 -147.

(6) Hallfors, D.D., Waller, M.W., Ford CA, et al. (2004). Adolescent depression and suicide risk: association with sex and drug behaviors. Am J Prev Med.Vol 27, p. 224-230.
Above three references (4-6) cited in Weed, SE and Lickona, T, ABSTINENCE EDUCATION IN CONTEXT: HISTORY, EVIDENCE, PREMISES, AND COMPARISON TO COMPREHENSIVE SEXUALITY EDUCATION IN MAUREEN KENNY (ED.) (2014) SEX EDUCATION. HAUPPAUGE, NY: NOVA SCIENCE PUBLISHERS. WWW.NOVAPUBLISHERS.COM  http://www.acpeds.org/wordpress/wp-content/uploads/Stan-Weed-and-Thomas-Lickona-2014.Abstinence-Education-in-Context.pdf

(7) Stress, depression and suicide: a study of adolescents in Minnesota. Barry Garfinkel et al in Responding to High Risk Youth, Minnesota Extension Service, University of Minnesota (1986).

(8) https://www.kathimerini.gr/1054179/article/epikairothta/ellada/se3oyalika-energos-apo-thn-hlikia-twn-15-dhlwnei-enas-stoys-tesseris-neoys

 

Κύρια πηγή άρθρου: https://www.acpeds.org/all-risks-factors-are-important-in-assessing-adolescent-suicide

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko