Πρόωρα νεογνά! Ο επιτυχημένος αγώνας για την επιβίωσή τους μέσα στις Μονάδες Εντατικής Νεογνών.

Τα μωρά χρειάζονται τουλάχιστον 37 εβδομάδες για να αναπτυχθούν ικανοποιητικά μέσα στη μήτρα της μητέρας τους. Αυτά που γεννώνται πριν τις 37 εβδομάδες ονομάζονται πρόωρα νεογνά. Τις εβδομάδες από την 27η  και μετά ωριμάζουν πολύ σημαντικά όργανα. Εδώ ανήκουν οι πνεύμονες, οι νεφροί, ο νωτιαίος μυελός και τα αναπαραγωγικά όργανα.

Παιδιά τα οποία γεννώνται πρόωρα συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα άμεσα μετά τον τοκετό αλλά και αργότερα στη ζωή τους διότι τα όργανά τους δεν έχουν τελειοποιηθεί στην ανάπτυξη.
  

prowra noegna 01     

Τα προβλήματα που παρουσιάζονται άμεσα μετά τη γέννηση αφορούν:

Το αναπνευστικό το οποίο αργεί να ωριμάσει (RDS) και εκδηλώνονται με δύσπνοια, υπάρχει ανοικτός αρτηριακός πόρος στη καρδιά-(PDA), ίκτερος από ανωριμότητα του ηπατικού κυττάρου, βρογχοπνευμονική δυσπλασία λόγω ανωριμότητας του πνεύμονα και τοξικής βλάβης της οξυγονοθεραπείας και του αναπνευστήρα, εγκεφαλική αιμορραγία λόγω ευθραυστότητας των αγγείων του εγκεφάλου, λοιμώξεις λόγω ανοσολογικής ανωριμότητας όπως είναι η μηνιγγίτιδα, η πνευμονία , η σήψη και η νεκρωτική εντεροκολίτιδα.

Στα μάτια των νεογνών πριν την 30ή εβδομάδα δυνατόν να παρουσιασθεί αμφιβληστροειδοπάθεια, εκδηλώνονται άπνοιες κατά τον ύπνο και επεισόδια βραδυκαρδίας καθώς και αναιμία που οφείλεται στην ατελή θρέψη του μέσω του πλακούντα. Αυτή  ολοκληρώνεται στο τέλος της κύησης οπότε και το νεογνό έχει καλύτερη παροχή θρεπτικών υλικών.


prowra noegna 03

Μακροπρόθεσμα δυνατόν να παρουσιασθούν κάποιες ποικίλης βαρύτητας διαταραχές στη συμπεριφορά, νευρολογικές  και μαθησιακές διαταραχές, ευαισθησία στις λοιμώξεις, ελαφρά έκπτωση στην ακοή, προβλήματα με την οδοντοστοιχία, μυϊκή αδυναμία.

Είναι ευχή κάθε γονέως το παιδί του να γεννηθεί τελειόμηνο με ολοκληρωμένη την ανάπτυξή του.

Συμβαίνει όμως για διάφορους λόγους το παιδί να γεννηθεί νωρίτερα από τις 37εβδ. και πριν την πλήρη ολοκλήρωση της διάπλασης των οργάνων του. Τα αίτια για τον πρόωρο τοκετό είναι πολλά. Προέρχονται από τη μητέρα, το έμβρυο, τον πλακούντα, το αμνιακό υγρό και τη μήτρα, ενώ αναφέρονται ακόμη ιατρογενή και άγνωστα αίτια.  Άσχετα με τα αίτια όταν γεννηθεί ένα πρόωρο παιδί πρέπει να δοθεί αγώνας  τόσο ως προς το να διατηρηθεί στη ζωή όσο και στο  να αντιμετωπισθούν  οι ανεπάρκειες των ανώριμων οργάνων και οι  ποικίλες και σοβαρές επιπλοκές  από την ανωριμότητά του.

  
prowra noegna 04  

Παρακάτω παρουσιάζονται   στατιστικά στοιχεία σχετικά με την επιβίωση των πρόωρων νεογνών. Τα στοιχεία αυτά είναι άκρως ενθαρρυντικά διότι καταδεικνύεται πως με τη βοήθεια των Μονάδων Εντατικής Νεογνών και των σύγχρονων υποστηρικτικών τεχνικών είναι δυνατόν να επιβιώσουν και να έχουν μάλιστα πολύ καλή ποιότητα ζωής παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα ακόμη και στις 24 εβδομάδες κύησης!!!

Βιωσιμότητα ενός νεογνού είναι η ικανότητά του να επιζήσει εκτός μήτρας μετά τη γέννησή του είτε πρόκειται για φυσιολογικό τοκετό είτε για Καισαρική τομή, όταν υποστηριχθεί με όλα τα σύγχρονα μέσα της  ιατρικής επιστήμης.  

Δεν υπάρχει σαφές όριο ανάπτυξης, ή ηλικία κύησης ή βάρος στο οποίο ένα υγιές κατά τα λοιπά ανθρώπινο έμβρυο  να καθίσταται αυτόματα βιώσιμο. Σύμφωνα με μελέτες που έγιναν μεταξύ 2003 και 2005, το 20-35% των μωρών που γεννήθηκαν στις 23 εβδομάδες κύησης επιβιώνουν, όπως επιβιώνει το 50-70% των μωρών που γεννήθηκαν στις 24 έως 25 εβδομάδες και πάνω από 90% που γεννήθηκα στις 26 έως 27 εβδομάδες. 

Είναι σπάνιο για ένα βρέφος που ζυγίζει λιγότερο από 500 γραμμάρια να επιβιώσει.

 
prowra noegna 05  

Οι πιθανότητες  όμως επιβίωσης ενός μωρού αυξάνουν 3-4% την ημέρα μεταξύ 23 και 24 εβδομάδων κύησης και περίπου 2-3% ημερησίως μεταξύ 24 και 26 εβδομάδων κύησης.

Μετά από τις 26 εβδομάδες ο ρυθμός επιβίωσης αυξάνεται με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, επειδή η επιβίωση είναι ήδη υψηλή.

 
prenatal development table

Στάδια στην προγεννητική ανάπτυξη, που δείχνουν βιωσιμότητα και σημείο πιθανότητας επιβίωσης 50% (όριο βιωσιμότητας) στο κάτω μέρος.

 Οι εβδομάδες και οι μήνες αριθμούνται σχετικά με την ηλικία κύησης.

Αντιστοίχιση στις εβδομάδες κύησης κατά τη γέννηση  και της βιωσιμότητας:

21εβδ. και λιγότερο (0%), 22 (0-10%,) 23 (10-35%), 24 (40-70%), 25 (50-80%), 26 (80-90%), 27  (> 90%), 30 (> 95%),  34 (>98% ).

  

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fetal_viability

https://parenting.firstcry.com/articles/common-premature-baby-problems-that-you-must-aware-of/

http://www.chrelias.gr/index.php/%CE%BC%CE%B1%CE%B9%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B7/95-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%89%CF%81%CE%BF%CF%83-%CF%84%CE%BF%CE%BA%CE%B5%CF%84%CE%BF%CF%83

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko