Live Action: Είναι η έκτρωση πραγματικά απαραίτητη για να σωθεί η ζωή μιας γυναίκας;

LiveAction, 24 Φεβρουαρίου 2016.

Lila Rose: Ένα από τα πλέον βαρυσήμαντα επιχειρήματα των ακτιβιστών υπέρ των αμβλώσεων είναι πως η άμβλωση είναι συχνά απαραίτητη για ιατρικούς λόγους. Ποια είναι η δική σας θέση πάνω σε αυτό το επιχείρημα;

Anthony Levatino: Ακούμε συχνά πως η άμβλωση, και ειδικότερα η άμβλωση τρίτου τριμήνου, είναι απαραίτητη για να σωθεί η ζωή της γυναίκας. Τίποτα δεν είναι πιο ψευδές από αυτό το επιχείρημα. Πέρασα εννέα χρόνια εργαζόμενος σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα τέταρτης βαθμίδας, και υπάρχουν ορισμένα μόνο τόσο υψηλών προδιαγραφών Νοσοκομεία στη χώρα, προορισμένα για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επικίνδυνων κυήσεων.

Και υφίστανται προκειμένου να μη γίνεται διπλή δουλειά, και τα έξοδα αυξάνονται, για το λόγο αυτό, αυτά τα (τεταρτοβάθμια) νοσοκομεία υποδέχονται τα περιστατικά που παραπέμπονται από όλη τη γύρω περιοχή. Και το  Albany Medical Center στο Albany New York, όπου εργαζόμουν, ήταν ένα από αυτά. Ήμουν στο ιατρικό προσωπικό του Νοσοκομείου για εννέα χρόνια. Είδα εκατοντάδες περιπτώσεων με εξαιρετικά επείγουσες μαιευτικές επιπλοκές.

Καρκίνους, καρδιοπάθειες, αρρύθμιστους σακχαρώδεις διαβήτες, τοξιναιμίες κυήσεως αρρύθμιστες, και έσωσα μέσα σε αυτά τα εννέα χρόνια εκατοντάδες γυναίκες που ήταν έγκυες και κινδύνευε η ζωή τους. Και αυτό το πέτυχα με τον τοκετό, περάτωνα την εγκυμοσύνη τους με τοκετό, είτε προκλητό, είτε με Καισαρική τομή.

Lila Rose: Φέρνατε στον κόσμο το μωρό.

Anthony Levatino: Έφερνα στο κόσμο το μωρό. Και πάντοτε εξηγώ στον κόσμο: Σε όλα αυτά τα χρόνια ο αριθμός των μωρών που θα έπρεπε ελεύθερα και χωρίς ενδοιασμούς να σκοτώσω μέσα από τη θεραπευτική διαδικασία ήταν μηδενικός. Και θα σας δώσω ένα παράδειγμα: Το σημείο κλειδί στην άμβλωση τρίτου τριμήνου, το οποίο τόσο πολλοί άνθρωποι παρεξηγούν, είναι πως παίρνει μέρες να προετοιμάσεις τον τράχηλο της μήτρας για την άμβλωση. Αυτή η προετοιμασία δεν είναι η φυσική διαδικασία διάτασης. Εάν πρέπει να διαστείλεις έναν τράχηλο αποτελεσματικά – αυτό αρχίζει κυριολεκτικά από το μέγεθος της άκρης της καρφίτσας, και φθάνει σε τέτοιο μέγεθος ώστε να επαρκεί για να διαμελίσεις ή να ξεσχίσεις σε κομμάτια ένα μωρό αυτού του μεγέθους –, τότε αυτός ο τράχηλος πρέπει να διασταλεί και αυτή η διαδικασία οπωσδήποτε θα πάρει από 24 ως 72 ώρες.

Ειδικά όταν συζητούμε για αμβλώσεις τρίτου τριμήνου, οι περισσότερες απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, η μεγάλη πλειοψηφία των εγκυμοσύνων που είναι απειλητικές για τη ζωή δεν θα εμφανισθούν παρά από την 24η, 25η, 26η εβδομάδα εγκυμοσύνης και ακόμη πιο πέρα. Και όταν μιλούμε για αυτές, μιλούμε για διαδικασίες έκτρωσης όπου απαιτούνται δύο και τρεις μέρες να προετοιμάσεις τον τράχηλο.

Και θα σας δώσω ένα κλασικό παράδειγμα. Και αυτό είναι πραγματικό περιστατικό. Μια κυρία ήλθε στο νοσοκομείο μας στην 27η εβδομάδα κύησης με σοβαρή τοξιναιμία. Η αρτηριακή της πίεση ήταν – ξέρετε μια φυσιολογική αρτηριακή πίεση είναι περίπου 120/80. Λοιπόν αυτή η κυρία είχε 220/160. Λοιπόν εκείνη κυριολεκτικά ήταν ένα βήμα πριν το εγκεφαλικό. Τί κάνεις λοιπόν σε μια κατάσταση σαν κι αυτή; Την σταθεροποιήσαμε και την φέραμε στο χειρουργείο όπου της έκαμα Καισαρική τομή και γέννησε μέσα σε μια ώρα από την άφιξή της στο Νοσοκομείο. Τόσο αυτή όσο και το παιδί της τα κατάφεραν μια χαρά.

Lila Rose: Καταπληκτικό...!

Anthony Levatino: Τώρα ας υποθέσουμε πως θέλαμε να χρησιμοποιήσουμε την άμβλωση για να «σώσουμε τη ζωή της», σωστά; Εάν με αυτό το τύπο αρτηριακής πίεσης και με αυτό το πρόβλημα, είχαμε να περιμένουμε και 2-3 μέρες για να προετοιμαστεί ο τράχηλος, τότε αυτή δεν θα τα κατάφερνε στα σίγουρα. Θα ήταν ήδη νεκρή, και αυτό είναι ένα τέλειο παράδειγμα.

Ουδέποτε χρειάζεσαι άμβλωση τελευταίου τριμήνου για να σώσεις τη ζωή μιας γυναίκας. Εάν είναι απαραίτητο πραγματοποιείται τοκετός. Τώρα ας απαντήσουμε στο αν τα κατάφεραν να επιζήσουν όλα αυτά τα μωρά που γεννήθηκαν πρόωρα. Όχι, δεν τα κατάφεραν. Αλλά σε όλα δόθηκε αυτή η ευκαιρία, και τα περισσότερα τα κατάφεραν.

Lila Rose: Αυτά τα οποία μας αναφέρετε Dr. Levatino, είναι τόσο εντυπωσιακά και πολλοί άνθρωποι δεν τα έχουν ακούσει ποτέ. Υποθέτουν πως όταν το ενδεχόμενο της έκτρωσης προκύψει, τότε είναι απαραίτητο να σκοτώσεις αυτό το παιδί, κάποιες φορές για να σωθεί η ζωή της μητέρας, αλλά εσείς λέτε πως το απαραίτητο είναι να γεννηθεί αυτό το μωρό, και ποτέ δεν είσαι υποχρεωμένος να σκοτώσεις επίτηδες αυτό το παιδί.

Anthony Levatino: Ναι, αυτό ακριβώς λέω.

Lila Rose: Τότε γιατί υπάρχει όλη αυτή η τεράστια διεκδικητικότητα εκ μέρους των υποστηρικτών της άμβλωσης να υποστηρίζουν πως είναι απαραίτητο να σκοτώσεις για να σωθεί η ζωή της μητέρας;

Anthony Levatino: Δεν τη καταλαβαίνω αυτή την εμμονή. Σύμφωνα με τη δική μου εμπειρία, για πάνω από μια δεκαετία, δεν βρέθηκα ποτέ στην θέση να πρέπει να σκοτώσω ένα παιδί για να σώσω τη ζωή μιας γυναίκας που ήταν έγκυος. Αλλά υπάρχει ευρύτερη συζήτηση εδώ. Υπάρχει θέμα «πολιτικής ορθότητας». Ακούστε προσεκτικά τις λέξεις που χρησιμοποιούνται.  Πρέπει να περάσει ο νόμος Χ, Ψ, Ζ, διότι προστατεύει την υγεία των γυναικών. Λέει ο Μπίλ Κλίντον: «Θα ήμουν ευτυχής να υπέγραφα το νόμο που απαγορεύει τις αμβλώσεις με την μέθοδο του μερικού τοκετού, υπό την προϋπόθεση πως περιλαμβάνει την εξαίρεση που αφορά την υπεράσπιση της υγείας της γυναίκας». Τί σημαίνει λοιπόν αυτό; Κοιτάξτε έχω ένα πτυχίο στη Νομική και ο κάθε δικηγόρος γνωρίζει ποια είναι η σημασία της κάθε μεμονωμένης λέξης και η «Roe vs Wade» δεν ξεκαθάρισε την έννοια της λέξης «υγεία».

Η «Doe vs Bolton» το έκανε. Λέει πως ο όρος «υγεία» περιλαμβάνει την σωματική υγεία της γυναίκας. Εντάξει. Αλλά δεν διευκρινίζει πόσο άσχημα πρέπει να έχει επηρεασθεί ώστε αυτό να αποτελεί πραγματικό πρόβλημα. Και περιλαμβάνει και τη διανοητική της κατάσταση. Εντάξει, αλλά και πάλι σε πόσο άσχημη κατάσταση πρέπει να βρίσκεται και αυτή; Υποθέτω –μπορώ να φανταστώ – δεν έχω δει ποτέ, αλλά μπορώ να υποθέσω πως μια γυναίκα μπορεί να κάνει ένα ψυχωτικό επεισόδιο εξαιτίας της εγκυμοσύνης της, αυτό πραγματικά αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας. Σκεφτείτε την περίπτωση που βρίσκεται υπό συνθήκες μεγάλης ψυχολογικής πίεσης. Και να πει εκείνη: «Δεν μπορώ να τα βγάλω πέρα με αυτή την εγκυμοσύνη». Και αυτό αποτελεί παράμετρο πνευματικής υγείας. Περιλαμβάνει και την οικονομική παράμετρο. Πόσα χρήματα πρέπει να διαθέτεις για να θεωρείσαι «υγιής» από οικονομικής απόψεως; Και αν αυτό δεν σας αρκεί, περιλαμβάνει την κοινωνική της «υγεία». Και τί ακριβώς σημαίνει το ότι ένας πολιτικός λέει: «θα υποστηρίξω την θέση σου αρκεί να περιλαμβάνει την εξαίρεση της υγείας;». Αυτό μεταφράζεται έτσι: «Ευχαρίστως θα υποστηρίξω την τροπολογία σου, υπό την προϋπόθεση πως περιλαμβάνει μια εξαίρεση τόσο ευρεία ώστε στη πράξη αυτή η τροπολογία δεν θα έχει καμία αξία».

Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί μια γυναίκα θα ήθελε ποτέ να κάνει φαρμακευτική έκτρωση και θα εξηγήσω το γιατί... Όσο και αν ο νους της είναι στην άμβλωση... Υπάρχουν πολλά προβλήματα με το RU-486.

   

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=ysl1tRnk-ig

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko