Μωράκι 8 εβδομάδων

Με μεγάλη συγκίνηση είδαμε προ ημερών στο διαδίκτυο σε γνωστή ιστοσελίδα (1) ένα μικρό μωράκι που είδε το φως πρόωρα, κάτω από δύσκολες και μάλλον απελπιστικές για τη ζωή του συνθήκες. Το μικρό μας μάλλον δεν τα κατάφερε, παρά το ότι ήταν εξαιρετικά επιθυμητό από τους γονείς και τους ιατρούς του.

Με βάση τα χαρακτηριστικά του σώματός του, είχε ηλικία 8 εβδομάδων από την σύλληψη. Μέσα από ένα φιλμάκι από τη σύντομη ζωή του είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε την ομορφιά και την τελειότητα της ανθρώπινης ύπαρξης. Έστω και σε τόσο νεαρή ηλικία ήταν ένα όμορφο, χαριτωμένο, ζωηρό πλασματάκι που ήθελε να κινηθεί, να ζήσει να έλθει στον κόσμο μας.

Αξίζει να προσεγγίσουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα κύησης, γιατί είναι εβδομάδα ορόσημο για τη διάπλαση του νέου ανθρώπου. Η 8η εβομάδα είναι η τελευταία εβδομάδα την πρώιμης εμβρυϊκής περιόδου. Στην περίοδο αυτή, που αποκαλείται περίοδος της μείζονος οργανογένεσης, σχηματίζονται όλα τα όργανα του ανθρώπου. Το δε έμβρυο έχει ευδιάκριτη ανθώπινη μορφή.

Είναι ένα μικρούλι παιδάκι.

  

  

Στην πραγματικότητα το έμβρυο των 8 εβδομάδων είναι ένας πλήρης άνθρωπος.

Το μήκος του είναι περί τα 3 εκατοστά, και το βάρος του 35 γραμμάρια. Έχει όλα του τα όργανα και τα συστήματα διαμορφωμένα, μένει μόνο από εδώ και πέρα να αυξηθούν σε μέγεθος και να αναπτυχθούν οι ιδιαίτερες λειτουργίες του κάθε οργάνου ξεχωριστά. Αυτό γίνεται κατά τη λεγόμενη όψιμη εμβρυϊκή περίοδο που είναι η περίοδος από την 9η εβδομάδα ως το τέλος της φυσιολογικής κύησης, στις 38 εβδομάδες .

 Εξωτερικά διακρίνουμε το κεφαλάκι του, το οποίο είναι σχεδόν το ήμισυ του σώματός του, τα χεράκια με τους ώμους , τους βραχίονες, τους αγκώνες και τα διαχωρισμένα δακτυλάκια στα χέρια και στα πόδια. Αρχίζουν, μάλιστα, να σχηματίζονται τα δακτυλικά του αποτυπώματα. Το κορμάκι του έχει ελαφρά κάμψη προς τα κάτω .

Πάνω στο κεφαλάκι του διακρίνονται τα ματάκια με βλέφαρα, μυτούλα, στόμα, πτερύγια για τα μικρά του αυτάκια. Υπάρχουν οι καταβολές για όλα τα βασικά του όργανα, για τον εγκεφάλο, τη καρδιά, το ήπαρ, τους πνεύμονες και τις εντερικές έλικες, οι οποίες όμως βρίσκονται μέσα στο εγγύς τμήμα του ομφαλίου λώρου. Ανιχνεύεται ευκρινώς ο ήχος της μικρής καρδιάς του, αυτό μάλιστα γίνεται ήδη από την 6η εβδομάδα. Έχει αιμοφόρα αγγεία με εμβρυϊκή κυκλοφορία αίματος. Ο χόνδρος στα άκρα του αρχίζει να αντικαθίσταται από οστό.

Στο μωρό μας έχουν αναπτυχθεί τα βασικά τμήματα του εγκεφάλου του, του νωτιαίου μυελού και τα περιφερικά νεύρα. Μπορεί να κινεί τα χεράκια, τα ποδαράκια και το κεφαλάκι του. Αυτό σημαίνει καλή λειτουργικότητα του Νωτιαίου Μυελού.Το παιδί επίσης έχει τις βασικές νευρικές συνάψεις (κυκλώματα) του Νωτιαίου Μυελού και του εγκεφάλου, που του επιτρέπουν να αισθανθεί τον πόνο. Πραγματικά, όταν υποστεί επίθεση ενώ είναι μέσα στη μήτρα, (απόπειρα άμβλωσης π.χ.)  υποφέρει και κάνει αντιδραστικές κινήσεις απόσυρσης.

Δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε εξωτερικά σαφώς εάν είναι κοριτσάκι ή αγοράκι, αν και υπάρχουν οι βασικές καταβολές των γεννητικών οργάνων του και έχουν αρχίσει ήδη να διαφοροποιούνται.

Από τα παραπάνω μπορούμε εύκολα να καταλάβουμε την ομορφιά, την τελειότητα και τη ζωή που κρύβει μέσα του ένα μωρό 56 ημερών, 3 εκατοστών και 25 γραμμαρίων. Είναι ένα θαύμα τόσο μεγάλο και εντυπωσιακό, που αδυνατεί να το συλλάβει ο νούς, καθώς  το προσεγγίζει όχι μόνο επιστημονικά αλλά και ανθρώπινα!

Συνήθως μωράκια σαν και αυτό δεν μπορούν να επιβιώσουν. Οι συνθήκες που αναπτύσσονται στην κοιλιά της μητέρας (έκτοπες κυήσεις), όπως επίσης διάφορες νόσοι ή εξαιρετική προωρότητα, καθιστούν την επιβίωσή τους  εκτός μήτρας αδύνατη.

Ο χριστιανός γονέας ο οποίος με πόνο ψυχής βλέπει το παιδάκι του να φεύγει σύντομα, αφού γεννηθεί, χωρίς να έχει δυνατότητα να του προσφέρει τη ζωή και την υγεία, δεν πρέπει να απελπίζεται.

Μπορεί να του κάνει μεγαλύτερο δώρο από εκείνο της προσωρινής αυτής ζωής. Να του χαρίσει την αιώνια ζωή κοντά στον Πατέρα και Δημιουργό μας, αεροβαπτίζοντάς το. Το αεροβάπτισμα είναι δώρο σωτηρίας για την ψυχούλα του δικού του παιδιού και αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφορά αγάπης από τον πονεμένο γονιό στο παιδί του.

Η διαδικασία είναι απλή, αλλά σωτήρια. Θα έχει ενημερωθεί ο ιατρός και οι νοσηλεύτριες ότι οι γονείς επιθυμούν να γίνει αμέσως αεροβάπτισμα του μωρού (ή Βάπτισμα ανάγκης, όπως λέγεται), όταν αυτό εξέλθει από τη μητέρα και αφού έχει γεννηθεί ζωντανό. Και αυτό γίνεται συνήθως από κάποια νοσηλεύτρια ή οποιονδήποτε άλλο, λέγοντας: «Βαπτίζεται ο/η δούλος/η του Θεού … (το όνομα που θα έχει επιλεγεί)», και συνεχίζουμε υψώνοντας στον αέρα το μωρό σταυροειδώς τρεις φορές, λέγοντας: «εις το όνομα του Πατρός. Αμήν.» (την πρώτη φορά), «και του Υιού. Αμήν.» (τη δεύτερη), «και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν.» (την τρίτη φορά). Εάν το μωρό αποβιώσει, το μνημονεύουμε κανονικά στη θ. Λειτουργία στους κεκοιμημένους, εάν όμως ζήσει, τότε τελούμε το Βάπτισμα από την αρχή, κανονικά στην Εκκλησία (δίνοντας όμως το ίδιο όνομα που έχουμε δώσει στο αεροβάπτισμα). 

  

fetal development chart 01

Πηγή πίνακα: http://perinatology.com/Reference/Fetal%20development.htm

 

Η εξωτερική εμφάνιση ενός μωρού με ηλικία κύησης 8 εβδομάδων από τη σύλληψη.

week by week 8 baby development 01

 Φωτογραφία από: https://www.parents.com/pregnancy/week-by-week/baby-development/?slideId=slide_1a5d0d98-0aed-41f1-91ff-18c1fee247d8#slide_1a5d0d98-0aed-41f1-91ff-18c1fee247d8

    

Παραπομπή για ιστοσελίδα είδησης:

https://www.lifenews.com/2019/01/14/amazing-video-shows-unborn-baby-in-first-trimester-moving-her-arms-and-legs/

  

 Πηγές επιστημονικών στοιχείων:

Η ανθρώπινη διάπλαση. Εμβρυολογία κλινικού προσανατολισμού. Keith L.Moore,  T. V. N. Persaud.

8η Αγγλική έκδοση, Πρώτη Ελληνική έκδοση.

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/7247-fetal-development-stages-of-growth

http://perinatology.com/Reference/Fetal%20development.htm

https://www.lifenews.com/2013/05/23/expert-tells-congress-unborn-babies-can-feel-pain-starting-at-8-weeks/

https://www.lifenews.com/2019/01/14/amazing-video-shows-unborn-baby-in-first-trimester-moving-her-arms-and-legs/

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko