Η ζωή κατά το πρώτο τρίμηνο της κύησης (Amazing Animation of a Fetus Growing in the Womb)

       

Στο βίντεο αυτό θα παρακολουθήσουμε τη ζωή ενός ανθρώπου από το πρώτο του κύτταρο μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου κύησης.

Τα σπερματοζωάρια, τα ανδρικά αναπαραγωγικά κύτταρα, που απελευθερώνονται μετά την επαφή διανύουν το εσωτερικό του τραχήλου και της μήτρας. Εδώ (0:08) τα βλέπουμε να κινούνται εντός των σαλπίγγων ψάχνοντας για το ωάριο, το γυναικείο αναπαραγωγικό κύτταρο. Το ωάριο (0:25) είναι ένα μεγάλο κύτταρο, που μετά την απελευθέρωσή του από τις γυναικείες ωοθήκες, εισέρχεται στις σάλπιγγες και περιμένει τα σπερματοζωάρια για να γονμοποιηθεί.

Τα σπερματοζωάρια βρήκαν το ωάριο να περιμένει και το περικυκλώνουν (0:40). Προσπαθούν να τρυπήσουν το σκληρό εξωτερικό του περίβλημα. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούν ουσίες που απελευθερώνουν από την κεφαλή τους. (1:08)  Ένα μόνο θα τα καταφέρει και θα εισέλθει στο εσωτερικό του ωαρίου. Για τα υπόλοιπα το ταξίδι τελειώνει εδώ. (1:35) Ο νικητής ταξιδεύει τώρα μέσα στο ωάριο. Για να μπει μέσα στον πυρήνα του εγκαταλείπει την ουρά του.(1:42)  Εκεί αποδεσμεύεται και από το κυτταρικό του περίβλημα και μένει μόνο με τον πυρήνα του που περιέχει τις γενετικές του πληροφορίες. Τότε συναντά και τον πυρήνα του ωαρίου και όταν οι δύο πυρήνες ενωθούν δημιουργείται το πρώτο κύτταρο του νέου ανθρώπου. (2:00)

Στη συνέχεια το πρώτο αυτό κύτταρο, που λέγεται και ζυγωτό, αρχίζει να διαιρείται (2:10) σε 2, 4, 8, 16 κ.ο.κ κύτταρα και ταυτόχρονα να κυλάει εντός των σαλπίγγων για να φτάσει στη μήτρα. Έχει πια μεγαλώσει και ονομάζεται βλαστοκύστη. Την 7η ημέρα μετά τη γονιμοποίηση η βλαστοκύστη φτάνει στο εσωτερικό της μήτρας και βρίσκει ένα ωραίο μέρος για να εμφυτευθεί. (2:45) Το ενδομήτριο της μητέρας, την αγκαλιάζει και τις παρέχει θρεπτικές ουσίες για να μεγαλώσει. (3:00)

Σιγά σιγά ο νέος άνθρωπος υπό την προστασία της μητέρας του σχηματίζει ένα ένα τα όργανα του (3:15) , τον νευρικό του σωλήνα, τον εγκέφαλό του, το κυκλοφορικό του σύστημα, το αίμα του. Την 23η ημέρα της ζωής του η καρδιά του αρχίζει να χτυπά. (3:43) Η σπονδυλική στήλη και το κεφάλι διακρίνονται ευκρινώς. Η καρδιά είναι το πρώτο όργανο του ανθρώπου που τίθεται σε λειτουργία. (4:10) Τώρα το έμβρυο έχει το δικό του αίμα που μέσω του πλακούντα λαμβάνει οξυγόνο από την αιματική κυκλοφορία της μητέρας του. Σταδιακά από την 29η ημέρα ζωής αρχίζουν να σχηματίζονται τα χέρια, τα μάτια, τα αυτιά,  τα ρουθούνια, το στόμα. (5:08)

Την 8η εβδομάδα της κύησης (6:00) το έμβρυο έχει λάβει ανθρώπινη μορφή. Τα χαρακτηριστικά του προσώπου συνεχίζουν να αναπτύσσονται και εμφανίζεται το εξωτερικό αυτί. (6:15) Τα βλέφαρα του τελειοποιούνται και κλείνουν για να ξανανοίξουν την 28η εβδομάδα, όταν το μωρό θα μπορεί να βλέπει. (6:42) Τη 10η εβδομάδα κύησης το μωρό το μέγεθος ενός δαμάσκηνου και μπορεί να κινείται. Έως τη 12 εβδομάδα κύησης ο εγκέφαλός τίθεται σε πλήρη λειτουργία (7:30) και το έμβρυο μπορεί να κοιμάται και να ξυπνάει όποτε θέλει, να κάνει όλες τις κινήσεις (8:30), να πιπιλάει το δάκτυλό του, να κλωτσάει έντονα... Είναι ένας τέλειος άνθρωπος. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου το έμβρυο έχει μήκος 6 εκατοστά και βάρος 8-14 γραμμάρια. Όλα του τα όργανα είναι πλήρως σχηματισμένα και από εδώ και πέρα μέχρι να γεννηθεί μόνο θα μεγαλώνει.

                                                                                                               

Ζωή Δ. Σιάσου,

Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος

Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

   

Πηγή: https://www.youtube.com/watch?v=mXZCOaRVrbg

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko