Το μικρότερο μωρό που κατάφερε να επιζήσει ποτέ σε όλο τον κόσμο είναι τώρα στο σπίτι του, ένα μωρό που γεννήθηκε σε νοσοκομείο του Σαν Ντιέγκο πριν από πέντε μήνες. Το όνομά της είναι Saybie (Σέυμπη). Κατά τη γέννηση, ζύγιζε περίπου όσο ένα παιδικό κουτάκι χυμού φρούτου.
Η μαμά τής Saybie επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Sharp Mary Birch για Γυναίκες και Νεογνά το Δεκέμβριο του 2018. Το νοσοκομείο εξέδωσε ένα δελτίο τύπου την προηγούμενη Τετάρτη. Σε αυτό αναφέρει ότι η μητέρα της Saybie ήταν 23 εβδομάδων και 3 ημερών έγκυος, όταν αισθάνθηκε κάποια δυσφορία. Οι γιατροί της είπαν ότι έπρεπε να γίνει άμεσα τοκετός λόγω σοβαρών επιπλοκών της εγκυμοσύνης. Μια τυπική εγκυμοσύνη διαρκεί 40 εβδομάδες.
Η μαμά τής Saybie – η οποία επέλεξε να παραμείνει ανώνυμη – λέει:
«Είπαν στο σύζυγό μου ότι θα την είχαμε για περίπου μια ώρα μαζί μας και μετά θα τη χάναμε. Αλλά η ώρα αυτή έγινε δύο ώρες, και μετά μια μέρα, η οποία μετατράπηκε σε μια εβδομάδα».
Η Saybie ζύγιζε μόλις 244 γραμμάρια κατά τη γέννηση, και ήταν ένα «εξαιρετικά πρόωρο μωρό». Οι νοσηλεύτριες έλεγαν ότι ήταν τόσο μικροσκοπική, που μετά βίας μπορούσαν να τη δουν στο κρεβάτι της. Η ομάδα των νοσηλευτών και των ιατρών έκριναν πως ήταν για το καλό της να τη νοσηλεύσουν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Νεογνών για κάποιους μήνες.
«Κάνουμε ό,τι ξέρουμε να κάνουμε και όσο καλύτερα μπορούμε. Από ‘κει και πέρα η έκβαση εξαρτάται από τα μωρά μας. Έτσι, διαπιστώνουμε πως κάποια έχουν πραγματικά τη δύναμη να περάσουν από όλα αυτά που περνάνε και να καταφέρουν να αναπτυχθούν σωστά έξω από τη μήτρα», λέει η νοσηλεύτρια Spring Bridges.
Η Saybie πήγε στο σπίτι της στα μέσα Μαΐου 2019, και είναι ένα «ευτυχισμένο, υγιές» μωρό που ζυγίζει 2.300 γραμ.
«Δεν νομίζω ότι μπορούμε να ξεχάσουμε ποτέ αυτή την ημερομηνία, πρέπει να γιορτάζουμε την ημέρα κάθε φορά», λέει η μαμά τής Saybie. «Νιώθω πολύ ευλογημένη από το Θεό, είναι το μικρότερο μωρό του κόσμου, αλλά για μένα είναι το μωρό μου».
Το ρεκόρ της Saybie, ως το «μικρότερο μωρό που επιβιώνει στον κόσμο», πιστοποιήθηκε από το «Tiniest Baby Registry», το οποίο ανήκει στο Πανεπιστήμιο της Αϊόβα.
Το Νοσοκομείο Sharp Mary Birch αναφέρει ότι είναι «αναγνωρισμένο ως ένα από τα καλύτερα στον κόσμο στη φροντίδα των εξαιρετικά πρόωρων και μικρών νεογνών».
Πηγές: