Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης: Όλες οι μορφές ορμονικής αντισύλληψης αυξάνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού (ΜΕΛΕΤΗ)

 

«Ο υπερβάλλων κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια 15 ετών παρακολούθησης, κυμαινόταν από 8 στις 100.000 γυναίκες που έκαναν χρήση από 16 έως 20 ετών, έως 265 στις 100.000, για χρήση από την ηλικία των 35 έως 39 ετών»

LiveAction

Anne Marie Williams, RN, BSN

5 Απριλίου 2023

Μελέτη που κυκλοφόρησε πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όλες οι μορφές ορμονικής αντισύλληψης αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 20-30%. Αυτές περιλαμβάνουν τα αντισυλληπτικά με προγεστίνη μόνο όπως το μίνι pill, τo spiral με λεβονοργεστρέλη, το ορμονικό εμφύτευμα και το ενέσιμο Depo-provera.

Ενώ η αντισύλληψη μόνο με προγεστίνη έχει διαφημιστεί ως «ασφαλέστερη» από το «χάπι» λόγω της έλλειψης συνθετικών οιστρογόνων – που θεωρούνται οι ένοχοι πίσω από τον αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής, θρόμβων αίματος και εγκεφαλικού για τις χρήστριες «χαπιών» - τα αποτελέσματα αυτής της νέας μελέτης αμφισβητούν αντί να ενισχύουν αυτήν την άποψη. Αυτή η τελευταία έρευνα είναι ιδιαίτερα επίκαιρη δεδομένου ότι η αντισύλληψη μόνο με προγεστίνη γίνεται όλο και πιο δημοφιλής παγκοσμίως.

Ποιοι είναι οι γνωστοί κίνδυνοι της αντισύλληψης μόνο με προγεστίνη;

Οι παρενέργειες που σχετίζονται με την αντισύλληψη μόνο με προγεστίνη, είναι ο αυξημένος κίνδυνος καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του εγκεφάλου, η έκτοπη κύηση σε γυναίκες που συλλαμβάνουν ενώ χρησιμοποιούν το αντισυλληπτικό, οι κύστεις ωοθηκών, η ακανόνιστη αιμορραγία και η κατάθλιψη. Η τελευταία αυτή μελέτη επικυρώνει προηγούμενες έρευνες που αποκάλυψαν αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού μεταξύ των χρηστριών IUD μόνο με προγεστερόνη και επιβεβαιώνει ότι τα χάπια μόνο με προγεστίνη συνδέονται και εκείνα με αυξημένο κίνδυνο, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το κλασικό συνδυασμένο «χάπι».

Η νέα μελέτη διερευνά πόσο περαιτέρω μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος καρκίνου του μαστού, για πόσο χρονικό διάστημα και ποιος είναι ο υπερβάλλων κίνδυνος, «που σημαίνει τον επιπλέον αριθμό των γυναικών που αναμένεται να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού από όσες χρησιμοποίησαν από του στόματος αντισυλληπτικά, σε σύγκριση με αυτές που δεν χρησιμοποίησαν.

Ποιες γυναίκες μελετήθηκαν και τί βρήκαν οι ερευνητές;

Οι ερευνητές της Οξφόρδης διεξήγαγαν μελέτη περιστατικών μαζί με μετα-ανάλυση (ανασκόπηση προηγούμενων ερευνών που έγιναν για το θέμα) διεξάγοντας νέα έρευνα που συνέκρινε 9.498 Βρετανίδες κάτω των 50 ετών που εμφάνισαν καρκίνο του μαστού μεταξύ του 1996 και 2017, με 18.171 συνομήλικές τους (ή αλλιώς «ελέγχους»), που δεν παρουσίασαν καρκίνο του μαστού. (Μελέτη περιστατικών και μαρτύρων).

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου, στη μελέτη «διαπιστώθηκε σημαντική αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού σχετιζόμενη με τη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών, ανεξάρτητα από το εάν το αντισυλληπτικό που συνταγογραφήθηκε τελευταίο ήταν σκεύασμα από του στόματος συνδυασμένου τύπου, (οιστρογόνο και προγεσταγόνο, 23%) , σκεύασμα από του στόματος μόνο με προγεσταγόνο (26%), ενέσιμο προγεσταγόνο (25%) ή ενδομήτρια συσκευή απελευθέρωσης προγεσταγόνου (32%).

Όταν οι ερευνητές πρόσθεσαν τα δεδομένα από τη μετα-ανάλυση διαπίστωσαν ότι κάθε μορφή αντισύλληψης με «προγεστίνη μόνο», - το εμφύτευμα, το ενέσιμο, το μίνι-χάπι και το σπιράλ τύπου λεβονοργεστρέλης - αύξησαν σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

Επιπλέον, στις γυναίκες που χρησιμοποίησαν ορμονικά από του στόματος αντισυλληπτικά για 5 χρόνια, ο απόλυτος υπερβάλλων κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια 15 ετών παρακολούθησης, κυμαινόταν από 8 στις 100.000 γυναίκες για χρήση από 16 έως 20 ετών, σε 265 στις 100.000 για χρήση από την ηλικία των 35 έως 39 ετών.

Υποβάθμιση της σχέσης καρκίνου του μαστού-ορμονικής αντισύλληψης

Δεδομένης της ευρείας διάδοσης της αντισύλληψης, οι ερευνητές της μελέτης, καθώς και οι ειδικοί που σχολίασαν τα ευρήματά τους, υποβάθμισαν τη σημασία της σχέσης.

Η στατιστική εκτιμήτρια της Oxford Population Health, Kirstin Pirie, δήλωσε:

Τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η τρέχουσα ή πρόσφατη χρήση όλων των τύπων αντισυλληπτικών μόνο με προγεσταγόνο σχετίζεται με ελαφρά αύξηση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, παρόμοια με αυτή που σχετίζεται με τη χρήση συνδυασμένων από του στόματος αντισυλληπτικών. Δεδομένου ότι ο υποκείμενος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού ενός ατόμου αυξάνεται με την ηλικία, ο απόλυτος υπερβάλλων κίνδυνος καρκίνου του μαστού που σχετίζεται με οποιονδήποτε τύπο από του στόματος αντισυλληπτικού θα είναι μικρότερος στις γυναίκες που το χρησιμοποιούν σε μικρότερες ηλικίες.

……………………………………………….

Η Claire Knight, Ανώτερη Υπεύθυνη Πληροφοριών Υγείας στο Cancer Research UK, η οποία χρηματοδότησε τη μελέτη, δήλωσε επίσης: «Η συνδυασμένη ορμονική αντισύλληψη και εκείνη μόνο με προγεσταγόνο μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά ο κίνδυνος είναι μικρός» και ενθάρρυνε τις χρήστριες ορμονικής αντισύλληψης να μειώσουν το κίνδυνο καρκίνου του μαστού συμβουλεύοντας τες «να μήν καπνίζουν, να τρων κάνοντας υγιεινή ισορροπημένη διατροφή, να πίνουν λιγότερο αλκοόλ και να διατηρούν υγιές βάρος».

……………………………………………….

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να καταλάβουν οι γυναίκες τον κίνδυνο που βάζουν τον εαυτό τους χρησιμοποιώντας προϊόντα που καταστρέφουν την υγεία και τη ζωή όχι μόνο των αγέννητων παιδιών τους αλλά και αυτών των ιδίων. Υπενθυμίζουμε πως η ορμονική αντισύλληψη εκτός των άλλων, στερεί τη ζωή και από τα πολλά μικρά έμβρυα που συλλαμβάνονται παρά τη χρήση της, αλλά νεκρώνονται καθώς εξαιτίας της δεν καταφέρνουν να εμφυτευτούν στη μήτρα.*

*Η δυνητικά εμβρυοκτόνος δράση των σύγχρονων αντισυλληπτικών. https://www.afistemenaziso.gr/texts/medical/methodoi-ektrwshs/i-dynitika-emvryoktonos-drasi-ton-sygxronon-antisylliptikon

Μελέτη της Οξφόρδης: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1004188

Πηγή άρθρου: https://www.liveaction.org/news/oxford-study-hormonal-contraception-breast-cancer

 

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko