Αναζητήστε τους κατάλληλους γιατρούς και μην παρασυρθείτε στην άμβλωση!
Από: Medscape
Patricia McKnight
11 Ιανουαρίου 2023
Τα παιδιά που εκτέθηκαν κατά την κύηση στο καρκίνο και τη χημειοθεραπεία της μητέρας τους δεν φαίνεται να έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία τους! Αυτό είναι το αποτέλεσμα της έκθεσης μίας πανεθνικής μελέτης από τη Δανία.
Η μελέτη αξιολόγησε παιδιά που γεννήθηκαν ζωντανά μεταξύ Ιανουαρίου 1978 και Δεκεμβρίου 2018, των οποίων οι μητέρες είχαν διαγνωστεί με καρκίνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Σε σύγκριση με τα «μη εκτεθειμένα έμβρυα», τα παιδιά που εκτέθηκαν ενδομητρίως στους βλαπτικούς παράγοντες της νόσου και της θεραπείας δεν είχαν υψηλότερη συνολική θνητότητα ενώ επιπλέον δεν είχαν κανένα αυξημένο κίνδυνο συγγενών δυσπλασιών.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η έκθεση στη χημειοθεραπεία δεν συσχετίστηκε με αυξημένη συχνότητα σε σωματικά νοσήματα και συγγενείς δυσπλασίες σε σύγκριση με την απλή ενδομήτρια έκθεση στο καρκίνο της μητέρας, χωρίς χημειοθεραπεία.
«Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η έκθεση του εμβρύου στον καρκίνο της μητέρας και στη θεραπεία του δεν είχε επιπτώσεις στη μακροπρόθεσμη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών. Αυτό είναι πολύ καθησυχαστικό για τις οικογένειες που έχουν προσβληθεί και τους γιατρούς που παράσχουν υγειονομική περίθαλψη», σχολίασαν οι ερευνητές.
Η εργασία δημοσιεύτηκε διαδικτυακά στις 7 Ιουλίου 2022, στο Journal of Clinical Oncology.
Η Katherine Van Loon, MD, MPH, διευθύντρια του Παγκόσμιου Προγράμματος για τον Καρκίνο στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο Helen Diller Family Comprehensive Cancer Center, είπε ότι τα αποτελέσματα προσφέρουν «υποσχόμενα νέα».
«Στην ισορροπία μεταξύ της χορήγησης της απαραίτητης ογκολογικής θεραπείας για να σωθεί η ζωή της μητέρας και της εξέτασης για πιθανούς κινδύνους για το έμβρυο, αυτά τα δεδομένα είναι καθησυχαστικά καθώς δηλώνουν ότι δεν υπάρχει αυξημένος κίνδυνος καταστροφικών εκβάσεων για το έμβρυο», δήλωσε η Van Loon. Σημείωσε, ωστόσο, ότι τα εκτεθειμένα παιδιά θα πρέπει να αξιολογηθούν και μελλοντικά για πιθανές δυσμενείς εκβάσεις, κάτι που απαιτεί μελέτη με περισσότερες λεπτομέρειες από όσες παρέχει αυτή τη μελέτη.
Οι συγγραφείς χρησιμοποίησαν δεδομένα από το Δανικό Σύστημα Μητρώου Πολιτών και το Δανικό Ιατρικό Μητρώο Γεννήσεων. Διαπιστώθηκε ότι από 2.526.163 ζωντανά παιδιά, τα 690 (0,03%) εκτέθηκαν στο καρκίνο της μητέρας ενώ βρισκόταν μέσα στη μήτρα. Παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες μικρότερες των 15 ετών ή μεγαλύτερες από 54 ετών και παιδιά με προϋπάρχουσα διάγνωση νόσου αποκλείστηκαν από τη μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν στο μητρικό καρκίνο στην ενδομήτρια ζωή τους, δεν εμφάνισαν συνολικά υψηλότερη θνησιμότητα από την ομάδα αναφοράς που δεν είχε εκτεθεί. Επίσης, δεν υπήρξαν επιπλέον συγγενείς δυσπλασίες, ούτε διαταραχές κατά την εφηβεία ή αναπνευστικές, καρδιαγγειακές, ουροποιητικές ή νευρολογικές παθήσεις.
Οι ερευνητές επίσης διεξήγαγαν μια ανάλυση υποομάδας σχετικά με την ενδομήτρια έκθεση στη χημειοθεραπεία, στην οποία συμμετείχαν 1.053.109 παιδιά που γεννήθηκαν μετά το 2002. Υπήρχαν 378 (0,03%) παιδιά που εκτέθηκαν στο καρκίνο της μητέρας στη μήτρα και 42 (12,5%) που εκτέθηκαν και σε χημειοθεραπεία. Χημειοθεραπεία χορηγήθηκε κατά το δεύτερο τρίμηνο στο 73,8% των μητέρων και κατά το τρίτο τρίμηνο στο 26,2%.
Δεν εντοπίστηκαν θάνατοι ή περιστατικά καρκίνου, διαταραχές του φάσματος του αυτισμού, ΔΕΠΥ, απώλεια ακοής ή καταστολή της ερυθροποίησης κατά την παρακολούθηση των 42 παιδιών που εκτέθηκαν στη χημειοθεραπεία in utero.
Η Van Loon δήλωσε ότι πολλές θεραπείες για τον καρκίνο είναι ασφαλείς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά πρόσθεσε ότι κάθε κατάσταση έχει ιδιαιτερότητες καθώς υπάρχει μια σειρά από μεταβλητές που πρέπει να ληφθούν υπόψη.
«Όλες οι αποφάσεις θεραπείας πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τη διάγνωση και την πρόγνωση της μητέρας, την ηλικία κύησης του εμβρύου και τις πιθανές τερατογόνες επιπτώσεις των προτεινόμενων θεραπειών», είπε.
Η μελέτη υποστηρίχθηκε από το The Research Fund of Rigshospitalet, Copenhagen University Hospital, The Novo Nordisk Foundation, Johannes Clemmesen Research Foundation, Helsefonden, Holm Memorial Foundation, και το Danish Cancer Research Foundation.
Πηγή μελέτης: J Clin Oncol. 2022; 40(34):3975-3984.
Πηγή άρθρου: https://www.medscape.com/viewarticle/986849?src=wnl_edit_tpal&uac=327652BN&impID=5081751&faf=1