Η εξωσωματική αφαιρεί την αγέννητη ζωή σε μεγαλύτερα ποσοστά από την άμβλωση

 

Η άμβλωση αφορά το 29% των κυήσεων παγκοσμίως ενώ η καταστροφή από την εξωσωματική το 80% των σχηματισθέντων εμβρύων. Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως το 12% των κρυοσυντηρημένων παιδιών της εξωσωματικής εγκαταλείπονται*…

LiveAction

Από τη Nancy Flanders,

14 Νοεμβρίου 2022

2,5 εκατομμύρια κύκλοι εξωσωματικής γονιμοποίησης (IVF) πραγματοποιούνται ετησίως σε όλο τον κόσμο — αλλά από αυτή γεννιούνται μόνο 500.000 μωρά το χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Reproductive Biomedicine Online. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο, εάν υποτεθεί πως δημιουργείται μόνο ένα έμβρυο σε κάθε κύκλο εξωσωματικής, (στη πραγματικότητα ο μέσος όρος είναι επτά), τουλάχιστον το 80% —δύο εκατ.— των ανθρώπων που δημιουργούνται μέσω της εξωσωματικής, είτε πεθαίνουν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, είτε καταψύχονται επ’ αόριστον ή καταστρέφονται.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, πραγματοποιούνται 73 εκ. αμβλώσεις κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, και ειδικότερα το 29% όλων των κυήσεων τερματίζονται με άμβλωση. Αυτό σημαίνει ότι όταν συγκρίνουμε τα ποσοστά – οι άνθρωποι καταστρέφονται από την εξωσωματική γονιμοποίηση σε υψηλότερο ποσοστό από ό,τι με την άμβλωση.

Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Assisted Reproduction and Genetics ,περίπου το 73% των κλινικών γονιμότητας στις ΗΠΑ προσφέρουν και τη δυνατότητα επιλογής φύλου. Τα ζευγάρια μπορούν να ελέγχουν τα έμβρυά τους για χαρακτηριστικά που δεν επιθυμούν να έχουν, όπως κληρονομικές ασθένειες, και στη συνέχεια να καταστρέφουν εκείνα που δεν πληρούν τις επιθυμίες τους. Τα έμβρυα μπορούν ακόμη να καταστρέφονται απλά και μόνο επειδή είναι «υπεράριθμα». Αποτελεί επίσης καθιερωμένη πρακτική να απορρίπτονται έμβρυα που δεν αναπτύσσονται κατάλληλα, παρόλο που είναι δυνατό να διορθωθούν στη πορεία από μόνα τους και να επιβιώσουν μέχρι τον τοκετό.

Σύμφωνα με έρευνα από την Αρχή Ανθρώπινης Γονιμοποίησης και Εμβρυολογίας του Ηνωμένου Βασιλείου (HFEA),  που αποτελεί τη ρυθμιστική αρχή του εθνικού κλάδου γονιμότητας και καταγράφει τις διαδικασίες της IVF  για περισσότερες από δύο δεκαετίες, από το 1991 έως το 2012 και από την εξωσωματική γονιμοποίηση στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν δημιουργηθεί 3,5 εκ. ανθρώπινα έμβρυα Περίπου 1,4 εκ. εμφυτεύτηκαν, αλλά λιγότερα από ένα στα έξι από αυτά οδήγησαν σε εγκυμοσύνη. Σχεδόν 1,7 εκ. απορρίφθηκαν αχρησιμοποίητα, ενώ άλλα 23.480 αποψύχθηκαν και απορρίφθηκαν. 840.000 αποθηκεύτηκαν με την ελπίδα να χρησιμοποιηθούν για μελλοντική εγκυμοσύνη, ενώ σχεδόν 8.000 αποθηκεύτηκαν για δωρεά είτε σε άλλα ζευγάρια είτε για έρευνα.

Ουσιαστικά, μόλις το 7% των εμβρύων που δημιουργήθηκαν σε αυτό το χρονικό διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο κατάφεραν να γεννηθούν.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της HEFA, δημιουργούνται περισσότερα έμβρυα από όσα χρειάζονται προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα «καλύτερα». «Τα έμβρυα που απορρίπτονται μπορεί να μην είναι πλέον επιθυμητά από το άτομο ή το ζευγάρι που πηγαίνει για θεραπεία. Υπό αυτές τις συνθήκες μπορούν να αποφασίσουν εάν θα δωρίσουν τα έμβρυα σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, σε ένα άλλο ζευγάρι ή θα ζητήσουν από την κλινική να τα καταστρέψει».

Αυτά είναι ζωντανά ανθρώπινα έμβρυα – παιδιά που δημιουργήθηκαν κατά παραγγελία για να εκπληρώσουν την επιθυμία ενός ενήλικα να αποκτήσει παιδί, και καταλήγουν στο τέλος να απορριφθούν ή να καταψυχθούν επ' αόριστον εφόσον είναι «παραπανίσια».

«Συμβαίνει καθημερινά και γίνεται με εξοικείωση και αδιαφορία. Μαζική καταστροφή ανθρώπινων εμβρύων – και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα μάθουν ποτέ ότι λαμβάνει χώρα σε τέτοια κλίμακα», δήλωσε ο Λόρδος David Alton του Λίβερπουλ.

Σύμφωνα με τα Centers for Disease Control and Prevention, (CDC), στις Ηνωμένες Πολιτείες, πραγματοποιήθηκαν 330.773 διαδικασίες IVF το 2019  όπως αναφέρθηκε από 448 κλινικές. Αυτοί οι κύκλοι είχαν ως αποτέλεσμα τη γέννηση 83.946 ζωντανών παιδιών. Επιπλέον, μια έκθεση κλινικών-μελών της Εταιρείας Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας των ΗΠΑ (SART) συμπέρανε ότι από τους 91.090 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης που χρησιμοποιούν ωάρια μη δωρητριών το 2015, γεννήθηκαν μόνο 27.186 μωρά — περίπου το 30%. Αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι έως και το 75% των ανθρώπινων εμβρύων που δημιουργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο δεν φτάνουν μέχρι την εμφύτευση ή τη γέννηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία του CDC, περίπου 120.000 ωάρια και έμβρυα καταψύχθηκαν το 2019 για πιθανή μελλοντική χρήση.

Το ερώτημα ωστόσο που παραμένει είναι εάν αυτά τα κατεψυγμένα έμβρυα θα έχουν ποτέ την ευκαιρία να γεννηθούν…

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 1 εκ. κατεψυγμένα έμβρυα στις Ηνωμένες Πολιτείες, πολλά από τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί από τους γονείς τους. Ο Dr Craig Sweet διευθυντής κλινικής γονιμότητας στη Φλόριντα είπε στο Associated Press τον Ιανουάριο του 2019 ότι περίπου το 18% των κατεψυγμένων εμβρύων της κλινικής του έχουν εγκαταλειφθεί - ορισμένα για έως και 25 χρόνια. Μέχρι τον Αύγουστο του 2019, μόλις επτά μήνες αργότερα, ο Sweet είπε στο NBC ότι το ποσοστό των εγκαταλελειμμένων εμβρύων στην κλινική του ήταν έως και 21%. Δεν υπάρχει όριο για το πόσο καιρό τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι κλινικές γονιμότητας δεν ξέρουν τι να κάνουν με αυτά που έχουν εγκαταλειφθεί.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται πως το 12% των κρυοσυντηρημένων εμβρύων της εξωσωματικής εγκαταλείπονται*…

«Η Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής (ASRM), η κύρια εταιρεία καθοδήγησης για τους γιατρούς γονιμότητας, έχει δημοσιεύσει πολυάριθμα άρθρα που δηλώνουν ότι τα έμβρυα αξίζουν σεβασμού». Αυτή η κατάσταση των εγκαταλελειμμένων εμβρύων είναι ένα ηθικά αξεπέραστο πρόβλημα.

Τον Μάρτιο του 2018, δύο κλινικές γονιμότητας στις ΗΠΑ παρουσίασαν βλάβη στην τράπεζα αποθήκευσης, σκοτώνοντας τα κατεψυγμένα έμβρυα και καθιστώντας τα κατεψυγμένα ωάρια άχρηστα. Οικογένειες που πλήρωναν έως και 500 δολάρια το χρόνο για να αποθηκεύουν τα παιδιά τους απελπίστηκαν και πολλές κινήθηκαν νομικά.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο φέτος, η κυβέρνηση αύξησε το όριο για το χρόνο που τα έμβρυα μπορούν να παραμείνουν κατεψυγμένα — από 10 χρόνια σε 55 χρόνια, στα πλαίσια της «αναπαραγωγικής ελευθερίας και της ισότητας»….

Ωστόσο από αυτή τη λεγόμενη «ισότητα» εξαιρούνται τα ανθρώπινα έμβρυα που κάποτε ήταν τόσο απελπισμένα επιθυμητά, αλλά σύντομα τους δόθηκε η ετικέτα «ανεπιθύμητα». Το επίπεδο της ανθρώπινης καταστροφής στη βιομηχανία γονιμότητας καθιστά σαφές ότι τα ανθρώπινα έμβρυα δεν λαμβάνουν τον σεβασμό που οι γενετιστές ισχυρίζονται πως τους οφείλεται — είτε αυτό αφορά σε εγκαταστάσεις αμβλώσεων, είτε σε κλινικές γονιμότητας.

Παραπομπή* https://www.ygeiamou.gr/%CE%B5%CE%B9%CE%B4%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CF%80%CE%BF%CE%BB%CE%B9%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/305987/ipovoithoumeni-anaparagogi-ti-protinoun-i-idiki-gia-ta-egkatalelimmena-emvria/

 

Πηγή: LiveAction

 

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko