Η αλήθεια για την νομική απόφαση Roe v. Wade

 

Roe κατά Wade.

Η αληθινή ιστορία της νομικής απόφασης Roe v. Wade (της Jane Roe κατά του νομικού της πολιτείας Wade) και της ανάλογης περίπτωσης Doe v. Bolton (της Doe κατά του νομικού της πολιτείας Bolton), οι οποίες οδήγησαν το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να νομιμοποιήσει το 1973 την έκτρωση κατόπιν απαίτησης της γυναίκας, παρουσιάζεται σε ένα δυνατό νέο βίντεο της Live Action, το οποίο αναφέρει την ιστορία των δύο εναγουσών, της Norma McCorvey (Jane Roe) και της Sandra Cano (Mary Doe), οι οποίες αργότερα δήλωσαν ότι χρησιμοποιήθηκαν ως πιόνια, χειραγωγήθηκαν και εξαπατήθηκαν από δυνατούς παίκτες στο παιγνίδι της άμβλωσης. Και οι δύο γυναίκες έγιναν τελικά υποστηρικτές της ζωής, και εργάστηκαν μέχρι το θάνατό τους για να αντιστρέψουν αυτές τις τραγικές αποφάσεις.

Παρακολουθήστε το βίντεο, και εν συνεχεία διαβάστε περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με αυτές τις περιπτώσεις:
 


JANE ROE

Η Norma McCorvey («Jane Roe») κατοικούσε στο Τέξας το 1969 όταν έμεινε έγκυος στο τρίτο της παιδί. Η έκτρωση ήταν ακόμα παράνομη σε πολλές πολιτείες συμπεριλαμβανομένου του Τέξας. Η McCorvey ισχυρίστηκε ψευδώς ότι είχε μείνει έγκυος μετά από βιασμό από μέλος κάποιας συμμορίας και παραπέμφθηκε στις δικηγόρους Sarah Weddington και Linda Coffee. Η McCorvey ανέλυσε αυτή τη συνάντηση σε μια συνέντευξή της χρόνια αργότερα, αφού απαρνήθηκε τις απόψεις της για την άμβλωση και έγινε υποστηρικτής της ζωής.

«Λοιπόν, πήγα σε αυτόν τον δικηγόρο.... Είπε ότι απλώς γνώριζε αυτές τις δύο νεαρές εκπαιδευόμενες της νομικής... τη Sarah Weddington και τη Linda Coffee, που προσπαθούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση το νομικό καθεστώς του Τέξας σχετικά με τις αμβλώσεις ... και αν θα ήθελα να συναντήσω αυτές τις δύο γυναίκες. Στα σίγουρα το ήθελα.

Καθίσαμε και μιλούσαμε και πίναμε μπύρα για πολύ ώρα. Πραγματικά διαλυθήκαμε. Στη συνέχεια φάγαμε πίτσα, και έπειτα ήπιαμε και άλλη μπύρα... Ποτέ δεν είπαν κάτι όπως "είναι πραγματικά ένα μωρό, Norma. Θα σκοτώσεις το μωρό σου...". Εγώ δεν είχα ιδέα, ήμουν άσχετη...».

Στο βιβλίο του: «Διαλύοντας τους Μύθους της Ιστορίας των Αμβλώσεων», ο Joseph Dellapenna, έγραψε ότι «η Weddington και η Coffee κρατούσαν τη McCorvey έξω από το παιγνίδι. Η McCorvey δεν είχε σχεδόν καμία συμμετοχή στη δίκη, εκτός από το ότι αποτέλεσε ένα σχεδόν κατασκευασμένο ενάγοντα... Η ανικανότητά σου στο να κατευθύνεις έναν πελάτη συνιστά μεγάλη αποτυχία, σύμφωνα με τους δεοντολογικούς κώδικες του νομικού επαγγέλματος».

Τον Μάρτιο του 1970, υποβλήθηκε στο Ντάλλας,Τέξας μια αγωγή για λογαριασμό της ενάγουσας Jane Roe και όλων των άλλων γυναικών, που «ήταν ή θα μπορούσαν να μείνουν έγκυες και θα ήθελαν να έχουν στη διάθεσή τους όλες τις επιλογές». Εκείνη την εποχή, όλες οι αμβλώσεις ήταν απαγορευμένες στο Τέξας, εκτός εάν επρόκειτο να σωθεί η ζωή μίας εγκύου γυναίκας. Στις 17 Ιουνίου του 1970, η τριμελής ομοσπονδιακή επιτροπή δικαστών αμφισβήτησε το νομικό καθεστώς (της απαγόρευσης) της άμβλωσης στο Τέξας. Ο εισαγγελέας του Dallas County, Henry Wade, υπερασπίστηκε τον νόμο του Τέξας, οπότε ο γενικός εισαγγελέας της πολιτείας άσκησε έφεση κατά της απόφασης του τριμελούς ομοσπονδιακού δικαστηρίου, οδηγώντας τελικά την απόφαση στο Ανώτατο Δικαστήριο: Έτσι προέκυψε η Roe κατά Wade.

roe v wade the true story 02
Εικόνα: Ο Henry Wade εισαγγελέας του Dallas, υποστηρίζει τη θέση της πολιτείας του Texas σχετικά με την άμβλωση στην υπόθεση Roe v. Wade.


Στην ταινία της Live Action, η πρόεδρός της Lila Rose επισημαίνει πόσο χειριστικές ήταν οι δικηγόροι της JaneRoe:

Αν η Weddington ήθελε πραγματικά να κάνει έκτρωση η Norma,μπορούσε να το έχει καταφέρει, δεδομένου ότι ήταν πολύ δικτυωμένη μέσα στο κύκλωμα παραπομπής αμβλώσεων στο Τέξας. Η Weddington είχε τα μέσα. Αλλά ποτέ δεν το ανέφερε στη Norma, γιατί προφανώς αυτό συνεπάγετο πως θα έχανε τον μοναδικό ενάγοντα που είχε με την απαραίτητη νομική ικανότητα να αμφισβητήσει τον νόμο. Πόσο ειρωνικό, ότι η Weddington πέτυχε την πρόσβαση στην άμβλωση για όλες τις γυναίκες, αποστερώντας την υστερόβουλα από την πελάτισσά της.

roe v wade the true story 03
Εικόνα: Η Norma McCorvey του Roe v. Wade και η δικηγόρος Sarah Weddington στο βίντεο για την ιστορία της άμβλωσης.


Η Norma επανέλαβε τα παρακάτω στο βιβλίο της: «Κερδισμένη από την Αγάπη»:

«Μόλις η Sarah Weddington χρησιμοποίησε το όνομά μου στην ένορκη κατάθεση, είχα εξυπηρετήσει το σκοπό μου», προσθέτοντας: «Αν και η Sarah είχε υποκριθεί για τον εαυτό της πως ήταν φίλη μου, στην πραγματικότητα με χρησιμοποίησε. Όταν κάθισα μαζί της και συζήτησα τις πιθανότητες να κάνω έκτρωση, η Σάρα ήξερε πού θα μπορούσα να τη κάνω, γιατί είχε κάνει και η ίδια τρία χρόνια πριν...

Αν η Sarah Weddington ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για την έκτρωση, γιατί δεν μου είπε πού έκανε τη δική της; Επειδή δεν θα της ήμουν καθόλου χρήσιμη, παρά μόνον εάν ήμουν έγκυος. Χρειαζόταν μια έγκυο γυναίκα για να υπογράψει την ένορκη δήλωση... Και χωρίς κάποιον ενάγοντα, κάποιος άλλος θα μπορούσε να φέρει πρώτος την υπόθεσή τους ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Για αυτό η Σάρα προσπάθησε στην πραγματικότητα να με αποτρέψει από το να κάνω μια παράνομη έκτρωση στο Μεξικό, όπως είχε κάνει και η ίδια».

Κατόπιν τούτων, η Norma γέννησε το κοριτσάκι της και το έδωσε για υιοθεσία. Το 1973, το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την απόφασή του μαζί με μια άλλη ανάλογη υπόθεση σχετιζόμενη με την έκτρωση, τη Doe v. Bolton. Η Norma θα γίνει αργότερα pro-life και θα ζητήσει από το δικαστήριο να ανατρέψει την απόφαση που φέρει το όνομά της. Η Norma πέθανε το 2017 χωρίς να δει τη Roe να ανατρέπεται.

«Η Νorma έγινε το κορίτσι της αφίσας του κινήματος των αμβλώσεων, χωρίς να κάνει ποτέ της έκτρωση», αναφέρει η Rose στο βίντεο.


MARY DOE

Η ανάλογη με τη Roe υπόθεση, Doe v. Bolton προήλθε από αγωγή που ασκήθηκε εναντίον του γενικού εισαγγελέα της Georgia, Arthur Bolton, η οποία αμφισβητούσε το νόμο της Georgia που επέτρεπε την άμβλωση μόνο σε περιπτώσεις βιασμού, βαριάς εμβρυϊκής παραμόρφωσης ή απειλής για τη ζωή της μητέρας. Ένα τριμελές περιφερειακό δικαστήριο χαρακτήρισε αντισυνταγματικά μεμονωμένα άρθρα του νόμου της Georgia και η υπόθεση κατέληξε στο Ανώτατο Δικαστήριο για να εκδικασθεί μαζί με την Roe. Η ενάγουσα «Mary Doe» αποδείχθηκε αργότερα πως ήταν η Sandra Bensing Cano, η οποία, ενώ ήταν έγκυος στο τέταρτό της παιδί, ζήτησε νομική βοήθεια για να πάρει την επιμέλεια των παιδιών της και έπειτα να διαζευχθεί το σύζυγό της.

Η Cano συναντήθηκε με την ακτιβίστρια δικηγόρο Margie Pitts Hames, η οποία υπέβαλε αγωγή για λογαριασμό της Sandra, ώστε να κάνει έκτρωση. Αλλά η Cano δήλωσε αργότερα στα ΜΜΕ: «Η υπόθεση που έφερε η δικηγόρος μου στο όνομα της "Mary Doe" ήταν μια απάτη προς το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών και προς τον Λαό της Αμερικής. Η μητέρα μου και η δικηγόρος μου επεδίωκαν να κάνω άμβλωση. Όχι εγώ. Κατέφυγα στην Οκλαχόμα για να αποφύγω την άμβλωση που απαιτούσαν».

roe v wade the true story 04
Εικόνα: Οι γυναίκες που ζήτησαν την άμβλωση στη «Roe v.Wade» και «Doe v.Bolton» μιλούν τώρα ενάντια στις αμβλώσεις.


Η Cano αργότερα υπέβαλε αίτηση, ώστε η υπόθεση που υποστηρίχθηκε και εκδικάστηκε στο όνομά της να αναστραφεί. Η δήλωσή της αναφέρει τα παρακάτω:

«Αν και τα δικαστήρια κατάλαβαν ότι το “Mary Doe” δεν ήταν το πραγματικό μου όνομα, αυτό που δεν γνώριζαν ήταν ότι αντίθετα με τα γεγονότα, όπως αναφέρθηκαν στην ένορκη κατάθεση του 1970, δεν ήθελα ούτε έψαχνα τρόπο να κάνω άμβλωση. Δεν ήμουν τίποτα άλλο παρά ένα σύμβολο στη “Doe v. Bolton”, με την εμπειρία και τις περιστάσεις εις βάρος μου και παρερμηνευμένες... Δεν ήθελα να κάνω έκτρωση...

Πίστευα πραγματικά ότι η Margie Pitts Hames μου έφερε να υπογράψω έγγραφα διαζυγίου... Είπα και στη μητέρα μου και στη δικηγόρο μου ότι δεν θα έκανα έκτρωση. Ούτε τότε, ούτε ποτέ. Επέμειναν στα αιτήματά τους επάνω μου... Δηλώνω με βεβαιότητα ότι η υπογραφή στην ένορκη δήλωση που υποστηρίζει ότι ήθελα να κάνω έκτρωση δεν ήταν δική μου».

Σε μια γραπτή της δήλωση, η Cano πρόσθεσε: «Χρησιμοποιήθηκα με δόλιο τρόπο από το σύστημα του Δικαστηρίου, ώστε να έλθει στο προσκήνιο το θέμα των αμβλώσεων στην Αμερική. Κανείς δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να σκοτώνει τα παιδιά. Καμία μητέρα δεν θα πρέπει ποτέ να το κάνει. Ήρθε η ώρα για μια επανάσταση, ώστε να ακυρωθεί η “Doe κατά Bolton”, που είναι μια συμφωνία με το θάνατο...».

Στο βιβλίο της: «Μια αμφισβήτηση στην επιλογή», η δικηγόρος Weddington θα παραδεχθεί αργότερα: «Δικές μας δεν ήταν μόνο περιπτώσεις όπως η Jane Roe ή ο John και η Mary Doe, αλλά αυτές ήταν τα οχήματα για την ανάδειξη μεγαλύτερων ζητημάτων».

«Η Norma δεν ήταν καν παρούσα κατά την ακρόαση», δήλωσε η Weddington. Σύμφωνα με ένα άρθρο του Newsweek, η Weddington παραδέχθηκε ότι «όλο και όλο που έκανε η Jane Roe ήταν να υπογράψει μια ένορκη κατάθεση μιας σελίδας. Ήταν έγκυος και δεν ήθελε να είναι. Αυτή υπήρξε η συνολική της εμπλοκή στην υπόθεση». Το Newsweek πρόσθεσε:«Στην πραγματικότητα, η Weddington είπε πως αν είχε να το κάνει ξανά, δεν θα χρησιμοποίησε την McCorvey ως ενάγουσα: “Λυπήθηκα που πήγα στο Ντάλλας”».

 

Πηγή: https://www.liveaction.org/news/truth-roe-v-wade-live-action-video

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko