Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τα δικαιώματα της γυναίκας παραβιάστηκαν καθώς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε άμβλωση

Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Τα δικαιώματα της γυναίκας παραβιάστηκαν καθώς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε άμβλωση

 

Κανείς δεν σεβάστηκε την προσωπική της επιθυμία…

LiveAction News,

Από την Bridget Sielicki

2 Νοεμβρίου 2022

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) έκρινε ότι τα δικαιώματα μιας 20χρονης γυναίκας παραβιάστηκαν όταν οι γονείς της την ανάγκασαν να κάνει έκτρωση το 2010. Σε αυτή τη περίσταση, η αστυνομία δεν άσκησε δίωξη στους γονείς επειδή αποφάνθηκε ότι «ενεργούσαν προς το συμφέρον της κόρης τους»

Τα δικαστικά έγγραφα για την υπόθεση, S.F.K. κατά Ρωσίας, περιγράφουν αναλυτικά τα γεγονότα: «Την 1η Μαΐου 2010, οι γονείς της αιτούσας την μετέφεραν στο νοσοκομείο για να υποβληθεί σε έκτρωση. Η αιτούσα ανακάλυψε τη πρόθεσή τους στο δρόμο για το νοσοκομείο. Το κορίτσι ως τότε πίστευε πως η επίσκεψη στο γιατρό γινόταν για να  βοηθηθεί στην εγκυμοσύνη της. Σύμφωνα με την προσφεύγουσα, μόλις το κατάλαβε, άρχισε να διαμαρτύρεται  έντονα και να  κλαίει, αλλά ο πατέρας της τη χτύπησε στο κεφάλι και την απείλησε ότι θα προχωρήσει σε ακόμη περισσότερα χτυπήματα και θα την πετάξει έξω από το αυτοκίνητο ώστε να αποβάλει».

Σύμφωνα με την έκθεση του δικαστηρίου, «Η ιατρική παρέμβαση [έκτρωση] πραγματοποιήθηκε από τον εφημερεύοντα γιατρό σε δημόσιο νοσοκομείο παρά το ότι η αιτούσα είχε ξεκαθαρίσει τόσο στους γονείς της, που την ανάγκασαν όσο και στη συνέχεια στο ιατρικό προσωπικό, ότι επιθυμούσε να μην διακόψει την εγκυμοσύνη της». Η γυναίκα κατάφερε και έπεισε τον αδερφό της να καλέσει την αστυνομία, ωστόσο οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να απαγγείλουν κατηγορίες τόσο στους γονείς της γυναίκας όσο και στο ίδιο το νοσοκομείο επειδή θεώρησαν ότι δεν υπήρχε «κακόβουλη πρόθεση».

Στην απόφαση που εξέδωσε υπέρ της γυναίκας, το Ευρωπαϊκό δικαστήριο δήλωσε ότι η καταναγκαστική της έκτρωση αποτελούσε «μια εξωφρενική μορφή απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, που όχι μόνο είχε ως αποτέλεσμα σοβαρή άμεση βλάβη στην υγεία της –δηλαδή την απώλεια του αγέννητου παιδιού της– αλλά συνεπαγόταν και επιπλέον μακροχρόνιες αρνητικές σωματικές και ψυχολογικές συνέπειες».

Η υπόθεση φέρνει στο προσκήνιο ένα γεγονός που ελάχιστα συζητείται - ότι σύμφωνα με τις μελέτες η πλειονότητα των αμβλώσεων είναι αναγκαστικές. Μια έρευνα κατέληξε πως έως και το 64% των αμβλώσεων πραγματοποιούνται μετά από εκβιασμό και σε πολλές περιπτώσεις, όπως αυτή, η πίεση ασκείται με τη μορφή σωματικής βίας.  Πρόσφατα, βουλευτής (Cori Bush) αποκάλυψε ότι την ανάγκασαν να κάνει έκτρωση στα 19 της, παρόλο που είχε δηλώσει τόσο στη νοσηλεύτρια όσο και στον γιατρό, ότι είχε αλλάξει γνώμη.

Αυτή η διεθνής απόφαση έχει σημαντικό ρόλο καθώς υπογραμμίζει ότι η άμβλωση συχνά δεν είναι επιλογή της γυναίκας και πρέπει να υπάρχουν συνέπειες για τον εξαναγκασμό μιας γυναίκας να προχωρήσει σε έκτρωση παρά τη θέλησή της. Αναγνωρίζει επίσης το τραύμα που μπορεί να συμβεί στην ίδια μετά την απώλεια του αγέννητου παιδιού της. Ας ελπίσουμε ότι θα αποθαρρύνει το περιβάλλον των γυναικών, τους γιατρούς και τα νοσοκομεία από τη διάπραξη αυτών των αποτρόπαιων εγκλημάτων, και αντ' αυτών θα προσφέρουν στις γυναίκες τη βοήθεια που έχουν ανάγκη και που τους αξίζει.

 

Πηγή: liveaction.org

 

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» είναι ένα κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου παιδιού (Pro-life).

Βασική αρχή του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» είναι η επιστημονική θέση ότι αρχή της ανθρώπινης ζωής είναι η πρωταρχική στιγμή της σύλληψης (δηλ. της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).

Η ανθρώπινη ζωή που δημιουργείται τη στιγμή της γονιμοποίησης, ως μονοκύτταρος ζυγώτης, είναι ήδη άνθρωπος και αξίζει ως άνθρωπος την τιμή και την προστασία.

Οποιαδήποτε καταστροφική δράση επί της ανθρώπινης ζωής, είτε άμεσα με τη μορφή μηχανικής ή χημικής ή άλλης (π.χ ακτινοβολίας κλπ.) επέμβασης, είτε έμμεσα με τη μορφή στέρησης των υποστηρικτικών της ζωής λειτουργιών, που αφορούν τον νεοσχηματισθέντα άνθρωπο, και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτού (ως ζυγωτού, μοριδίου, βλαστοκύστης, πρώιμα εμφυτευμένου εμβρύου ή επόμενου σταδίου ανάπτυξης έως και τον τοκετό), η οποία οδηγεί σε καταστροφή και τερματισμό της ζωής του, συνιστά αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και είναι πράξη που προσβάλλει άμεσα το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.

Το κίνημά μας για λόγους επιστημονικούς και με βάση την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρακτική και υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της γονιμοποίησης.</p style="text-align: justify;">

Βοήθησε και εσύ το έργο του «Αφήστε με να ζήσω!».