Εμβρυικοί εγκέφαλοι αναπτύσσονται στο εργαστήριο ως αναλώσιμα, ερευνητικά εξαρτήματα

 

Εμβρυικοί εγκέφαλοι αναπτύσσονται σε τρυβλία Petri.

Ανθρώπινοι εγκέφαλοι με τα μάτια τους αναπτύσσονται στο εργαστήριο ως αναλώσιμα, ερευνητικά εξαρτήματα. Μήπως η επιστήμη ήδη ξεπέρασε τα όρια;

LifeNews.com

Από Micaiah Bilger,  19 Αυγούστου  2021

Οι ανησυχίες για τα ηθικά όρια στην επιστημονική έρευνα όλο και αυξάνονται καθώς εμφανίζονται αναφορές από επιστήμονες πως δημιουργούν ανθρώπινα έμβρυα τριών γονέων, υβριδοποιούν ανθρώπους με ζώα και αναπτύσσουν ανθρώπινους εγκεφάλους.

Ένα νέο πείραμα από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία (University Hospital Düsseldorf),  προκαλεί περαιτέρω ανησυχίες αφού οι επιστήμονες δήλωσαν ότι ανέπτυξαν ανθρώπινα εγκεφαλικά οργανοειδή, ή αλλιώς περιορισμένες εκδόσεις του ανθρώπινου οργάνου, που όμως άρχισαν αυτόματα να αναπτύσσουν οφθαλμούς,  σύμφωνα με το Science Alert.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου υποστήριξαν ότι τα υποτυπώδη μάτια αναγνώρισαν το φως και έστειλαν ανάλογες πληροφορίες στον εγκέφαλο.

Αν και η ανακάλυψη είναι ανησυχητική για την κοινή λογική, ορισμένοι επιστήμονες θριαμβολόγησαν για αυτήν θεωρώντας πως ανοίγει ένα νέο δρόμο στην έρευνα της ανθρώπινης ανάπτυξης.

Ακολουθούν λεπτομέρειες από την επιστημονική έκθεση:

«Σε μικροσκοπικά, ανθρώπινα, οργανοειδή εγκεφάλου που καλλιεργούνται σε τρυβλία, φάνηκαν να αναπτύσσονται δύο αμφοτερόπλευρα, συμμετρικά οπτικά κοιλώματα, που αντιστοιχούν στην ανάπτυξη των δομών των ματιών στα ανθρώπινα έμβρυα. Αυτό το απίστευτο γεγονός θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε καλύτερα τη διαδικασία διαφοροποίησης και ανάπτυξης των οφθαλμών καθώς και τις ασθένειες των ματιών.»

 «Η εργασία μας αναδεικνύει την αξιοσημείωτη ικανότητα των οργανοειδών εγκεφάλου να δημιουργούν πρωτογενείς αισθητηριακές δομές που έχουν ευαισθησία στο φως και φιλοξενούν τύπους κυττάρων παρόμοιους με αυτούς που ανευρίσκονται στο ανθρώπινο σώμα», δήλωσε ο νευροεπιστήμονας Jay Gopalakrishnan από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ντίσελντορφ στη Γερμανία.

Και άλλα πειράματα σχετικά με ανθρώπινους εγκεφάλους έχουν αναφερθεί σε επιστημονικά περιοδικά τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2020, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο δήλωσαν στο περιοδικό "Nature" ότι κατέγραψαν εγκεφαλικά κύματα από ανθρώπινα οργανοειδή εγκεφάλου που ανέπτυξαν στο εργαστήριο για έξι έως οκτώ μήνες.

«… Εκατοντάδες μικροσκοπικοί ανθρώπινοι εγκέφαλοι, μεγέθους σουσαμιού, επιπλέουν σε τρυβλία Petri, ακτινοβολώντας ηλεκτρική δραστηριότητα», άρχιζε η έκθεση.

Ο Alysson Muotri, διευθυντής του προγράμματος βλαστικών κυττάρων στο πανεπιστήμιο, δήλωσε στο "Nature" ότι οι αλληλουχίες των  εγκεφαλικών κυμάτων από τα οργανοειδή «έμοιαζαν πολύ με αυτά που θα έβλεπες σε ένα πρόωρο βρέφος».

Αυτές οι αναφορές και άλλες ανάλογες έχουν προκαλέσει σοβαρά  ερωτηματικά σχετικά με την ηθική αυτού του είδους των πειραμάτων.

«… Σταματήστε για λίγο και αναλογιστείτε το τι γίνεται», δήλωσε ο συντάκτης του «Hot Air Weekend» , Jazz Shaw. «Αναπτύσσουμε εγκεφάλους που ξεκινούν από πραγματικά ανθρώπινα εγκεφαλικά κύτταρα. Και αφού μεγαλώσουν παράγουν για λίγο εγκεφαλικά κύματα. Μήπως αυτό σημαίνει ότι σκέφτονται; Ή τουλάχιστον κάτι κοντά στη σκέψη; Ακόμα χειρότερα ... μήπως μπορούν και να ονειρεύονται;»

Ο Shaw αναρωτήθηκε εάν οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι που έχουν αναπτυχθεί στο εργαστήριο είναι ικανοί να σκεφτούν ή εάν μιλώντας από θρησκευτική άποψη έχουν ψυχή.

«Αν δεν σας απασχολεί η ιδέα της ψυχής, τι θα λέγατε για το θέμα της συνείδησης; Εάν υπάρχει συνείδηση υπάρχουν πολύ σοβαρά ερωτήματα  σχετικά με το εάν έχουμε δικαίωμα να πειράξουμε αυτούς τους εγκεφάλους, ή να τους καταστρέψουμε όταν τελειώσει το πείραμα», αναρωτήθηκε ο Shaw.

Ανάλογα ερωτήματα προκύπτουν και σχετικά με πειράματα που αφορούν υβρίδια (χίμαιρες) ανθρώπου-ζώου και τη δημιουργία ανθρώπινων εμβρύων από τρεις γονείς. Τον Απρίλιο, μια διεθνής ομάδα επιστημόνων δημοσίευσε ένα άρθρο στο περιοδικό "Cell" που περιγράφει πώς δημιούργησαν έμβρυα με κύτταρα ανθρώπου και πιθήκου για να διερευνήσουν τη δυνατότητα ανάπτυξης οργάνων για άτομα που χρειάζονται μεταμόσχευση οργάνων.

 

Πηγή: lifenews.com

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko