Χαμένη μάχη για ένα φάρμακο… Χαμένες αγέννητες ζωές.


Clinic Quotes

Sarah Terzo, 5 Ιανουαρίου 2021.

Το Cytotec είναι η άλλη ονομασία για το φάρμακο μισοπροστόλη, το οποίο αρχικά αναπτύχθηκε για τη θεραπεία ελκών του πεπτικού συστήματος, αλλά τώρα χρησιμοποιείται μαζί με το χάπι της έκτρωσης τη μιφεπριστόνη, για να ολοκληρώσει τις αμβλώσεις. Η μιφεπριστόνη, το πρώτο χάπι που δίνεται, σκοτώνει το μωρό αποκολλώντας τον πλακούντα και διακόπτοντας κατά συνέπεια την παροχή οξυγόνου και τροφής στο παιδί. Η μισοπροστόλη δίνεται δεύτερη και προκαλεί τη σύσπαση της μήτρας οδηγώντας στην αποβολή του ήδη νεκρωμένου μωρού από τη γυναίκα.

Η εταιρεία που έχει το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη μισοπροστόλη / Cytotec αντιτάχθηκε στη χρήση του φαρμάκου στις αμβλώσεις.

Σύμφωνα με τη συγγραφέα Melissa Haussman:*

«Ο ιδιοκτήτης του διπλώματος ευρεσιτεχνίας της Cytotec, η εταιρεία Searle, πίεζε συνεχώς ώστε να μην συμπεριληφθεί το φάρμακο στις  επίσημες ιατρικές οδηγίες της έκτρωσης.…

cytotec 01


Τον Αύγουστο του 2000, ένα μήνα αφότου είχε λήξει η πατέντα για το φάρμακο, οπότε  δεν ίσχυε πια η κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας, η Searle απέστειλε μια επιστολή στους  ιατρούς προειδοποιώντας τους ότι το Cytotec δεν είχε εγκριθεί από τον FDA για πρόκληση τοκετού ή έκτρωσης, αν και εκείνοι που ασχολούνταν με αυτά τα θέματα γνώριζαν ήδη τη δράση του αυτή. Έχει εντόνως υποστηριχθεί ότι η χρονική στιγμή αυτής της ενέργειας συνδέεται  με την αποφυγή μελλοντικής ευθύνης. Μέχρι την λήξη της ευρεσιτεχνίας, τον Ιούλιο του 2000, η ​​Searle ενεργούσε επίσης για να απομακρύνει κάθε δυνητικό κατασκευαστή εντός των ΗΠΑ από την παραγωγή της μιφεπριστόνης, καθώς γνώριζε πως το φάρμακό της, η μισοπροστόλη, θα απαιτούνταν συνοδευτικά για την ολοκληρωμένη δράση της μιφεπριστόνης.

Έτσι, η  Searle θεώρησε ότι δεν ήταν ασφαλές να χρησιμοποιηθεί η  μισοπροστόλη για την πρόκληση τοκετών ή εκτρώσεων και εάν τελικά συνέβαινε αυτό, φοβόταν τις μηνύσεις.

cytotec 01


Ωστόσο, η Searle έχασε τη μάχη και δεν κατάφερε τελικά να ελέγξει τη χρήση του δικού της φαρμάκου.

*Melissa Haussman, Τα Αναπαραγωγικά δικαιώματα και η Πολιτεία: Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των γεννήσεων, RU-486 και χάπια επόμενης μέρας, το εμβόλιο Gardasil στην αγορά των ΗΠΑ (Santa Barbara, Καλιφόρνια: Praeger, 2013) 99

 

Πηγή: clinicquotes.com

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko