Οι 10 κίνδυνοι από την ορμονική αντισύλληψη που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα

 


LiveAction, 9 Μαρτίου 2020

Από την Nancy Flanders 

Τον Ιούλιο του 2019, καθώς η 20χρονη A. G. σηκώθηκε από το κρεβάτι της για να πάει στο μπάνιο, κατέρρευσε και πέθανε. Είχαν περάσει μόλις δύο μέρες από τα 21α γενέθλιά της. Ο φίλος της είπε ότι μόλις έπεσε στο πάτωμα, εκείνος κάλεσε γρήγορα το ασθενοφόρο, αλλά η G. δεν μπόρεσε τελικά να επανέλθει. Η κοπέλα πέθανε από την πνευμονική εμβολή που προκλήθηκε από θρόμβους αίματος που σχηματίστηκαν, όταν εκείνη άρχισε να χρησιμοποιεί το NuvaRing*  για αντισύλληψη. Δυστυχώς, η G. δεν είναι η μοναδική. Πολλές γυναίκες έχουν υποστεί τις συνέπειες της ορμονικής αντισύλληψης -  συμπεριλαμβανομένου του θανάτου – από τη στιγμή που πίστεψαν ότι η ορμονική αντισύλληψη είναι ασφαλής.


Οι συνηθέστερες δυσάρεστες συνέπειες της χρήσης της για τις γυναίκες είναι οι παρακάτω:

1. Πνευμονική εμβολή.

Αν και η πνευμονική εμβολή είναι σπάνια, οδηγεί στο θάνατο το ένα τρίτο των ατόμων όταν δε διαγιγνώσκεται αμέσως, διότι οι θρόμβοι αίματος  μπορούν να μετακινηθούν από τα άλλα μέρη του σώματος στους πνεύμονες. Τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά  χάπια συμπεριλαμβανομένων των Yasmin και Yaz ενέχουν τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, ειδικά για τις γυναίκες που έχουν προδιαθεσικούς παράγοντες σχηματισμού θρόμβων, τους οποίους μπορεί να μην γνωρίζουν. Ακόμα και όταν οι γυναίκες ενημερωθούν για τον κίνδυνο δημιουργίας θρόμβων αίματος, μπορεί να μη γνωρίζουν το πλήρες οικογενειακό ιστορικό τους ή να μην καταλάβουν τα σημάδια της θρομβοεμβολής έως ότου είναι πολύ αργά.

2. Καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Όπως και με την πνευμονική εμβολή, τα εμφράγματα του μυοκαρδίου  και τα εγκεφαλικά επεισόδια μπορεί να συμβούν, όταν σχηματισθούν θρόμβοι αίματος. Μια ανασκόπηση διαφορετικών μελετών διαπίστωσε ότι «σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν χρησιμοποιούν από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια, υπάρχει 1,6 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος σχηματισμού θρόμβου σε μια αρτηρία που θα εμποδίσει τη ροή του αίματος προς τα κύρια όργανα - συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς και του εγκεφάλου - στις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια». Ο κίνδυνος είναι διπλάσιος για τις γυναίκες που παίρνουν χάπια με υψηλότερες δόσεις οιστρογόνων.

3. Καρκίνος του μαστού.

Ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού είναι μεγαλύτερος για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν ορμονική αντισύλληψη σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν την έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ. Η ορμονική αντισύλληψη συνδέεται με υψηλότερα επίπεδα οιστρογόνων και οι The New York Times δήλωσαν ότι «για κάθε 100.000 γυναίκες που τη χρησιμοποιούν, η χρήση ορμονικής αντισύλληψης προκαλεί επιπλέον 13 περιπτώσεις καρκίνου του μαστού κάθε χρόνο». Σύμφωνα με το Cancer.gov, οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αυτή τη στιγμή από του στόματος αντισύλληψη έχουν αυξημένο κατά 24% κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Αυτός ο κίνδυνος μειώνεται, όταν διακόπτεται η από του στόματος χρήση αντισύλληψης.

4. Καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

Σύμφωνα με το Cancer.gov, οι γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει από του στόματος αντισύλληψη για πέντε ή περισσότερα χρόνια διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε σχέση με τις γυναίκες που δεν έχουν χρησιμοποιήσει ποτέ από του στόματος αντισύλληψη. Και όσο περισσότερο την χρησιμοποιούν, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος. Μια μελέτη διαπίστωσε 10% αύξηση στον κίνδυνο όταν η από του στόματος αντισύλληψη χρησιμοποιήθηκε για λιγότερο από πέντε χρόνια. Διαπιστώθηκε όμως  60% αυξημένος κίνδυνος για τις γυναίκες που χρησιμοποίησαν από του στόματος αντισύλληψη από πέντε έως εννέα χρόνια. Και ο κίνδυνος διπλασιάστηκε για τις γυναίκες που χρησιμοποιούν από του στόματος αντισύλληψη για 10 ή περισσότερα χρόνια. Αυτός ο κίνδυνος μειώθηκε μετά τη διακοπή της χρήσης των αντισυλληπτικών από τις γυναίκες.

5. Κατάθλιψη.

Μια άλλη σημαντική παρενέργεια της ορμονικής αντισύλληψης είναι η κατάθλιψη. Σύμφωνα με μία  μελέτη από τη Δανία,  «οι γυναίκες που έλαβαν το συνδυασμένο από του στόματος αντισυλληπτικό είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με κατάθλιψη και εκείνες που χρησιμοποιούσαν χάπια μόνο με προγεστίνη (επίσης γνωστά ως «μίνι χάπια») είχαν 24% περισσότερες πιθανότητες. Οι έφηβοι είχαν 80% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης, όταν έλαβαν το συνδυασμένο χάπι και διπλασίαζαν τον κίνδυνο με το χάπι μόνο με προγεστίνη».

6. Τροποποιήσεις στον εγκέφαλο.

Έρευνα που κυκλοφόρησε το 2019 διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά χάπια είχαν «σημαντικά μικρότερο όγκο υποθαλάμου» σε σύγκριση με τις γυναίκες που δεν παίρνουν το "χάπι"». Ο υποθάλαμος βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου, είναι υπεύθυνος για την παραγωγή ορμονών και βοηθά στη ρύθμιση ζητημάτων όπως η θερμοκρασία του σώματος, η διάθεση, η όρεξη, η σεξουαλική ορμή, ο κύκλος του ύπνου και ο καρδιακός ρυθμός. Η μελέτη διαπίστωσε επίσης μεγαλύτερο θυμό και συμπτώματα κατάθλιψης μεταξύ των γυναικών που χρησιμοποιούν την ορμονική αντισύλληψη.

7. Μετατόπιση των εμφυτευμάτων

Τα ορμονικά αντισυλληπτικά εμφυτεύματα είναι συσκευές μακράς δράσης που τοποθετούνται στο σώμα μιας γυναίκας. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτές οι συσκευές μπορούν να μεταναστεύσουν μέσα στο σώμα της, ακόμη και να σπάσουν σε κομμάτια που κινούνται σε ξεχωριστές κατευθύνσεις. Μια μελέτη του Ιουλίου του 2019 ανέφερε την ιστορία μιας 31χρονης γυναίκας της οποίας το αντισυλληπτικό εμφύτευμα μετανάστευσε από το χέρι της στον πνεύμονα. Μια άλλη γυναίκα υπέστη σοβαρά προβλήματα υγείας όταν το IUD της μετανάστευσε από τη μήτρα στο στομάχι της, κατόπιν στο ήπαρ της και έπειτα έσπασε σε πέντε κομμάτια. Η γυναίκα μετά από τη χειρουργική επέμβαση αφαίρεσής του, ανέπτυξε σηψαιμία, και τελικά αναγκάστηκε να αφαιρέσει τις ωοθήκες και τη μήτρα της και να χάσει τα δάκτυλα των ποδιών της.

8. Αυξημένος κίνδυνος HIV

Η ορμονική αντισύλληψη, κυρίως το ενέσιμο σκεύασμα Depo-Provera, έχει συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης του HIV. Αυτό λέγεται ότι οφείλεται στις βιολογικές αλλαγές που προκαλούνται από την χορηγούμενη ορμόνη στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι αλλαγές  στα κύτταρα που καλύπτουν τον κόλπο και τον τράχηλο.

9. Υπογονιμότητα

Η χρήση ορμονικής αντισύλληψης ενέχει αυξημένο κίνδυνο στειρότητας για κάποιο χρονικό διάστημα, μεταξύ των γυναικών που την λαμβάνουν για δύο χρόνια ή περισσότερο. Το 54% των γυναικών που προσπάθησαν να μείνουν έγκυες μετά από χρήση προφυλακτικών ως αντισύλληψης κατάφεραν να αποκτήσουν μωρό εντός ενός έτους, σε σύγκριση με μόλις το 32% των γυναικών που χρησιμοποίησαν ορμόνες για αποφυγή της εγκυμοσύνης τους. Οι γυναίκες που χρησιμοποίησαν IUD για περισσότερο από έξι χρόνια είχαν το υψηλότερο ποσοστό υπογονιμότητας.

10. Σπάνιοι όγκοι εγκεφάλου

Μια μελέτη προερχόμενη από τη Δανία διαπίστωσε ότι η χρήση ορμονικής αντισύλληψης μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο της γυναίκας να αναπτύξει έναν σπάνιο τύπο καρκίνου του εγκεφάλου που ονομάζεται γλοίωμα. Οι γυναίκες κάτω των 50 ετών που είχαν διαγνωστεί με γλοίωμα «είχαν 90% περισσότερες πιθανότητες να έχουν χρησιμοποιήσει ορμονικά αντισυλληπτικά για πέντε ή περισσότερα χρόνια, σε σύγκριση με τις γυναίκες του γενικού πληθυσμού που δεν είχαν ιστορικό αυτού του όγκου του εγκεφάλου», σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Dr. David Gaist. Ο κίνδυνος φάνηκε να αυξάνεται ανάλογα με το χρονικό διάστημα που οι γυναίκες βρίσκονταν στη μέθοδο.

Δυστυχώς, αυτοί είναι μόνο μερικοί από τους κινδύνους που σχετίζονται με τη χρήση ορμονικής αντισύλληψης από τις γυναίκες. Για δεκαετίες, έχει περάσει το μήνυμα ότι η ορμονική αντισύλληψη είναι ασφαλής. Οι γυναίκες έχουν στερηθεί την ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία τους καθώς και την ενημέρωση για τον κίνδυνο ακούσιας έκτρωσης που μπορεί να προκληθεί από την χρήση της, λόγω της παρεμπόδισης της εμφύτευσης στη μήτρα του πρώιμου ανθρώπου που συχνά δημιουργείται.

* Κολπικός δακτύλιος που περιέχει ορμόνη και χρησιμοποιείται ως μέθοδος αντισύλληψης.

effects of birth control on your body 01

 

Πηγή: liveaction.org

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko