Αυτοεκτελούμενη έκτρωση. O νέος στόχος του WHO για την «ενδυνάμωση» της γυναίκας.

 


C-Fam, Center for Family and Human Rights

New York, Washington D.C

Alexis I. Fragosa, Esq, 22 Ιουλίου 2021

Ο WHO στις επικαιροποιημένες "οδηγίες αυτοφροντίδας υγείας" του θέλει να αποσυνδέσει την άμβλωση από την ιατρική πρακτική. Προσπαθεί να πείσει τις γυναίκες πως είναι δυνατές όταν μπορούν μόνες τους να πραγματοποιούν την άμβλωσή τους. Για αυτό το σκοπό τις εκπαιδεύει διαδικτυακά ώστε η αυτοδιαχείριση στην έκτρωση να φτάσει και στο πιο απόμερο άκρο του πλανήτη, ενώ έχει ήδη συμπεριλάβει τα εκτρωτικά χάπια στη λίστα με τα απαραίτητα φάρμακα, δίπλα στα αντιβιοτικά, τα αντιδιαρροϊκά , τα παιδικά εμβόλια και τα άλλα φάρμακα που σώζουν ζωές !

WASHINGTON, D.C., 23 Ιουλίου (C-Fam).

Οι υποστηρικτές της άμβλωσης χρησιμοποιούν τις οδηγίες του ΠΟΥ για την προώθηση των φαρμακευτικών αμβλώσεων στο σπίτι, ισχυριζόμενοι ότι ενδυναμώνουν τις γυναίκες και τους ενισχύουν την αίσθηση «άνεσης και στήριξης»  παρά τις γνωστές βλάβες που προκαλούν.

Πράγματι, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κυκλοφόρησε  τις επικαιροποιημένες οδηγίες «αυτοφροντίδας» που προτείνουν την αυτοχορήγηση των εκτρωτικών φαρμάκων χωρίς την άμεση επίβλεψη γιατρού.  «Οι γυναίκες μπορούν να διαχειριστούν μόνες τους την αναπαραγωγική τους υγεία», δήλωσε σε πρόσφατο διαδικτυακό σεμινάριο η Lilian Muchoki από την «Women First Digital», έναν οργανισμό υπέρ της άμβλωσης που παρέχει εγκεκριμένες από τον ΠΟΥ οδηγίες σε γυναίκες που επιθυμούν να κάνουν έκτρωση και διαμένουν σε χώρες όπου αυτή είναι υπό περιορισμό ή παράνομη.


Οι κατευθυντήριες γραμμές του ΠΟΥ υποστηρίζουν ότι η προώθηση των μεθόδων «αυτοεξυπηρέτησης» θα διασφαλίσει ότι τα άτομα, οι οικογένειες και οι κοινότητες μπορούν να υποστηρίξουν την «υγεία» τους και να αποτρέψουν τις ασθένειες εκεί που δεν υπάρχει πρόσβαση στις βασικές υπηρεσίες υγείας ή όταν οι υπηρεσίες διακόπτονται λόγω έκτακτης ανάγκης.

Οι παρεμβάσεις περιλαμβάνουν την αυτοχορήγηση ενέσιμης αντισύλληψης, επείγουσας αντισύλληψης και εκτρωτικών χαπιών. Ο ΠΟΥ προσπαθεί από καιρό να θέσει τις βάσεις για ευρεία πρόσβαση στην άμβλωση, και εδώ συμπεριλαμβάνεται η προσθήκη των εκτρωτικών χαπιών  μιφεπριστόνης και μισοπροστόλης και της συνδυαστικής συσκευασίας των δύο, στις Λίστες Αναγκαίων Φαρμάκων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ισχυριζόμενος ότι οι "παρεμβάσεις αυτοεξυπηρέτησης" θα ικανοποιήσουν τις ανεκπλήρωτες ανάγκες και απαιτήσεις των περιθωριοποιημένων πληθυσμών, οι οδηγίες του ΠΟΥ προωθούν την εφαρμογή των αυτοδιαχειριζόμενων αμβλώσεων «στις χώρες όπου η άμβλωση είναι παράνομη ή περιορισμένη».

Το «Women First Digital» δεν είναι ο μόνος οργανισμός που εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την ξαφνική ζήτηση της τηλεϊατρικής στη πανδημία, για να προσφέρει αμβλώσεις σε γυναίκες που ζουν σε χώρες όπου η διαδικασία είναι παράνομη. Το «Reproductive Health Network Kenya», (RHNK), δημιούργησε ένα εικονικό δίκτυο παρόχων παράνομων αμβλώσεων που λειτουργούν εντός του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Κένυας, ενώ η Planned Parenthood of Ghana (PPG) χρησιμοποιεί μηνύματα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης για να καθοδηγεί τις γυναίκες πώς να χρησιμοποιούν τα χάπια των αμβλώσεων. Αυτή η προσέγγιση «βασίζεται στο όραμα ότι η άμβλωση θα απο-ιατρικοποιηθεί με τον ίδιο τρόπο που απο-ιατρικοποιήθηκαν η αντισύλληψη και άλλες επιλογές"υγείας"», δήλωσε η Muchoki.

Ωστόσο, παρά την επιμονή τους ότι οι αυτοδιαχειριζόμενες αμβλώσεις είναι ασφαλείς και εύκολες, οι υποστηρικτές της άμβλωσης εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την πραγματικότητα ότι πολλές γυναίκες δεν είναι πρόθυμες να υποβληθούν σε μια αυτοδιαχειριζόμενη έκτρωση στο σπίτι.  «Μερικά από αυτά τα κορίτσια, λόγω του πόνου δεν θέλουν να κάνουν έκτρωση στο σπίτι τους, αλλά τουλάχιστον είμαστε σε θέση να τους δώσουμε τις απαραίτητες πληροφορίες, για να αντιμετωπίσουν τον πόνο στο περιβάλλον τους», δήλωσε η Abigail Ogunro-Yorke, μαία και επικεφαλής του Κέντρου Οικογενειακής Υγείας PPAG, στην Άκρα, κατά τη διάρκεια του διαδικτυακού σεμιναρίου «αυτοεξυπηρέτησης».

Οι πάροχοι των παράνομων αμβλώσεων συχνά εμπιστεύονται τις ασθενείς τους ότι θα λάβουν τα σωστά φάρμακα, στη σωστή δοσολογία και σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Ωστόσο, πολλές γυναίκες δεν ακολουθούν αυτές τις οδηγίες. Ορισμένες που μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν  άμβλωση είναι νευρικές και ανήσυχες, καθώς κανείς γύρω τους δεν καταλαβαίνει ότι έχουν λάβει εκτρωτικά χάπια, δήλωσε η Nelly Munyasia, Διευθύντρια της RHNK,  « (Κάποιες) μπορεί να λάβουν μόνο το πρώτο χάπι και να μην πάρουν το δεύτερο».

Οι γυναίκες που ακολουθούν τις οδηγίες του παρόχου  εγκαταλείπονται να αντιμετωπίσουν μόνες τις οδυνηρές και τρομακτικές δράσεις των φαρμάκων. «Οι πελάτισσες τηλεφωνούν συχνά μετά τη δεύτερη δόση. Είναι η δεύτερη δόση που τις φοβίζει», δήλωσε η  Ogunro-Yorke. «Ουρλιάζουν επειδή κάνουν εμετό και έχουν πυρετό, και αυτό τις φοβίζει».


Ενώ είναι αποδεδειγμένο πως οι αυτοδιαχειριζόμενες αμβλώσεις προκαλούν αιμορραγία και άλλες επικίνδυνες καταστάσεις, οι υποστηρίκτριες της άμβλωσης εμμένουν σταθερά ότι οι αμβλώσεις και μάλιστα οι «αυτοεξυπηρετούμενες» ενδυναμώνουν τις γυναίκες και μεγιστοποιούν την αίσθηση στήριξης.  Όμως  τελικά οι γυναίκες αφήνονται να αντιμετωπίσουν μόνες τους τις σωματικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές συνέπειες των αμβλώσεών τους.

 

Πηγή: c-fam.org

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko