Δύο πατέρες, που οι κόρες τους πέθαναν από την ορμονική αντισύλληψη, προειδοποιούν τις γυναίκες για τον κίνδυνο

 

Live Action News

Anne Marie Williams, 10 Νοεμβρίου 2020

Ο Joe Malone και ο David Rowan έζησαν το αδιανόητο: την απώλεια ενός παιδιού. Οι κόρες τους Brittany Malone και Alex Rowan ήταν και οι δύο 23 ετών και είχαν πρόσφατα  αποφοιτήσει από το κολέγιο, όταν πέθαναν ξαφνικά λόγω επιπλοκών από την ορμονική αντισύλληψη.

Η Brittany πέθανε τον Δεκέμβριο του 2012 εξ΄ αιτίας μιας εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης (DVT), από έναν θρόμβο αίματος που δημιουργήθηκε σε ένα μεγάλο αιμοφόρο αγγείο, λόγω της λήψης του αντισυλληπτικού NuvaRing. Λιποθύμησε μετά από μια βραδινή έξοδο με τις αδελφές της και θεωρήθηκε εγκεφαλικά νεκρή τρεις ημέρες αργότερα. Σύμφωνα με τον πατέρα της, «η διάγνωση, που θεωρήθηκε και αιτία  του θανάτου της, ήταν οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια, διάχυτη πνευμονική αιμορραγία, διάχυτη φλεβική θρομβοεμβολική νόσος με εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και σοβαρή ανοξαιμική εγκεφαλοπάθεια».

Η Alex λιποθύμησε το 2013 μόλις μπήκε στην πολυκατοικία της γυρίζοντας από ψώνια. Έξι ώρες αργότερα, ήταν νεκρή. Είχε πάθει μαζική πνευμονική εμβολή πολλαπλούς θρόμβους αίματος στους πνεύμονες. Οι πνευμονικές εμβολές είναι μια γνωστή παρενέργεια του αντισυλληπτικού χαπιού, που η Alex χρησιμοποιούσε για αντισύλληψη. Και οι δύο νεαρές γυναίκες είχαν ελάχιστα ή καθόλου συμπτώματα τις ημέρες που προηγήθηκαν του θανάτου τους.

Για να «ενημερώσει τις άλλες γυναίκες και τις οικογένειες σχετικά με τους πολύ πραγματικούς κινδύνους που σχετίζονται με τα ορμονικά αντισυλληπτικά και να καλύψει τη μεγάλη έλλειψη δεδομένων και πληροφοριών, ώστε οι γυναίκες να λαμβάνουν απόφαση για χρήση τους μετά από ενημέρωση», ​​ο Malone ανέπτυξε το BirthControlSafety.org, στο οποίο βοηθά και ο Rowan. Σύμφωνα με έρευνα που αναφέρεται στην εν λόγω ιστοσελίδα, 1.500 γυναίκες θα πεθάνουν το χρόνο από πνευμονική εμβολή λόγω της ορμονικής αντισύλληψης, είτε αυτή λαμβάνεται με μορφή χαπιού ή διαδερμικού επιθέματος ή NuvaRing (κολπικού δακτυλίου) στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Η γυναίκα έχει 410 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξει έναν πιθανώς θανατηφόρο θρόμβο αίματος εάν χρησιμοποιεί το χάπι, το αυτοκόλλητο ή τον δακτύλιο από ότι εάν δεν τα χρησιμοποιεί», σύμφωνα με την ιστοσελίδα. Δεκάδες ιστορίες γυναικών που υπέστησαν σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και θάνατο λόγω επιπλοκών της ορμονικής αντισύλληψης, βρίσκονται αναρτημένες στο BirthControlSafety.org.


Ο Rowan δημιούργησε το Ίδρυμα «Alexandra L. Rowan Memorial Foundation» προς τιμήν της κόρης του. Το ίδρυμα χρηματοδοτεί την έρευνα για την πνευμονική εμβολή, επειδή η φαρμακευτική έρευνα απεκάλυψε πως οι νέες γενιές αντισυλληπτικών χαπιών αυξάνουν ακόμη περισσότερο τον κίνδυνο πνευμονικής εμβολής. Το ίδρυμα επιδιώκει επίσης να δημιουργήσει ένα πρωτόκολλο ανίχνευσης  των γυναικών που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής, ώστε οι γυναίκες να μπορούν να λάβουν ώριμη απόφαση σχετικά με το αν θα χρησιμοποιήσουν ή όχι την ορμονική αντισύλληψη. Το Ίδρυμα συνεργάζεται επίσης με την National Blood Clot Alliance για την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη συσχέτιση της αντισύλληψης με τη δημιουργία θρόμβων αίματος.

«Σύμφωνα με τα δεδομένα της φαρμακευτικής εταιρίας, εάν χρησιμοποιείτε ορμονική αντισύλληψη έχετε πιθανότητα 1 στις 12.000 να πέσετε νεκρή», δήλωσε ο Rowan σε μια συνέντευξη podcast του Period Party το 2019. Επιπλέον, σημείωσε ότι οι περισσότερες γυναίκες δεν ελέγχονται για την πιο γνωστή διαταραχή πήξης του αίματος που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης πνευμονικής εμβολής πριν από τη συνταγογράφηση των ορμονικών αντισυλληπτικών. «Αν έχετε κάτι που ονομάζεται μετάλλαξη Factor V Leiden, έχετε οκτώ φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξετε κάποιο θρόμβο αίματος λαμβάνοντας ορμονική αντισύλληψη σε σχέση με το να μην την έχετε... Τότε, η συχνότητα  1 στις 12.000 γίνεται πολύ μεγαλύτερη, γίνεται ένας υπαρκτός κίνδυνος», δήλωσε ο ίδιος.

Η Brittany και η Alex δεν είναι οι πρώτες νεαρές γυναίκες που πέθαναν από επιπλοκές των ορμονικών αντισυλληπτικών και, δυστυχώς, δεν θα είναι οι τελευταίες. Οι γυναίκες αξίζουν να γνωρίζουν τις βασικές αιτίες των προβλημάτων του αναπαραγωγικού τους συστήματος, να παρακολουθούν τη λειτουργία του και τη υγεία τους  γενικά με τρόπους που όχι μόνο σέβονται  αλλά και αποκαθιστούν τους βιολογικούς ρυθμούς του σώματός τους.

 

Πηγή: liveaction.org

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko