Διαδικασίες Αμβλώσεων: Έκτρωση πρώτου τριμήνου κύησης με τη μέθοδο της διαστολής και απόξεσης

 

  

Ονομάζομαι Dr. Anthony Levatino, είμαι μαιευτήρας – γυναικολόγος κι έχω πραγματοποιήσει πάνω από 1200 εκτρώσεις. Σήμερα θα σας περιγράψω πως γίνεται χειρουργικά η έκτρωση πρώτου τριμήνου κύησης με τη μέθοδο της διαστολής και απόξεσης. Αυτή είναι η πιο συχνή μορφή έκτρωσης που προτιμάται για τις κυήσεις 8 -12 εβδομάδων κύησης.

Υπό γενική αναισθησία, τοποθετείται κολποδιαστολέας, σαν τον εικονιζόμενο. Αυτός εισάγεται στον κόλπο της γυναίκας και ανοιγόμενος με τη βοήθεια της βίδας, επιτρέπει στον εκτελούντα την έκτρωση να δει τον τράχηλο, την είσοδο δηλαδή για τη μήτρα. Ο τράχηλος λειτουργεί ως πόρτα ασφαλείας και παραμένει κλειστός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προστατεύοντας το μωρό μέχρις ότου είναι ώριμο να γεννηθεί.

Στη συνέχεια χρησιμοποιούνται μεταλλικά κηρία, σαν αυτό, συνεχώς αυξανόμενου πάχους που σταδιακά ανοίγουν το τράχηλο, δίνοντας πρόσβαση στο εσωτερικό της μήτρας, όπου κατοικεί το έμβρυο. Το μωρό έχει καρδιά που χτυπάει, χέρια και πόδια με δάκτυλα, αλλά τα κόκκαλά του είναι ακόμα λεπτά και εύθραυστα. Τότε ο εκτελών την έκτρωση παίρνει ένα αναρροφητικό σωλήνα σαν αυτό. Είναι από πλαστικό μήκους 23 εκατοστών περίπου και συνδέεται με μηχανή αναρρόφησης που μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα. Ο αναρροφητήρας εισέρχεται στη μήτρα μέσω του τραχήλου και τίθεται σε λειτουργία. Είναι 10- 20 φορές πιο ισχυρός από την οικιακή ηλεκτρική σκούπα. Το μωρό γρήγορα κομματιάζεται από τη δύναμη της αναρρόφησης και ρουφιέται από το σωλήνα μαζί με τον πλακούντα του. Η μήτρα τώρα είναι σχεδόν άδεια.

Μια από τις επιπλοκές της επέμβασης είναι η ατελής έκτρωση, όταν δηλαδή κομμάτια του μωρού ή του πλακούντα παραμείνουν εντός της μήτρας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή και αιμορραγία. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος εισάγεται μεταλλικό ξέστρο που ξύνει το εσωτερικό της μήτρας. Το ξέστρο είναι ουσιαστικά μια μακριά κυρτωμένη λεπίδα. Όταν η μήτρας αδειάσει εντελώς, αφαιρείται ο κολποδιαστολέας και η έκτρωση ολοκληρώνεται.

Οι κίνδυνοι της έκτρωσης με διαστολή και απόξεση είναι η διάτρηση ή ρήξη της μήτρας και του τραχήλου, πιθανή βλάβη του εντέρου, της ουροδόχου κύστης και των αιμοφόρων αγγείων της περιοχής, η αιμορραγία, η φλεγμονή και πιο σπάνια ο θάνατος της μητέρας. Οι επόμενες κυήσεις έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού εξ αιτίας της κάκωσης και βλάβης του τραχήλου που προκάλεσε η έκτρωση.

Όπως σας ανέφερα και στην αρχή, είμαι ο Antony Levatino και στην αρχή της καριέρας μου ως μαιευτήρας – γυναικολόγος έκανα 1200 εκτρώσεις. Μία μέρα, μετά το τέλος μιας από αυτές τις εκτρώσεις, κοίταξα τα ματωμένα κομμάτια του μωρού του οποίου τη ζωή αφαίρεσα και είδα το γιο ή την κόρη κάποιου ανθρώπου. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι το να σκοτώνουμε ένα μωρό, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, για οποιονδήποτε λόγο, είναι λάθος. Θέλω να ξέρετε, όπου κι αν βρίσκεστε και ό,τι και να έχετε κάνει, ότι μπορείτε να αλλάξετε. Πάρτε σήμερα την απόφαση να προστατεύετε τη ζωή του αγέννητου παιδιού. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

Μετάφραση: Ζωή Δ. Σιάσου, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

Πηγή: Live Action

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko