Το πραγματικό κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

Το πραγματικό κόστος της εξωσωματικής γονιμοποίησης

      

  

Η ερώτηση της ημέρας είναι από την Κάρα.

Μου γράφει και με ρωτάει: «Αγαπητή μου Κέιτυ, οι καλύτεροί μου φίλοι έχουν πρόβλημα γονιμότητας και ετοιμάζονται να πάρουν δάνειο ώστε να ανταποκριθούν στις οικονομικές απαιτήσεις της εξωσωματικής (IVF). Θέλω να έχω ως φίλη υποστηρικτικό ρόλο, αλλά έχω ακούσει πως η IVF έχει δυνητικούς κινδύνους. Ποιες είναι οι δικές σου απόψεις;».

Λοιπόν, ας είμαστε ρεαλιστές με αυτήν την προοπτική. Η IVF έχει κόστος σε πολλαπλά επίπεδα.

Πρώτον, είναι ακριβή. Ο μέσος όρος δαπάνης κυμαίνεται από 15 ως 18 χιλιάδες δολάρια και πολλά ζευγάρια χρεώνονται για τα καλά γι’αυτήν.

Δεύτερον, βάζει σε ψυχολογική δοκιμασία το γάμο. Τα ζευγάρια έχουν τρεις φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να χωρίσουν μετά από μια αποτυχημένη θεραπεία IVF.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι βάζει σε τεχνολογική βάση τη σχέση του ζευγαριού. Ο άνδρας και η γυναίκα βλέπουν ο ένας τον άλλος ως προεκτάσεις μιας ιατρικής διαδικασίας. Ως γενετικό υλικό που έχει για μοναδικό προορισμό του να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία απογόνων.

Πολλές από τις απελπισμένες γυναίκες ομολογούν πως αισθάνθηκαν σαν πειραματόζωα.

Τρίτον, έχει κινδύνους για την μητέρα. Η διαδικασία περιλαμβάνει υπερδιέγερση των ωοθηκών της ,ώστε να ωριμάσουν έως και 20 ωάρια σε μια φορά, διαδικασία που βάζει σε απίθανο στρεσάρισμα το σώμα της. Κατόπιν τα ωάρια πρέπει να παραληφθούν χειρουργικά, το οποίο τη βάζει σε κίνδυνο για σύνδρομα σχετιζόμενα με την υπερβολική ωορρηξία και για λαπαροσκοπική δημιουργία ουλών.

Κατόπιν, εάν καταφέρει να μείνει έγκυος, βρίσκεται σε αυξημένο κίνδυνο για επιπλοκές, όπως η εξωμήτριος κύηση, η προεκλαμψία, ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος για υστερεκτομή κατά την ώρα του τοκετού.

Τέταρτον, η IVF συχνά καταστρέφει τα ανθρώπινα έμβρυα. Είναι πολύ συχνό να ξεμένουν στους γιατρούς έμβρυα τα οποία πετιούνται μέσα στο εργαστήριο, ή άλλοι συνιστούν επιλεκτικές εκτρώσεις, ώστε μόνο τα δυνατότερα και υγιέστερα έμβρυα μέσα στη μήτρα τελικά να επιβιώνουν.

Αμέτρητα άλλα έμβρυα–αδελφάκια καταψύχονται για αόριστο χρόνο.

Για το λόγο αυτό υπάρχει ένα σκοτεινό παράδοξο, ότι δηλ. η IVF συχνά καταστρέφει την ανθρώπινη ζωή, προκειμένου να τη δημιουργήσει.

Και μετά από όλη αυτή τη συναισθηματική, σωματική και ηθική ζημία, η IVF  αποδεικνύεται συχνά αναποτελεσματική.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο μέσος όρος επιτυχίας της βιομηχανίας της εξωσωματικής, που είναι περίπου το 42% , τα ζευγάρια πρέπει να ολοκληρώσουν τρεις κύκλους εξωσωματικής.

Εν κατακλείδι ας δούμε τί εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν.

Λοιπόν, είτε το πιστεύεις είτε όχι, υπάρχουν γιατροί που αρνούνται να φτιάχνουν μωρά σε τρυβλία Petri, και αντ’ αυτού κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να θεραπεύσουν την υπογονιμότητα, ώστε τα ζευγάρια να μπορέσουν να έχουν ένα μωρό με φυσικό τρόπο, μόνοι τους.

Βλέπεις η υπογονιμότητα αποτελεί συχνά σύμπτωμα ενός βαθύτερου προβλήματος και αυτό  θα μπορούσε να είναι μια απόφραξη σε μια σάλπιγγα, προβλήματα ωορρηξίας, προβλήματα με τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, ενδομητρίωση, και ένας ακόμη αριθμός προϋπαρχόντων νοσημάτων ή αιτιολογικών παραγόντων.

Αυτοί οι γιατροί δέχονται να προχωρήσουν λίγο περισσότερο, να βρουν τη ρίζα του προβλήματος και να τη θεραπεύσουν.

Αυτές οι εναλλακτικές μορφές θεραπείας αποκαλούνται: Τεχνικές Δημιουργίας με φυσιολογικούς τρόπους, και έχουν ποσοστά επιτυχίας που κυμαίνονται από 38% ως 81%, εξαρτώμενες από το υποκείμενο νόσημα που θεραπεύεται.

Συχνά είναι πολύ οικονομικότερες από την IVF, και δεν καταστρέφουν ανθρώπινες ζωές στην πορεία τους.

Λοιπόν γιατί δεν ακούμε περισσότερα πράγματα για αυτές;

Μάλλον γιατί δεν αποφέρουν τον αναμενόμενο πλούτο στη βιομηχανία της αναπαραγωγής.

Ενώ η IVF κρατά το ζευγάρι εξαρτημένο από τη βιομηχανία αυτή, οι ιατροί που υποστηρίζουν τη Pro-Τεχνολογία, την χρησιμοποιούν για να θεραπεύσουν τα ζευγάρια ώστε αυτά να γίνουν ανεξάρτητα και να έχουν οικογένειες που έκαναν μόνοι τους.

Η φίλη σου μπορεί να μη γνωρίζει ότι υπάρχει μια πολύ καλή εναλλακτική λύση στην IVF.

Μίλησέ της γι’αυτήν την προοπτική, η οποία δεν θα θέσει σε κίνδυνο το σώμα της, το γάμο της, και κυρίως τη συνείδησή της.

  

Πηγή: CanaVox Channel

Σχετικά άρθρα

Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» είναι ένα κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου παιδιού (Pro-life).

Βασική αρχή του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» είναι η επιστημονική θέση ότι αρχή της ανθρώπινης ζωής είναι η πρωταρχική στιγμή της σύλληψης (δηλ. της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).

Η ανθρώπινη ζωή που δημιουργείται τη στιγμή της γονιμοποίησης, ως μονοκύτταρος ζυγώτης, είναι ήδη άνθρωπος και αξίζει ως άνθρωπος την τιμή και την προστασία.

Οποιαδήποτε καταστροφική δράση επί της ανθρώπινης ζωής, είτε άμεσα με τη μορφή μηχανικής ή χημικής ή άλλης (π.χ ακτινοβολίας κλπ.) επέμβασης, είτε έμμεσα με τη μορφή στέρησης των υποστηρικτικών της ζωής λειτουργιών, που αφορούν τον νεοσχηματισθέντα άνθρωπο, και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτού (ως ζυγωτού, μοριδίου, βλαστοκύστης, πρώιμα εμφυτευμένου εμβρύου ή επόμενου σταδίου ανάπτυξης έως και τον τοκετό), η οποία οδηγεί σε καταστροφή και τερματισμό της ζωής του, συνιστά αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και είναι πράξη που προσβάλλει άμεσα το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.

Το κίνημά μας για λόγους επιστημονικούς και με βάση την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρακτική και υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της γονιμοποίησης.</p style="text-align: justify;">

Βοήθησε και εσύ το έργο του «Αφήστε με να ζήσω!».