Planned Parenthood: Η ιστορία και οι αρχές της οργάνωσης

H Planned Parenthood Federation of America ή απλά Planned Parenthood (P.P.) είναι μια «μη κερδοσκοπική» οργάνωση που παρέχει υπηρεσίες αναπαραγωγικής «υγείας» στις Ηνωμένες Πολιτείες και σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με ειδικό κανονισμό απαλλάσσεται και από φορολογία.

Έχει τις ρίζες της στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, όπου η Margaret Sanger άνοιξε την πρώτη κλινική ελέγχου των γεννήσεων στις Η.Π.Α. το 1916. Η Sanger ίδρυσε το 1921 την Αμερικανική Ένωση Ελέγχου των Γεννήσεων (American Birth Control League), που το 1942 άλλαξε το όνομά της σε Planned Parenthood.

Η Μ.Sanger είχε τρεις άξονες σκέψης, που ακόμα υφίστανται στον οργανισμό.

  • Πρώτον, πίστευε στις απεριόριστες, κατά την επιθυμία του ατόμου, γενετήσιες επαφές, χωρίς κανέναν έλεγχο και φραγμό (ηλικία, κατάσταση γάμου κλπ.).
  • Πίστευε, κατόπιν, στις μικρές οικογένειες, δεν δεχόταν τις μεγάλες οικογένειες με πάνω από δύο παιδιά, παρά μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις μέχρι τρία.

Αυτά δημιουργούσαν ένα πρόβλημα. Απεριόριστες σχέσεις και λίγα παιδιά, δεν συμβιβαζόταν, οπότε προχώρησε στην επόμενή της επινόηση. Έλεγχος στις γεννήσεις.

Ο έλεγχος αυτός, όπως η ίδια πρότεινε σε ένα δικό της σύγγραμμα, ήδη ένα χρόνο πριν την ίδρυση της Ρ.Ρ.,  όφειλε να γίνεται με όλες τις γνωστές μεθόδους της εποχής, περιλαμβανομένων τόσο των μεθόδων αντισύλληψης όσο και έκτρωσης εάν αποτύγχανε η αντισύλληψη.

  • Ο επόμενος τρίτος στόχος της ήταν η επίτευξη της ευγονικής. Θεωρούσε πως άτομα με σωματική ή πνευματική αναπηρία, ή άτομα με κάποιου τύπου προβληματική κληρονομική διάθεση, έπρεπε να αποκλείονται από την τεκνογονία. Θα έπρεπε να στειρώνονται ή να αποκλείονται σε κάποια φάρμα, ώστε να μην κάνουν ποτέ παιδιά. Έβαλε σε εφαρμογή στη δεκαετία του ᾽30 ένα πρόγραμμα, ώστε να υπάρχει τεκνοποίηση μόνο μετά από άδεια της κυβέρνησης. Αυτό δεν ευδοκίμησε στις ΗΠΑ, αλλά έγινε πράξη στη Κίνα, που το εισήγαγε η Μ. Sanger, όπου για να κάνει η οικογένεια έστω κι ένα παιδί, έπρεπε να πάρει άδεια από την κυβέρνηση.

Μετά την αποδοκιμασία των Ναζιστικών θεωριών, με το τέλος του β΄ παγκοσμίου πολέμου, η Sanger «άλλαξε» τις ιδέες της, μιλώντας τώρα για το πρόβλημα του υπερπληθυσμού της γης,  καταλήγοντας και πάλι στο συμπέρασμα για λίγα ή καθόλου παιδιά.

Αυτές οι θεωρίες εμπνέουν έκτοτε την Ρ.Ρ. και αποτελούν τα κίνητρα με τα οποία εργάζονται τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε όλο το κόσμο. Όμως η Sanger είχε ένα πρόβλημα τον καιρό εκείνο. Η αντισύλληψη το 1916 ήταν παράνομη στις ΗΠΑ και δεν ήταν δυνατή η παραγωγή, εμπορία ή διαφήμισή της, και εκτός αυτού καταδικαζόταν απ’ όλα τα θρησκευτικά δόγματα. Επίσης απαγορευόταν η ταχυδρόμηση οποιουδήποτε υλικού σχετιζόταν με τη σεξουαλική λειτουργία, άρα και η προώθηση της αντισύλληψης, ως δυνητικά πορνογραφικού.



Αποφάσισαν, λοιπόν, να δώσουν μάχες για να περάσουν τα μηνύματά τους σταδιακά, και πράγματι, απομόνωσαν τους στόχους τους κερδίζοντας χρόνο με το χρόνο ένα στόχο κάθε φορά.

Το 1930 η Εκκλησία της Αγγλίας, με παρέμβασή της Sanger, δέχθηκε την αντισύλληψη υπό όρους και προϋποθέσεις. Άλλες εκκλησίες ακολούθησαν και στις ΗΠΑ.

Στη δεκαετία του ᾽40 πέτυχε να αρθούν οι περιορισμοί στην ταχυδρόμηση υλικού που αφορούσε τη γενετήσια λειτουργία, ανοίγοντας το δρόμο και για το δικό της υλικό.

Το 1996 όταν το Κογκρέσο προσπάθησε να κρατήσει την πορνογραφία με νόμο μακριά από το Ίντερνετ, η Ρ.Ρ. κατόρθωσε να ακυρώσει το νόμο ως αντισυνταγματικό!!

Το 1965 πέτυχε την ψήφιση νόμου στο Κονέκτικατ των ΗΠΑ, με τον οποίο η γενετήσια λειτουργία ήταν ιδιωτική υπόθεση του ατόμου. Ως συνέπεια αυτού, κατάφερε να μην είναι αναγκαία η έγκριση του γονέα για λήψη αντισύλληψης από το ανήλικο τέκνο του, ούτε για τη διενέργεια έκτρωσης από έφηβη παρά τους υπάρχοντες κινδύνους.

Το 1965 η αντισύλληψη κατέστη νόμιμη και το 1967 η πολιτεία του Κολοράντο ήταν η πρώτη που νομιμοποίησε τις αμβλώσεις.

Τόσο η Planned Parenthood όσο και η Margaret Sanger συνδέονται στενά με το θέμα της άμβλωσης. Για μεγάλο μέρος της ιστορίας της οργάνωσης και καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της Sanger, η έκτρωση ήταν παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες και οι συζητήσεις για το θέμα συχνά λογοκρίνονταν. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Sanger – όπως και άλλοι Αμερικανοί υπέρμαχοι του ελέγχου των γεννήσεων – καταδίκαζαν κατ’ ανάγκη δημοσίως την άμβλωση, υποστηρίζοντας ότι δεν θα χρειάζονταν αν κάθε γυναίκα είχε πρόσβαση στον έλεγχο των γεννήσεων.

Η Planned Parenthood άρχισε να υποστηρίζει τη μεταρρύθμιση του νόμου για τις αμβλώσεις  το 1955, οπότε και  συγκάλεσε ένα εθνικό συνέδριο ιατρών για το θέμα. Στο συνέδριο αυτό ήταν η πρώτη φορά που γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υποστήριξαν τη μεταρρύθμιση των νόμων που ποινικοποιούσαν την άμβλωση. Αυτό διαδραμάτισε βασικό ρόλο στη δημιουργία ενός κινήματος για τη μεταρρύθμιση των νόμων κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ.

 

 

Επικεντρώνοντας, αρχικά, στη νομιμοποίηση των θεραπευτικών αμβλώσεων, η Planned Parenthood έγινε όλο και περισσότερο υποστηρικτής της απελευθέρωσης των νόμων για τις αμβλώσεις κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960, με αποκορύφωμα την έκκλησή της για την κατάργηση όλων των νόμων κατά της άμβλωσης το 1969. Μετά την νομιμοποίηση της έκτρωσης κατά τις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Planned Parenthood άρχισε να ενεργεί ως πάροχος αμβλώσεων.

Η Planned Parenthood έχει 159 ιατρικούς και μη ιατρικούς συνεργάτες, οι οποίοι διαχειρίζονται πάνω από 600 κλινικές με αυτό το αντικείμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συνεργάζεται με παρόμοιες οργανώσεις σε 12 χώρες παγκοσμίως. Η οργάνωση παρέχει μια ποικιλία υπηρεσιών αναπαραγωγικής υγείας και σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ασχολείται με έρευνα στην τεχνολογία αναπαραγωγής και υποστηρίζει την προστασία και επέκταση των δικαιωμάτων που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Το 70% των πελατών της είναι κάτω των 25 ετών.

 

 

Η P.P. είναι ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών αναπαραγωγικής «υγείας», συμπεριλαμβανομένης της άμβλωσης, στις ΗΠΑ. Στην ετήσια έκθεσή τους για το 2014, η  P.P. ανέφερε ότι είδε πάνω από 2,5 εκατομμύρια ασθενείς σε περισσότερες από 4 εκατομμύρια κλινικές επισκέψεις και εκτέλεσε συνολικά περίπου 9,5 εκατομμύρια διακεκριμένες υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων 324.000 αμβλώσεων. Τα συνδυασμένα ετήσια έσοδά της είναι 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων περίπου 530 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ από κυβερνητική χρηματοδότηση, όπως είναι οι αποζημιώσεις του Medicaid (κρατικό πρόγραμμα υγειονομικής περίθαλψης των ΗΠΑ).

H δράση της P.P.  έχει μπει πολλές φορές στο στόχαστρο αντιδράσεων και μάλιστα απολύτως δικαιολογημένα. Η ζημία που έχει προξενήσει στην οικογένεια και στις ψυχές των νέων γυναικών είναι τεράστια. Η αποδοχή των πολλαπλών συντρόφων πριν και μέσα το γάμο, η αποϊεροποίηση του μυστηρίου του γάμου, η δυνατότητα διενέργειας έκτρωσης ακόμη και από ανήλικους χωρίς την ενημέρωση των γονέων, ο φόνος ενός εκατομμυρίου, κατ’ εκτίμηση, παιδιών το χρόνο στις ΗΠΑ (παρά το μικρότερο αριθμό, που οι ίδιοι επικαλούνται), η δυνατότητα έκτρωσης ακόμη και μία ημέρα πριν την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού (late term abortions), δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα.

Ένα μεγάλο σκάνδαλο, που ήλθε στο φως, ήταν αυτό της εμπορίας ανθρώπινων μελών εκτρωμένων εμβρύων, κατά προτίμηση καρδιών, ηπάτων (συκωτιών) και κεφαλών, με δυνατότητα χρήσης των εγκεφάλων τους, για λήψη βλαστοκυττάρων. Τα έμβρυα έπρεπε να είναι κατά το δυνατόν ανέπαφα, κάτι που εξασφαλιζόταν κυρίως όταν έβγαιναν έξω κατά την έκτρωση με συνθήκες τοκετού, σε προχωρημένη ηλικία κύησης, ενδεχομένως και ζώντα, προκειμένου να μην έχουν αλλοιωθεί τα κύτταρά τους από τραυματισμό ή ενδεχόμενη χρήση τοξικών ουσιών. Η P.P. αθωώθηκε στα δικαστήρια, έδωσε όμως η υπόθεση αυτή την ευκαιρία σε πολλές Πολιτείες μέσα από έρευνα που έκαναν, να διακόψουν την δημόσια χρηματοδότησή τους στον φορέα αυτό, ενώ ανάλογη απόφαση ανακοίνωσε πρόσφατα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ, για το σύνολο των παραρτημάτων της Ρ.Ρ. στις ΗΠΑ.

 

 

Πριν λίγες ημέρες (αρχές Ιουνίου 2018) ένα άλλο μεγάλο σκάνδαλο της P.P. ήρθε στο φως της δημοσιότητας, από την Οργάνωση υπέρ της ζωής LiveAction. Η Πρόεδρος και Ιδρύτρια της Οργάνωσης αυτής Lila Rose δημοσίευσε μυστικά βίντεο που δείχνουν στελέχη της Planned Parenthood να βοηθούν διακινητές του σεξ παιδιών να κάνουν αμβλώσεις στα ανήλικα θύματά τους. Η P.P. καλύπτει για πολλά χρόνια τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών.

Πηγές:

YouTube Fighting Back Against Planned Parenthood

https://www.youtube.com/watch?v=ElEC5sazrYk&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=aeINzcwb3qU

https://www.youtube.com/watch?v=ogyQ8rENFcg

Wikipedia Planned Parenthood

https://en.wikipedia.org/wiki/Planned_Parenthood    

http://www.ancientfaith.com/podcasts/aftoday/david_daleiden_the_man_behind_the_planned_parenthood_expose

http://video.foxnews.com/v/4444242741001/?#sp=show-clips

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko