Κλινική εξωσωματικής μεταφέρει έμβρυα σε λάθος μητέρες

  

Μητέρα κυοφορεί συγχρόνως βρέφη δύο άλλων γυναικών που επισκέφθηκαν την κλινική την ίδια μέρα, ενώ αγνοείται η τύχη των δικών της παιδιών. Δεύτερη μητέρα κυοφορεί βρέφος άλλου ζεύγους…

Από το Αφήστε με να ζήσω!

Μια κλινική εξωσωματικής στην Καλιφόρνια αποζημίωσε πολλά ζευγάρια μετά από μήνυση που της υπέβαλαν λόγω πολλαπλών λαθών κατά την μεταφορά  εμβρύων. Τα λάθη  είχαν τραγικές ψυχολογικές συνέπειες για πλήθος από γονείς και παιδιά. Συγκεκριμένα, η κλινική εμφύτευσε σε μια γυναίκα δύο έμβρυα από δύο διαφορετικά ζευγάρια, ενώ μια άλλη γυναίκα έλαβε ένα έμβρυο από τέταρτο ζευγάρι. Η τύχη των εμβρύων της γυναίκας που κυοφόρησε τα δύο παιδιά αγνοείται…

Ειδικότερα ένα ζευγάρι Ασιατοαμερικανών, που έγιναν γνωστοί μόνο ως ο «YZ» και η «AP», ταξίδεψαν από τη Νέα Υόρκη στην Καλιφόρνια προκειμένου να υποβληθούν σε θεραπεία γονιμότητας στην Cha Fertility Clinic. Πλήρωσαν 100.000 δολάρια στη κλινική και δημιουργήθηκαν οκτώ έμβρυα (οκτώ πραγματικά, ζωντανά ανθρώπινα πλάσματα). Στην ΑΡ εμφυτεύτηκαν δύο έμβρυα και της είπαν ότι περίμενε δίδυμα κορίτσια. Οι υπέρηχοι έδειξαν ότι η AP κυοφορούσε αγόρια, αλλά οι γιατροί τη διαβεβαίωσαν ότι αυτοί οι υπέρηχοι ήταν λάθος. Ωστόσο, τελικά γέννησε δύο αγόρια και μάλιστα λευκής/Καυκασίας φυλής.

Αυτό οδήγησε σε έρευνα που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι είχε συμβεί ένα «αδιανόητο ατύχημα», που είχε ως συνέπεια την εμφύτευση στην ΑΡ εμβρύων από δύο άλλα διαφορετικά ζευγάρια αντί των εμβρύων που ανήκαν στην ίδια την AP και τον YZ.

Για να γίνει μεγαλύτερος ο πόνος τους, το ζευγάρι έπρεπε να δώσει πίσω τα μωρά στους βιολογικούς τους γονείς. Ένα άλλο ζευγάρι, ο Ashot και η Anni Manukyan, που είχαν απευθυνθεί στην ίδια κλινική εξωσωματικής, είπαν στη New York Post ότι υποψιάστηκαν το μπέρδεμα όταν τους κάλεσαν να υποβληθούν σε κάποιον έλεγχο DNA. Λίγες μέρες αργότερα, έμαθαν τι συνέβη. «Ήμουν έτοιμη να λιποθυμήσω», είπε η Anni Manukyan. Έμαθε ότι το μωρό που της είχε εμφυτευθεί ήταν κατά λάθος το μωρό ενός τέταρτου ζευγαριού, όμως αυτή η κύηση της Manukyan κατέληξε σε αποβολή. Το ένα όμως από τα μωρά που κυοφορούσε η ΑΡ απεδείχθη τελικά πως ήταν της Anni Manukyan…

Αρχικά, η κλινική γονιμότητας αρνήθηκε να δώσει στο ζευγάρι «YZ» και «AP»  οποιαδήποτε πληροφορία για τα αγόρια τους, ώσπου έβαλαν δικηγόρο και ξεκίνησε μια δικαστική μάχη για το ποιος θα έχει τελικά τα βρέφη. Η AP φρόντιζε τα μωρά για εβδομάδες και έγραψε ένα γράμμα παρακαλώντας να της επιτρέψουν να τα κρατήσει εκείνη.

Μιλώντας για το ένα από τα δίδυμά της αγοράκια  η ΑΡ έγραψε: «Φιλάω τα ποδαράκια του κάθε μέρα. Του κάνω μπάνιο. Τον θήλασα». «Είμαστε οι αληθινοί γονείς των διδύμων και θέλουμε να είμαστε μαζί τους. Τους αγαπάμε, είναι δικοί μας και είναι δίδυμοι, δεν πρέπει να χωριστούν. Χαζεύουν ο ένας με τον άλλον, κάθε βράδυ κοιμούνται μαζί. Πώς μπορείς να τους χωρίσεις;»

Η προσκόλληση, (attachment) του παιδιού με τη μητέρα του ξεκινά από τη μήτρα και η έρευνα δείχνει ότι ο αποχωρισμός ενός μωρού από τη μητέρα του μπορεί να προκαλέσει βαθύ τραύμα σε ένα παιδί. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Psychological Science, «ο πρώιμος μητρικός αποχωρισμός μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά τραυματικών συναισθηματικών αντιδράσεων εξαιτίας των οποίων το παιδί μπαίνει σε μια αγχώδη περίοδο στην οποία καλεί επίμονα τη μητέρα και την αναζητεί ενεργά, περίοδος που ακολουθείται από μια άλλη περίοδο φθίνουσας συμπεριφορικής ανταπόκρισης». Ορισμένες έρευνες έχουν επίσης καταλήξει ότι ο χωρισμός των διδύμων προκαλεί επίσης τραύμα.

Σε μια συναισθηματικά φορτισμένη ακροαματική διαδικασία, ο δικαστής αποφάσισε ότι τα μωρά έπρεπε να επιστραφούν στους βιολογικούς τους γονείς. Δήλωσε η Anni, μητέρα ενός από τα δύο αγόρια της ΑΡ: «Μπήκαν μέσα και έκλαιγαν, εγώ τους είδα να κλαίνε και άρχισα να ουρλιάζω. Ο άντρας μου προσπαθούσε να με συγκρατήσει». «Ακόμη και ο φύλακας έκλαιγε».

Όταν ήρθε η ώρα για την επιστροφή των αγοριών, η Anni θέλησε να μιλήσει προσωπικά στην AP και τον YZ . «Πρέπει να την ευχαριστήσω προσωπικά, γιατί το αξίζει, είπε. Κουβαλούσε το παιδί μου εννιά μήνες, το τάιζε, το πρόσεχε, του άλλαξε πάνες. Θα μπορούσε να είχε καταλήξει διαφορετικά». Και συνέχισε: «Κλαίγαμε με μεγάλη ένταση και οι τέσσερις. Έλεγε η ΑΡ: «Λυπούμαστε, λυπούμαστε πολύ. Θα έπρεπε να σας είχαμε αφήσει να έρθετε και να τον πάρετε πριν, αλλά τους αγαπάμε. Θέλαμε να τα φροντίζουμε σαν να ήταν δικά μας. Τους αγαπάμε.»

………………………………………..

Το AP χάρισε στην Anni δώρα για το μωρό και εκείνη  της είπε πως θα προσεύχεται για εκείνη. «Προσεύχομαι, είπε για εκείνη κάθε μέρα, ήταν θύμα αυτής της κατάστασης όσο κι εγώ. Είναι μια υπέροχη κυρία. Μεγάλωσε το μωρό μου μέσα της και το φρόντισε όταν γεννήθηκε», δήλωσε.

Το τρίτο ζευγάρι, το οποίο επίσης έλαβε το βιολογικό του μωρό, δεν ήθελε συνεντεύξεις στα μέσα ενημέρωσης.

Εκτός από έναν διακανονισμό ύψους 200.000 δολαρίων με τον γιατρό της κλινικής εξωσωματικής Joshua Berger, επιτεύχθηκε διακανονισμός και με τον YZ και την AP.Η Manukyan είχε επίσης κάνει μήνυση στη κλινική που έληξε με συμβιβασμό. Ο δικηγόρος των YZ και AP, Dae Lee, είπε ότι το ζευγάρι εξακολουθεί να είναι τραυματισμένο. «Ήταν ένας μακρύς δρόμος για αυτούς», είπε ο Dae Lee. «Εξακολουθεί να είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα για αυτούς». Οι YZ και AP ακόμη δεν έχουν ιδέα πού βρίσκονται τα δικά τους παιδιά.


Πηγές:

1. https://www.liveaction.org/news/fertility-clinic-sued-embryos-wrong/

2. https://www.thedailybeast.com/couple-forced-to-give-up-babies-in-embryo-mix-up-settles-with-clinic?ref=scroll

 

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko