Επιτροπή των Η.Ε. αποτυγχάνει καθώς Η.Π.Α. και Αφρική αρνούνται να εγκρίνουν «δικαιώματα» στις αμβλώσεις

Η Επιτροπή για τον Πληθυσμό και την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών ολοκλήρωσε τις εργασίες της χωρίς να υιοθετήσει ένα τελικό κείμενο συμπερασμάτων, χάρη στην αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών και όλων των 54 κρατών που απαρτίζουν την ομάδα της Αφρικής. Η άρνηση να αποδεχτούν το κείμενο σχετίστηκε με θέματα (ατομικής) κυριαρχίας και την πίεση να συμπεριληφθουν τα δικαιώματα στην άμβλωση στα περιεχόμενα του κειμένου.Το θέμα της επιτροπής κατά το τρέχον έτος ήταν η μετανάστευση, και η ομάδα των Αφρικανικών κρατών κατάφερε να συνασπίσει δυνάμεις και να επιτύχει πιο εκτεταμένα δικαιώματα μεταναστών. Οι αναπτυσσόμενες χώρες μπορούν να αποκομίσουν χρηματοδότηση εάν το κείμενο γίνει αποδεκτό και περάσει, πράγμα που υποδεικνύει πόσο σοβαρά πήραν τα Αφρικανικά κράτη τις ανησυχίες τους σχετικά με θέματα (ατομικής) κυριαρχίας και αμβλώσεων. Τα Αφρικανικά χάρτη ήθελαν φρασεολογία που θα προστάτευε το δικαίωμα τους να επιλέξουν τις δικές τους πολιτικές πάνω σε αμφιλεγόμενα ζητήματα όπως είναι η άμβλωση, για το οποίο η ομάδα των Αφρικανικών κρατών ανέφερε συγκεκριμένα ότι περιέχονται αναρίθμητες αναφορές στο κείμενο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ήταν επίσης προβληματισμένες με την την προώθηση της άμβλωσης εντός του κειμένου.
Τα Ηνωμένα Έθνη ιστορικά πιέζουν για οικογενειακό προγραμματισμό και ευγονική στα κράτη σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης (φυσικά) και της Αφρικής. Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό είναι αφιερωμένο στην αποστολή του να διαδώσει την αντισύλληψη και την άμβλωση στο σύνολο των αναπτυσσόμενων χωρών, ιδιαίτερα δε στην Αφρική και την Ασία. Όλο και περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες και μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί προσφέρουν εκατομμύρια δολλάρια για να περιορίσουν τις γεννήσεις σε αυτές τις χώρες· είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι, καθώς τα Αφρικανικά κράτη επιθυμούν να δουν να διευρύνονται τα δικαιώματα των μετναστών, οι μεταναστεύσεις είναι η αιτία που μερικοί πολιτικοί επιδιώκουν να αποτρέπουν τα μωρά στις αναπτυσσόμενες χώρες από το να γεννώνται. Η Δανέζα πολιτικός Ulla Tornae ισχυρίστηκε ότι: «Εάν η αύξηση του πληθυσμού στην Αφρική εξακολουθήσει με τον τρέχοντα ρυθμό, ο πληθυσμός της Αφρικής εώς το 2050 θα διπλασιαστεί από 1,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους σε 2,5 δισεκατομμύρια ανθρώπους», και πρόσθεσε ότι η μείωση του πληθυσμού στην Αφρική αποτελούσε προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας της Δανέζικης κυβέρνησης.
Με παρόμοιο τρόπο, και άλλες χώρες επέμειναν να ζητούν για μείωση των γεννήσεων στην Αφρική  και το Ίδρυμα Bill και Melinda Gates έχει δεσμευθεί να δαπανήσει εκατοντάδες εκατομμύρια δολλάρια στον «έλεγχο γεννήσεων» στην Αφρική και σε αναπτυσσόμενες χώρες άλλων ηπείρων για αρκετά χρόνια στο εγγύς μέλλον.
Πλην όμως, όπως η Αφρικανή επιστήμων της βιοϊατρικής και ακτιβίστρια υπέρ της ζωής Obianuju Ekeocha έθεσε το ζήτημα, οι γυναίκες από την Αφρική δε χρειάζονται τα αντισυλληπτικά και τις αμβλώσεις που επιμένουν να τους προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ονομάσει αυτές τις πρακτικές ένα είδος (νέας) ‘αποικιοκρατίας’: «Λοιπόν, πρόκειται μάλλον για Δυτικού τύπου λύσεις (τα αντισυλληπτικά και οι αμβλώσεις). Έτσι δεν είναι;», δήλωσε η Ekeocha κατά τη διάρκεια μιας τηλεμαχίας με έναν τηλεπαρουσιαστή του BBC:
«Ας μιλήσει κανείς με μια μέση συνηθισμένη γυναίκα στους δρόμους της Αφρικής και ας ρωτήσει να μάθει, ποιο είναι το αίτημά της; Εκείνο που επιζητεί είναι η τροφή. Εκείνο που επιζητεί είναι το νερό. Εκείνο που επιζητεί είναι βασική υγειονομική μέριμνα και φροντίδα υγείας. Ενώ η αντισύλληψη συνεχίζει σταθερά να είναι το τελευταίο θέμα που θα μπορούσε ποτέ να σκεφθεί.»
Και συνέχισε:
«Κάποιος προερχόμενος από ένα από τους οργανισμούς της Δύσης – έναν από τους οργανισμούς της Δύσεως που δραστηριοποιούνται στην Αφρική – ήρθε και τοποθέτησε IUDs (Intrauterine devices – ενδομήτρια σπειράματα ή κοινώς σπιράλ) σε γυναίκες στην Αφρική και τους είπε ότι ‘αυτή η συσκευή είναι ότι χρειάζεστε για να βγείτε από τη φτώχια που τις μαστίζει’! Σε καμία περίπτωση δεν είναι αυτό το οποίο χρειάζονται οι γυναίκες στην Αφρική. Δεν είναι αυτό ο ένας και απαράβατος δείκτης για να εξέλθουν της πτωχείας. Αυτό που οι Αφρικανοί (άνδρες και γυναίκες) έχουν πραγματική ανάγκη είναι παιδεία, και ευκαιρίες, και καλή διακυβέρνηση.»
Μερικά από τα σχόλια της Ekeocha σχετικά με τον αποικισμό (εννοεί την αποικιοκρατία), μπορεί κανείς να τα παρακολουθήσει στο παρακάτω βίντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=LZ6nioMimCc
Επίσης, αξίζει να γίνει αντιληπτό ότι το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό σύμφωνα με εκτιμήσεις διαφόρων πηγών, είναι αρωγός – αν όχι συνεργός στην καταπιεστική πολιτική “του ενός παιδιού” του Κινεζικού καθεστώτος, που ως γνωστό έχει οδηγήσει σε μαζικές και σοβαρότατες καταπατήσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Με την άρνησή τους να συναινέσουν σε αυτό το κείμενο, τα κράτη της Αφρικής πέτυχαν να εναντιωθούν σθεναρά κατά του επεκτατισμού της γραφειοκρατίας και να λάβουν σαφή θέση υπέρ της ζωής.

Πηγή:

liveaction.org

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko