Έκτοπη κύηση στη κοιλιά οδηγεί στην γέννηση υγιούς μωρού!

 

Στις έκτοπες κυήσεις, που σπεύδουν να σκοτώσουν το μωρό και να απελπίσουν τη μητέρα, ο Θεός μπορεί και κάνει δώρα ζωής και υγείας!

Μεταφέρουμε το περιστατικό όπως περιγράφεται στο New England Journal of Medicine, από τους γιατρούς που το αντιμετώπισαν! Θαυμάζουμε τη πίστη και τον ηρωισμό της γυναίκας, αλλά και τις ικανότητες των γιατρών που στήριξαν με επιτυχία και τις δύο ζωές!

NEJM.org, 9 Δεκεμβρίου 2023

Guillaume Gorincour, M.D., Ph.D., Malik Boukerrou, M.D., Ph.D.

Μια 37χρονη γυναίκα που διαβίωνε σε ένα απομακρυσμένο νησί (Γαλλία) παρουσιάστηκε στο τμήμα επειγόντων περιστατικών με ιστορικό κοιλιακού άλγους από 10ημέρου. Είχε ιστορικό δύο φυσιολογικών τελειόμηνων τοκετών, μίας αποβολής, κανένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, ούτε προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις.

Κατά τη φυσική εξέταση ήταν αξιοσημείωτη η ογκώδης κοιλιά της. Το υπερηχογράφημα αποκάλυψε παχυσμένο ενδομήτριο, άδεια τη μήτρα και μία κοιλιακή εγκυμοσύνη στην 23η εβδομάδα κύησης. Η μαγνητική τομογραφία της κοιλιάς έδειξε στη συνέχεια μια μήτρα κενή εμβρύου, (αστερίσκος), ένα φυσιολογικά σχηματισμένο ενδοκοιλιακό έμβρυο (βέλος) και έναν πλακούντα που ήταν προσκολλημένος στο περιτόναιο πάνω από το «ακρωτήριο» του ιερού οστού.

Έγινε διάγνωση κοιλιακής εγκυμοσύνης - ένας σπάνιος τύπος έκτοπης εγκυμοσύνης. Λόγω του υψηλού κινδύνου μητρικής αιμορραγίας και θανάτου του εμβρύου, η ασθενής μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο τριτοβάθμιας φροντίδας. Στις 29 εβδομάδες κύησης, πραγματοποιήθηκε λαπαροτομία με τοκετό, εμβολισμός της αρτηρίας του πλακούντα και μερική αφαίρεση του πλακούντα. Το μωρό, που είχε βαθμολογίες Apgar 2 και 6 στο 1ο και 5ο λεπτό αντίστοιχα, και εισήχθη στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Την 12η μετεγχειρητική ημέρα, ο υπολειπόμενος πλακούντας αφαιρέθηκε χειρουργικά.

Η μητέρα και το μωρό πήραν εξιτήριο για το σπίτι 25 ημέρες και 2 μήνες, αντίστοιχα, μετά τον τοκετό. Η μητέρα, αρνήθηκε την αντισύλληψη μετά τον τοκετό, και δεν συνέχισε την παρακολούθηση στο Νοσοκομείο μας.


Οι ιατροί:

Guillaume Gorincour, M.D., Ph.D. IMADIS Téléradiologie, Λυών, Γαλλία

Malik Boukerrou, M.D., Ph.D.

Centre Hospitalier Universitaire Sud Réunion, Saint-Denis, νησί Réunion, Γαλλία

 

Πηγή: nejm.org

 

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko