Οι επιπτώσεις της ορμονικής αντισύλληψης στο σώμα σας (Σχεδιάγραμμα)

effects of birth control on your body 01(κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για μεγέθυνση)

 
Διάθεση

Ενώ η αντισύλληψη μπορεί να προσφέρει σε κάποιες γυναίκες ανακούφιση στις περιοδικές εναλλαγές της διάθεσης, άλλες θεωρούν ότι ενισχύει το άγχος και την κατάθλιψη. Σε ορισμένες γυναίκες, η αντισύλληψη μπορεί να προκαλέσει την  εμφάνιση των διαταραχών της διάθεσης και να αυξήσει τον κίνδυνο αυτοκτονίας.

Τριχοφυΐα

Μερικές γυναίκες εκδηλώνουν τριχόπτωση κεφαλής, ενώ άλλες μπορεί να παρατηρήσουν μείωση στην ανάπτυξη της ανεπιθύμητης τριχοφυΐας.

Θυρεοειδής

Το χάπι μειώνει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο θυρεοειδής για την παραγωγή των ορμονών του και αυξάνει τη Thyroid Binding Globulin, μια πρωτεΐνη που εμποδίζει τη χρήση των ορμονών του θυρεοειδούς από το σώμα.

Μαστοί

Οι μαστοί μπορεί να γίνουν ευαίσθητοι και να διογκωθούν μετά την έναρξη της αντισύλληψης. Ενδέχεται η αντισύλληψη να βελτιώσει τις κυκλικές αλλαγές στο στήθος.

Ήπαρ

Το χάπι ειδικότερα μεταβάλλει το ήπαρ σε δομικό και γενετικό επίπεδο. Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος τόσο για καλοήθεις όγκους όσο και για καρκίνο του ήπατος.

Χοληδόχος κύστη

Οι γυναίκες με ιστορικό χολολιθίασης, με την αντισύλληψη μπορεί να επιταχύνουν το σχηματισμό λίθων.

Αρτηριακή πίεση
Η αντισύλληψη μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση. Ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή σας πίεση για να την ρυθμίσετε.

Μεταβολές του βάρους

Σε ορισμένες γυναίκες, η αντισύλληψη μπορεί να προκαλέσει διακυμάνσεις στο βάρος, αύξηση βάρους και απώλεια βάρους.

Πρόληψη εγκυμοσύνης

Ορισμένες μορφές ορμονικής αντισύλληψης είναι έως και 99% αποτελεσματικές με άριστη χρήση.

Ανακούφιση  στη περίοδο

Η αντισύλληψη μπορεί να βοηθήσει μειώνοντας  την αιμορραγία και το πόνο σε ορισμένες γυναίκες.

Κίνδυνος για Διαβήτη

Η τακτική χρήση χαπιού μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και κακή ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που έχουν χρησιμοποιήσει το χάπι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης διαβήτη.

Θρόμβοι αίματος

Υπάρχει αυξημένος κίνδυνος θρόμβωσης κατά τη χρήση της, ιδιαίτερα αν καπνίζετε, αν έχετε γενετική προδιάθεση, καρδιακές ή ηπατικές παθήσεις, ημικρανίες με αύρα ή αν είστε υπέρβαρες. Η ηλικία άνω των 35 ετών θεωρείται επίσης παράγοντας κινδύνου.

Εγκέφαλος

Η αντισύλληψη αλλάζει τη δομή του εγκεφάλου, τη λειτουργία, την επιλογή συντρόφου και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή νευροτοξινών στον εγκέφαλο.

Ημικρανίες & Πονοκέφαλος

Ενώ η αντισύλληψη μπορεί να προσφέρει ορμονική ανακούφιση στη κεφαλαλγία, οι ημικρανίες και οι κεφαλαλγίες μπορεί να αρχίσουν ή να επιδεινωθούν κατά την χρήση αντισύλληψης.

Δέρμα

Τα οιστρογόνα και η προγεστερόνη μπορούν να βελτιώσουν την ακμή σε μερικές γυναίκες. Σε άλλες μπορεί να την επιδεινώσουν

Στρες

Στις γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη έχουν βρεθεί διαταραχές στον άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης και κακή αντίδραση στο στρες.

Καρκίνος

Η αντισύλληψη μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για ορισμένους καρκίνους όπως καρκίνο ωοθηκών, μήτρας και παχέος εντέρου. Έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου του εγκεφάλου, του ήπατος και του μαστού.

Έντερο

Η αντισύλληψη αυξάνει την εντερική διαπερατότητα, διαταράσσει τη χλωρίδα του εντέρου, επιτρέπει την υπερανάπτυξη μυκήτων και σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης αυτοάνοσης νόσου του εντέρου σε άτομα με γενετική προδιάθεση.

Ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά

Το χάπι αποδεικνύεται σε πολλές μελέτες ότι προκαλεί χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνες  μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Κολπικές λοιμώξεις

Σε ορισμένες γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισύλληψη παρατηρείται αύξηση των κολπικών λοιμώξεων.

Λίμπιντο

Οι γυναίκες σε αντισύλληψη συχνά αναφέρουν χαμηλή ή απουσία libido. Η αντισύλληψη μπορεί επίσης να οδηγήσει σε κολπική ξηρότητα και πόνο με το ερωτική πράξη.

Υγεία των οστών

Η ορμονική αντισύλληψη μπορεί να μειώσει την οστική πυκνότητα στις έφηβες γυναίκες και να μην παρέχει «προστασία των οστών» όπως θεωρείτο κάποτε.

Αυτοάνοσα νοσήματα.

Η ορμονική αντισύλληψη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης Νόσου του Crohn, Σκλήρυνσης κατά πλάκας, Ερυθ. Λύκου, Διάμεσης κυστίτιδας και Ελκώδους κολίτιδας.

 

Πηγή: https://drbrighten.com/starting-hormonal-birth-control-how-to-reduce-the-side-effects/

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko