Από American Association of Pro-life Obstetricians & Gynecologists (AAPLOG)
και APR /Abortion Pill Rescue
Με βάση τις στατιστικές, στις ΗΠΑ η προσπάθεια φαρμακευτικής αναστροφής της χημικής άμβλωσης έχει ήδη σώσει 4.000 ανθρώπινες ζωές! Ο φορέας Abortion Pill Rescue® Network (APRN) με περισσότερους από 1.200 επαγγελματίες ιατρούς και συνεργάτες παρέχουν βοήθεια προς εκείνες τις γυναίκες που άλλαξαν γνώμη μετά την έναρξη μιας χημικής έκτρωσης.(1) Παρέχουμε την πληροφόρηση και το θεραπευτικό σχήμα «αναστροφής» της δράσης του εκτρωτικού χαπιού με χορήγηση προγεστερόνης, όπως προτείνεται από την Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υπέρ της ζωής, (AAPLOG). Στόχος μας είναι η ενημέρωση των ειδικών γυναικολόγων, η υποστήριξη των μητέρων και η σωτηρία της ζωής των αγέννητων παιδιών.
Πώς δρα η μιφεπριστόνη – εκτρωτικό χάπι ;
Ο τρόπος που δρα η μιφεπριστόνη για να σκοτώσει το αγέννητο παιδί είναι παρεμποδίζοντας μια φυσική ορμόνη της εγκυμοσύνης που ονομάζεται προγεστερόνη. Η προγεστερόνη παράγεται από το σώμα της μητέρας και οδηγεί στην ανάπτυξη της μήτρας και του πλακούντα, οργάνου που απαιτείται για την παροχή τροφής στο μωρό.
Όταν η μιφεπριστόνη μπλοκάρει την προγεστερόνη, ο πλακούντας υποστρέφει και δεν μπορεί πλέον να παράσχει θρέψη στο μωρό. Ωστόσο, κατά την ανάπτυξη του εκτρωτικού σκευάσματος καταδείχθηκε ξεκάθαρα ότι η δράση του είναι αναστρέψιμη με την εξωγενή χορήγηση προγεστερόνης.
Πώς δρα η προγεστερόνη;
Η χορήγηση προγεστερόνης στη γυναίκα ανταγωνίζεται τη δράση της μιφεπριστόνης στους υποδοχείς της μήτρας. Η φαρμακευτική άμβλωση μπορεί να διακοπεί και οι πιθανότητες να επιβιώσει το μωρό αυξάνονται από 25% (το ποσοστό επιβίωσης του παιδιού όταν η μητέρα δεν λάβει φυσική προγεστερόνη), σε 68% (ο μέσος όρος επιβίωσης του μωρού μετά τη χορήγηση φυσικής προγεστερόνης). Αυτό δείχνει μια σημαντικά αυξημένη πιθανότητα του μωρού να επιζήσει μετά από τη φαρμακευτική έκτρωση όταν λάβει προγεστερόνη.
Είναι ασφαλής η αναστροφή της δράσης του εκτρωτικού χαπιού;
Η φυσική ορμόνη προγεστερόνη χρησιμοποιείται εδώ και πολλές δεκαετίες για να βοηθήσει τις έγκυες γυναίκες στη κύησή τους. Η χρήση της προγεστερόνης θεωρείται ασφαλής κατά την εγκυμοσύνη και στα τελευταία 50 χρόνια δεν έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο οποιωνδήποτε γενετικών ανωμαλιών.
Αλλά και η ίδια η μιφεπριστόνη, το εκτρωτικό χάπι, μέχρι σήμερα δεν έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί αυξημένο κίνδυνο γενετικών ανωμαλιών στο παιδί.
Επιπλέον, μέχρι σήμερα δεν φαίνεται να υπάρχει αυξημένος κίνδυνος γενετικών ανωμαλιών στο αγέννητο παιδί που θα σωθεί από την αναστροφή του χαπιού της έκτρωσης, ούτε αυξημένα ποσοστά πρόωρου τοκετού.
Η Αμερικανική Ένωση Μαιευτήρων και Γυναικολόγων υπέρ της ζωής, AAPLOG, υποστηρίζει σθεναρά τους νόμους που απαιτούν οι γυναίκες να ενημερώνονται για την επιλογή της φαρμακευτικής αναστροφής της χημικής άμβλωσης, ως μέρος του δικαιώματος τους να δίνουν ενημερωμένη συγκατάθεση πριν από την άμβλωση.
Πρωτόκολλα αναστροφής της μιφεπριστόνης- εκτρωτικού χαπιού (2)
Πρωτόκολλο αναστροφής με χορήγηση αγωγής από του στόματος
1. Στη χορήγηση προγεστερόνης από του στόματος χρησιμοποιείτε κάψουλες προγεστερόνης (micronized) των 200 mg. Η δοσολογία κατά την πρώτη μέρα (και όσο δυνατόν συντομότερα μετά τη λήψη της μιφεπριστόνης) , είναι δύο κάψουλες (δόση 400 mg) από το στόμα άμεσα και κατόπιν άλλες δύο κάψουλες των 200 mg, δηλαδή 400 mg, την ώρα προ του βραδινού ύπνου. Η χορήγηση πρέπει να έχει διαφορά τουλάχιστον 5 ωρών.
Κατά την 2η και 3η ημέρα χορηγούνται δύο κάψουλες των 200 mg, (συνολικά 400 mg) το πρωί, και δύο κάψουλες των 200 mg, (συνολικά 400 mg) το βράδυ.
2. Συνεχίστε τις caps προγεστερόνης των 200 mg, λαμβάνοντας δύο κάψουλες (400 mg) πριν τον ύπνο για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή σύμφωνα με την κλινική σας κρίση.
Κολπικό πρωτόκολλο αναστροφής (κάψουλες στον κόλπο)
1. Εάν η ασθενής δεν μπορεί να πάρει από του στόματος κάψουλες προγεστερόνης ή ενδομυϊκές ενέσεις, εξετάστε το ενδεχόμενο της κολπικής χορήγησης των από του στόματος καψουλών προγεστερόνης των 200 mg, σε δόση δύο κάψουλες (συνολικά 400 mg) που εισάγονται την 1η ημέρα κολπικά το ΣΥΝΤΟΜΟΤΕΡΟ μετά την λήψη της μιφεπριστόνης ΚΑΙ την ώρα πριν τον ύπνο (πρέπει να έχουν διαφορά τουλάχιστον 5 ωρών κατά την χορήγηση).
Κατά την ημέρα 2 και 3, χορηγούνται ενδοκολπικά δύο κάψουλες των 200 mg, (συνολικά 400 mg) πρωί και βράδυ.
2. Συνεχίζεται με προγεστερόνη των 200 mg, δύο κάψουλες (συνολικά 400 mg) οι οποίες εισάγονται κολπικά μία φορά την ημέρα πριν τον ύπνο, για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή σύμφωνα με την κλινική σας κρίση.
Ενδομυϊκό Πρωτόκολλο χορήγησης προγεστερόνης για την αναστροφή.
1. Συνθετική προγεστερόνη, ελαιώδες διάλυμα σε δόση 200mg (συσκευασία των 100mg/ml ή 50mg/ml) ενδομυϊκά (IM), στο άνω- έξω τεταρτημόριο του γλουτιαίου μυός, αργά μέσα σε 2-3 λεπτά, το συντομότερο δυνατό μετά την κατάποση της μιφεπριστόνης.
2. Συνεχίστε την προγεστερόνη στο ελαιώδες διάλυμα και δόση 200 mg im μία φορά την ημέρα για δύο ακόμη ημέρες.
3. Συνεχίστε την προγεστερόνη στο ελαιώδες διάλυμα σε δόση 200 mg im κάθε δεύτερη μέρα μέχρι την ημέρα 14 από την κατάποση της μιφεπριστόνης.
4. Συνεχίστε την προγεστερόνη στο ελαιώδες διάλυμα και σε δόση 200 mg, im, δύο φορές την εβδομάδα για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή σύμφωνα με την κλινική σας κρίση.
Πρόσθετες οδηγίες για τον πάροχο της αγωγής αναστροφής:
- Μην συνταγογραφείτε προγεστερόνη με βάση το φυστικέλαιο εάν η ασθενής είναι αλλεργική στα φιστίκια.
- Συστήσετε υπερηχογράφημα το συντομότερο δυνατό για να επιβεβαιώσετε την βιωσιμότητα του εμβρύου και την ενδομήτρια θέση του. Εάν η ηλικία κύησης είναι μικρότερη από 6 εβδομάδες μετά την τελευταία έμμηνο ρύση, εξετάστε το ενδεχόμενο παρακολούθησης των διαδοχικών επιπέδων HCG και απλά κάνετε υπερηχογράφημα στις 6 εβδομάδες.
- Εάν παρουσιαστεί αιμορραγία ή κράμπες και δεν έχει επιβεβαιωθεί η ενδομήτρια εντόπιση της εγκυμοσύνης, αντιμετωπίστε την ως έκτοπη κύηση και ενεργείστε κατάλληλα μέχρι να επιβεβαιωθεί η ενδομήτρια εντόπιση.
- Για έκτοπη κύηση ή ελλιπή άμβλωση, ζητήστε συμβουλή όπως απαιτείται.
- Κάνετε υπερηχογράφημα κάθε 1-2 εβδομάδες κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου κύησης για να επιβεβαιώσετε τη συνεχιζόμενη βιωσιμότητα του εμβρύου.
- Ο γιατρός, η μαία, ο γιατρός που συνταγογραφεί τη προγεστερόνη θα πρέπει να δει την ασθενή εντός 72 ωρών και να εξασφαλίσει ένα σχέδιο συνεχούς φροντίδας
- Οι πάροχοι θα πρέπει να χρησιμοποιούν τη δική τους επαγγελματική κρίση με βάση την εμπειρία τους στη συνταγογράφηση της προγεστερόνης.
Ορισμένοι πάροχοι έχουν συνταγογραφήσει επιτυχώς 600 mg δύο φορές την ημέρα για δύο ημέρες, δόση ακολουθούμενη από 400 mg δύο φορές την ημέρα για δύο ημέρες και στη συνέχεια 400 mg πριν τον ύπνο. Άλλοι γιατροί, ιδιαίτερα στην Ευρώπη έχουν χρησιμοποιήσει ακόμη υψηλότερες δόσεις.
Αναστροφή στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο:
- Εάν στην ασθενή έχει χρησιμοποιηθεί laminaria και της χορηγήθηκε και μιφεπριστόνη, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει ζωντανό έμβρυο, θα πρέπει να συνταγογραφηθεί προγεστερόνη, να αφαιρεθούν τα ελάσματα της lamiraria και θα πρέπει να αξιολογηθεί για ρήξη μεμβρανών. Η ασθενής θα πρέπει επίσης να αξιολογηθεί για την ανάγκη λήψης αντιβιοτικών, διότι τα ελάσματα laminaria αυξάνουν την πιθανότητα για χοριοαμνιονίτιδα στην συνεχιζόμενη εγκυμοσύνη.
- Συνιστάται τουλάχιστον δύο εβδομάδες θεραπείας με προγεστερόνη κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης προκειμένου για αναστροφή της μιφεπριστόνης. Ο μεμονωμένος πάροχος της συνταγής θα πρέπει να χρησιμοποιεί την κλινική του/της κρίση για τη δόση και τη διάρκεια της θεραπείας με προγεστερόνη.
Παραπομπές
- https://pregnancyhelpnews.com/statistics-show-more-than-4-000-lives-have-been-saved-through-abortion-pill-reversal
- Το πρωτόκολλο εγκρίθηκε από:
George Delgado, M.D., Medical Advisor, APR Medical Advisory Team
Dr. Brent Boles, M.D., Ιατρικό Διευθυντή, Heartbeat International
Πηγή πληροφόρησης :
- 2019 AAPLOG Position Statement on Abortion Pill Reversal
- Updated Progesterone Protocols for The Attempted Reversal of Mifepristone
Ελήφθησαν από : https://aaplog.org/resources/position-statements/
Σημείωση «Αφήστε με να ζήσω!»: Το ανωτέρω κείμενο είναι ενημερωτική μετάφραση, δεν υποκαθιστά την παροχή εγκεκριμένης ιατρικής φροντίδας στην έγκυο γυναίκα που γίνεται αποκλειστικά από τον ιατρό της, ούτε αποτελεί επίσημο έγγραφο ιατρικής πληροφόρησης.