Οι Ισραηλινοί δημιουργούν ανθρώπους με «άτυπες» τεχνικές και τους προορίζουν για πειραματισμούς, κλινικές δοκιμές και θάνατο.
Reuters Health Information και ιστοσελίδα Medscape
08 Σεπτεμβρίου 2023
Ισραηλινοί επιστήμονες δημοσίευσαν προ διημέρου στο περιοδικό Nature «επιτυχία» τους που αφορά στην εργαστηριακή δημιουργία μειονεκτικών ανθρώπινων εμβρύων, μέσω άτυπων τεχνικών, προς πειραματική χρήση. Τα έμβρυα αυτά δεν λογίζονται από αυτούς ως άνθρωποι, λόγω της μη φυσικής διαδικασίας παραγωγής τους, κάτι που τους «δίνει το δικαίωμα» να πειραματίζονται με αυτά και να τα καταστρέφουν. Ωστόσο πρόκειται για πλάσματα με ανθρώπινο DNA και ανθρώπινα δομικά χαρακτηριστικά, συνεπώς πρόκειται για ανθρώπους έστω και με αναπτυξιακές αδυναμίες.
Η διαδικασία, εγείρει σοβαρά ηθικά διλήμματα καθώς πρόκειται για στρεβλή χρήση ανθρώπινων μή γεννητικών κυττάρων, (δερματικά κύτταρα και άλλες μορφές κυττάρων του εργαστηρίου), με στόχο τη δημιουργία μειονεκτούντων ανθρώπων, προορισμένων για εργαστηριακές δοκιμές και αφαίρεση ιστών. Αυτή η ιδιόρρυθμη διαδικασία παραγωγής πειραματικών ανθρώπινων εμβρύων είναι καταδικαστέα, καθώς ανθρώπινα έμβρυα δημιουργούνται και χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα με μοναδικό σκοπό την επιλεκτική τους χρήση, χωρίς ελπίδα ολοκλήρωσής τους σε άνθρωπο και με τελική κατάληξη τη καταστροφή τους.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ισραηλινό πρακτορείο Reuters και την ιστοσελίδα Medscape, επιστήμονες στο Ισραήλ δημιούργησαν ένα μοντέλο ανθρώπινου εμβρύου από βλαστοκύτταρα, στο εργαστήριο, χωρίς να χρησιμοποιήσουν σπέρμα, ωάρια ή μήτρα, καταφέρνοντας να ρίξουν μια μοναδική ματιά στα πρώιμα στάδια της εμβρυϊκής ανάπτυξης.
Το μοντέλο ομοιάζει με ανθρώπινο έμβρυο την 14η ημέρα της ζωής του, ημέρα κατά την οποία έχει αποκτήσει κάποιες από τις εσωτερικές δομές του, αλλά δεν έχει βάλει τα θεμέλια για τα όργανα του σώματος, σύμφωνα με την ομάδα του Ινστιτούτου Επιστήμης Weizmann του Ισραήλ.
Η εργασία των επιστημόνων δημοσιεύθηκε προ ημερών στο περιοδικό Nature, μετά από μια πρόδρομη ανακοίνωση που κυκλοφόρησε τον Ιούνιο, κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνάντησης της Διεθνούς Εταιρείας για την Έρευνα επί των Βλαστοκυττάρων (ISSCR) στη Βοστώνη.
Η ισραηλινή ομάδα τόνισε ότι απείχαν πολύ από το να μπορέσουν να δημιουργήσουν ένα έμβρυο εξ αρχής.
«Το ερώτημα είναι, πότε ένα μοντέλο εμβρύου θεωρείται έμβρυο; Όταν συμβεί αυτό, τότε εφαρμόζουμε τους (εννοεί βιοηθικούς) κανονισμούς. Αυτή τη στιγμή είμαστε πολύ, πολύ μακριά από αυτό το σημείο», δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας Jacob Hanna.
Όπως και να έχει, δήλωσαν ότι αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται να οδηγήσει σε νέους τρόπους ελέγχου της δράσης των φαρμάκων στην εγκυμοσύνη, να γίνουν καλύτερα κατανοητές οι αποβολές και οι γενετικές ασθένειες, ενώ ίσως ακόμη καταφέρουν να αναπτυχθούν ιστοί και όργανα για μεταμοσχεύσεις.
«Δεν είναι πανομοιότυπα. Υπάρχουν διαφορές από τα ανθρώπινα έμβρυα, αλλά παρόλα αυτά, αυτή είναι η πρώτη φορά, που αν ανοίξετε έναν άτλαντα ή ένα σχολικό βιβλίο, μπορείτε να πείτε - Ναι, μπορώ πραγματικά να δω την ομοιότητα μεταξύ τους», είπε ο Hanna.
Ως προς το τρόπο δημιουργίας αυτών των ανθρώπινων εμβρύων, ο Hanna δήλωσε ότι η ομάδα του πήρε βλαστοκύτταρα που προέρχονται από κύτταρα ενήλικου ανθρώπινου δέρματος, καθώς και άλλα βλαστοκύτταρα που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο και στη συνέχεια επανάφερε αυτά τα κύτταρα σε πρώιμη (αρχέγονη- αδιαφοροποίητη) κατάσταση δίνοντάς τους τη δυνατότητα να αναπτυχθούν κατόπιν σε διαφορετικούς τύπους κυττάρων.
Στη συνέχεια έγιναν κάποιοι χειρισμοί που οδήγησαν ώστε να δημιουργηθεί η βάση για αυτό που δομικά μοιάζει με έμβρυο. «Δεν είναι ένα πραγματικό, ούτε ένα συνθετικό έμβρυο – είναι ένα «μοντέλο» που δείχνει πώς λειτουργεί το ανθρώπινο έμβρυο», δήλωσε ο Hanna.
«Σε περίπου 1% των συναθροίσεων κυττάρων παρατηρούμε ότι τα κύτταρα αρχίζουν να διαφοροποιούνται κατάλληλα, να μεταναστεύουν και να ταξινομούνται με σωστή δομή και το πιο πολύ που μπορούμε να φτάσουμε είναι η 14η ημέρα στην ανάπτυξη του ανθρώπινου εμβρύου», είπε. (η 14η μέρα είναι το νόμιμο όριο ηλικίας πειραματισμού με τα ανθρώπινα έμβρυα)
Ο επόμενος στόχος τους, δήλωσε ο Hanna, είναι να προχωρήσουν στην 21η ημέρα ζωής και ακόμη να φτάσουν σε ποσοστό επιτυχίας 50%.
Η Magdalena Żernicka-Goetz, καθηγήτρια ανάπτυξης και βλαστοκυττάρων στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, σχολίασε ότι αυτή η μελέτη συνδέει έξι άλλα παρόμοια μοντέλα που μοιάζουν με ανθρώπινα έμβρυα και δημοσιεύθηκαν από ομάδες σε όλο τον κόσμο φέτος, συμπεριλαμβανομένου και του εργαστηρίου της.
«Κανένα από αυτά τα μοντέλα δεν εκφράζει πλήρως τη φυσική ανθρώπινη ανάπτυξη, αλλά το καθένα προσθέτει τρόπους με τους οποίους πολλές πτυχές της ανθρώπινης ανάπτυξης μπορούν πλέον να μελετηθούν πειραματικά», είπε.
Η μελέτη, κατά τον Hanna και τους συνεργάτες του, εγείρει ορισμένα ηθικά ερωτήματα σχετικά με την πιθανότητα πιθανής μελλοντικής χειραγώγησης της ανάπτυξης του ανθρώπινου εμβρύου. Παρόλα αυτά, ο ερευνητής έκανε μια σύγκριση με την πυρηνική φυσική, υποστηρίζοντας ότι δεν πρέπει να σταματήσουν όλες τις έρευνες σε αυτόν τον τομέα επειδή κάποιος μπορεί να σκεφτεί να φτιάξει μια πυρηνική βόμβα. Είναι σημαντικό να φροντίσουμε και να ενημερώσουμε πλήρως το κοινό, είπε, και «τίποτα να μην γίνεται στη σκιά».
Συνοψίζοντας, συμφωνούμε πως η έρευνα δεν επιτρέπεται να γίνεται στη σκιά, ιδιαίτερα όταν αφορά την ανθρώπινη ζωή, που είναι ιερή από την πρώτη στιγμή της δημιουργίας της. Ωστόσο, για να χρησιμοποιήσουμε το επιχείρημα του ερευνητή Hanna, επειδή η απευκταία ατομική βόμβα δημιουργήθηκε και απειλεί, με ανάλογο τρόπο, μέσω των εμβρυικών μοντέλων, θα υπάρξει στο μέλλον ακόμη μεγαλύτερη εμβρυική κακοποίηση και θανάτωση, από αυτή που ήδη υφίσταται. Η γνωστοποίηση της διαδικασίας και ο χαρακτηρισμός της ως επιστημονικά χρήσιμης από τους ακαδημαϊκούς ερευνητές, δεν απενοχοποιεί τον παρά φύση τρόπο δημιουργίας των ανθρώπων – μοντέλων, ούτε αλλάζει την πραγματικότητα του διαμελισμού και του θανάτου αυτών των μικροσκοπικών ανθρώπων.
Πηγή: https://www.medscape.com/s/viewarticle/996194
Σχετικό άρθρο: