Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μετά τον τοκετό

Οι θεραπείες υπογονιμότητας αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο μετά τον τοκετό

  

Medscape Medical News

Brittany Vargas

31 Αυγούστου 2023


Οι θεραπείες υπογονιμότητας μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου (αιμορραγικού και ισχαιμικού) στις νέες μητέρες
κατά 66%, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε αυτή την εβδομάδα στο Journal of the American Medical Association.

Οι θεραπείες υπογονιμότητας – με την ευρύτερή τους έννοια, αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηλείας από εγκεφαλικό επεισόδιο για έως και 12 μήνες μετά τον τοκετό, με τον κίνδυνο να είναι πιο αυξημένος για τον πρώτο μήνα μετά τον τοκετό. Η μελέτη δεν εξέτασε τα ποσοστά κινδύνου για τις μεμονωμένες θεραπείες.

Ο όρος «θεραπείες γονιμότητας» περιλαμβάνει την ενδομήτρια σπερματέγχυση (IUI), τις τεχνολογίες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής (ART), τις διαδικασίες διατήρησης γονιμότητας (1) (κατάψυξη ωαρίων, σπέρματος, γεννητικού ιστού και κατεψυγμένων εμβρύων) και τη χρήση φορέα κύησης (παρένθετης μητέρας)

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ασθενείς μας στο θέμα της υπογονιμότητας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Cande V. Ananth, PhD, MPH, υποδιευθυντής για ακαδημαϊκά ζητήματα και πρόεδρος του Division of Epidemiology and Biostatistics του Rutgers Robert Wood Johnson Medical School στο New Brunswick, New Jersey.

Ο Ananth και οι συνεργάτες του άντλησαν δεδομένα από τη βάση δεδομένων Nationwide Resmissions Database, η οποία αποθηκεύει στοιχεία από 28 πολιτείες, για το χρονικό διάστημα μεταξύ 2010 και 2018. Εξέτασαν τα ποσοστά νοσηλείας για μη θανατηφόρα αιμορραγικά και ισχαιμικά εγκεφαλικά από 31,34 εκ. ασθενείς των ΗΠΑ ηλικίας 15-54 ετών. Από αυτές, οι 287.813 (0,9%) υποβλήθηκαν σε θεραπείες υπογονιμότητας και 31,05 εκ. (99,1%) γέννησαν μετά από αυτόματη σύλληψη.

Η ομάδα του Ananth εντόπισε 37 εισαγωγές λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου ανά 100.000 άτομα στην ομάδα υπογονιμότητας, σε σύγκριση με 29 εισαγωγές ανά 100.000 άτομα στην ομάδα που συνέλαβε αυθόρμητα, με τον κίνδυνο για αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο να είναι υψηλότερος από το ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο Ο κίνδυνος αυξανόταν όσο περνούσε ο χρόνος, ειδικά στην περίπτωση των αιμορραγικών εγκεφαλικών επεισοδίων.

Η αύξηση κατά 66% στον κίνδυνο εγκεφαλικού - 41% υψηλότερη μέσα στις πρώτες 30 ημέρες - για τις ασθενείς στην ομάδα της υπογονιμότητας, είναι αυτό που είναι τόσο εντυπωσιακό σχετικά με αυτά τα δεδομένα, είπε ο Ananth. Αλλά βέβαια, «ο απόλυτος αριθμός νοσηλειών είναι χαμηλός σε αυτό το πληθυσμό, όπως θα περίμενε κανείς. Πολύ λίγες γυναίκες εμφανίζουν εγκεφαλικά».

Σύμφωνα με συνεργάτη ενδοκρινολόγο ερευνητή, «Γενικά, όσες γυναίκες πάσχουν από παχυσαρκία, διαβήτη/προδιαβήτη, υπέρταση και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες μπορεί να έχουν στειρότητα εξαιτίας αυτών των παθήσεων και διαταραχές της ωορρηξίας. Η αντιμετώπιση του προβλήματος γονιμότητας κατορθώνει να συλλάβουν αυτές οι ασθενείς, αλλά αυτές οι εγκυμοσύνες πιθανότατα ενέχουν υψηλότερους κινδύνους για αγγειακές διαταραχές του εγκεφάλου».

Ωστόσο, οι ίδιες οι θεραπείες υπογονιμότητας μπορεί να επηρεάσουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, είπε ο υπεύθυνος ερευνητής Dr. Ananth.

Καταρχήν, «οποιαδήποτε θεραπεία υπογονιμότητας προδιαθέτει τις ασθενείς να αναπτύξουν αγγειακές επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες που λαμβάνουν θεραπεία υπογονιμότητας διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για προεκλαμψία και αποκόλληση πλακούντα, που είναι επιπλοκές με αγγειακή προέλευση».

Οι θεραπείες υπογονιμότητας μπορούν επίσης να βλάψουν τα ενδοθηλιακά κύτταρα και να προκαλέσουν θρόμβωση, οι οποίες συνδέονται με καρδιαγγειακές παθήσεις και κίνδυνο εγκεφαλικού αργότερα στη ζωή.

Η ενημέρωση των ασθενών σχετικά με τον κίνδυνο εγκεφαλικού θα πρέπει να αποτελεί μέρος της διαδικασίας προ-συμβουλευτικής για τη θεραπεία της υπογονιμότητας, δήλωσε ο Ananth. Απαιτείται επίσης επισταμένη παρακολούθηση κατά την περίοδο μετά τον τοκετό.

«Δεδομένου του αυξημένου κινδύνου εγκεφαλικού εντός των πρώτων 30 ημερών μετά τον τοκετό, είναι πολύ σημαντικό οι γιατροί να παρακολουθούν τις γυναίκες για τις επόμενες 6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, όπως συνιστάται από το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων», συνέχισε. Αλλά, «ακόμα και μετά τις αρχικές 6 εβδομάδες, θα πρέπει να υπάρχει συνεχής παρακολούθηση στους 3 μήνες στους 6 μήνες και μέχρι το τέλος του έτους».

Η μελέτη χρηματοδοτήθηκε από το National Heart, Lung, and Blood Institute και το National Institute of Environmental Health Sciences.


Παραπομπές:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/17000-fertility-preservation


Πηγή είδησης:

https://www.medscape.com/viewarticle/996034


Σχετικά άρθρα:

1. https://www.afistemenaziso.gr/texts/medical/ekswmatikh-gomimopoihsh/provlimata-stis-gynaikes-kai-ta-paidia-apo-tin-ypovoithoymeni-anaparagogi

2. https://www.afistemenaziso.gr/texts/medical/ekswmatikh-gomimopoihsh/i-ypovoithoymeni-anaparagogi-syndeetai-me-afksimeno-kindyno-gia-aggeiakes-epiplokes-kai-epiplokes-egkymosynis

 

 

Σχετικά άρθρα

Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» είναι ένα κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου παιδιού (Pro-life).

Βασική αρχή του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» είναι η επιστημονική θέση ότι αρχή της ανθρώπινης ζωής είναι η πρωταρχική στιγμή της σύλληψης (δηλ. της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).

Η ανθρώπινη ζωή που δημιουργείται τη στιγμή της γονιμοποίησης, ως μονοκύτταρος ζυγώτης, είναι ήδη άνθρωπος και αξίζει ως άνθρωπος την τιμή και την προστασία.

Οποιαδήποτε καταστροφική δράση επί της ανθρώπινης ζωής, είτε άμεσα με τη μορφή μηχανικής ή χημικής ή άλλης (π.χ ακτινοβολίας κλπ.) επέμβασης, είτε έμμεσα με τη μορφή στέρησης των υποστηρικτικών της ζωής λειτουργιών, που αφορούν τον νεοσχηματισθέντα άνθρωπο, και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτού (ως ζυγωτού, μοριδίου, βλαστοκύστης, πρώιμα εμφυτευμένου εμβρύου ή επόμενου σταδίου ανάπτυξης έως και τον τοκετό), η οποία οδηγεί σε καταστροφή και τερματισμό της ζωής του, συνιστά αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και είναι πράξη που προσβάλλει άμεσα το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.

Το κίνημά μας για λόγους επιστημονικούς και με βάση την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρακτική και υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της γονιμοποίησης.</p style="text-align: justify;">

Βοήθησε και εσύ το έργο του «Αφήστε με να ζήσω!».