Τί σημαίνει Βιωσιμότητα του Εμβρύου; (What Does Viability Mean?)

 
Ονομάζουμε βιωσιμότητα εμβρύου την ικανότητά του να επιβιώνει εκτός μήτρας μετά την γέννησή του, είτε αυτή είναι φυσική είτε είναι προκλητή, μόνο του ή με Ιατρική υποστήριξη.

Το όριο βιωσιμότητας στην Ελλάδα σήμερα είναι οι 22 εβδομάδες. Το όριο βιωσιμότητας είναι κάτι περισσότερο από ένα στατιστικό μέγεθος που καθορίζει το ποσοστό των νεογνών που επιβιώνουν όταν γεννηθούν σε αυτή την εβδομάδα και τις υπολειμματικές καταστάσεις που πιθανώς θα αντιμετωπίσουν.

Οι υποστηρικτές των αμβλώσεων το χρησιμοποιούν ως «εργαλείο» για να υποστηρίξουν πως ούτως ή άλλως το μωρό πριν από το όριο βιωσιμότητας δε μπορεί να τα βγάλει πέρα εκτός μήτρας ούτε μόνο του, ούτε καν με βοήθεια, οπότε η άμβλωση δεν αφαιρεί μια αληθινή ζωή, αλλά μια «εν δυνάμει ζωή».

Τί επιπόλαιο επιχείρημα! Μήπως και ένα τελειόμηνο μωρό μπορεί ποτέ να τα βγάλει πέρα μόνο του;

Η διακοπή της ζωής ενός ανθρώπου σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης είναι αδικαιολόγητη.

Μετάφραση βίντεο:

– Κατρίνα, αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Μέσα σε όλη την καριέρας μου, έχω συναντήσει αυτή την αντίληψη για τη βιωσιμότητα, τη γραμμή που καθορίζει πότε το μωρό έχει την ικανότητα να επιβιώνει έξω από τη μήτρα της μητέρας του.

– Έχω δει το όριο της βιωσιμότητας να μετακινείται από τις 28 εβδομάδες στις 26 εβδομάδες, στις 24 εβδομάδες, στις 22 εβδομάδες, και στο μέλλον κανείς δε μπορεί να ξέρει πόσο πολύ πίσω θα μετακινηθεί.

– Και αυτό στα αλήθεια μας κάνει να αναρωτιόμαστε: «Τί σημαίνει βιωσιμότητα»;

– Το γεγονός είναι πως ένα νεογέννητο έστω και αν έχει γεννηθεί τελειόμηνο, εξακολουθεί να είναι ολοκληρωτικά εξαρτημένο από τον γονέα του προκειμένου να επιβιώσει.

– Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει στ’ αλήθεια κάποιο χρονικό σημείο, μια οποιαδήποτε στιγμή αυτής της πορείας, που το μωρό να μπορεί να επιβιώσει έξω από την μήτρα αβοήθητο.

 

Στοιχεία που αφορούν τη Βιωσιμότητα Εμβρύου:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fetal_viability

https://www.tanea.gr/print/2018/11/03/greece/22-evdomades-to-neo-orio-ton-prooron-genniseon/

Πηγή βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=jZsH6XN7S7Y&feature=youtu.be

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko