Τί σημαίνει Βιωσιμότητα του Εμβρύου; (What Does Viability Mean?)

 
Ονομάζουμε βιωσιμότητα εμβρύου την ικανότητά του να επιβιώνει εκτός μήτρας μετά την γέννησή του, είτε αυτή είναι φυσική είτε είναι προκλητή, μόνο του ή με Ιατρική υποστήριξη.

Το όριο βιωσιμότητας στην Ελλάδα σήμερα είναι οι 22 εβδομάδες. Το όριο βιωσιμότητας είναι κάτι περισσότερο από ένα στατιστικό μέγεθος που καθορίζει το ποσοστό των νεογνών που επιβιώνουν όταν γεννηθούν σε αυτή την εβδομάδα και τις υπολειμματικές καταστάσεις που πιθανώς θα αντιμετωπίσουν.

Οι υποστηρικτές των αμβλώσεων το χρησιμοποιούν ως «εργαλείο» για να υποστηρίξουν πως ούτως ή άλλως το μωρό πριν από το όριο βιωσιμότητας δε μπορεί να τα βγάλει πέρα εκτός μήτρας ούτε μόνο του, ούτε καν με βοήθεια, οπότε η άμβλωση δεν αφαιρεί μια αληθινή ζωή, αλλά μια «εν δυνάμει ζωή».

Τί επιπόλαιο επιχείρημα! Μήπως και ένα τελειόμηνο μωρό μπορεί ποτέ να τα βγάλει πέρα μόνο του;

Η διακοπή της ζωής ενός ανθρώπου σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης είναι αδικαιολόγητη.

Μετάφραση βίντεο:

– Κατρίνα, αυτή είναι μια πολύ σημαντική ερώτηση. Μέσα σε όλη την καριέρας μου, έχω συναντήσει αυτή την αντίληψη για τη βιωσιμότητα, τη γραμμή που καθορίζει πότε το μωρό έχει την ικανότητα να επιβιώνει έξω από τη μήτρα της μητέρας του.

– Έχω δει το όριο της βιωσιμότητας να μετακινείται από τις 28 εβδομάδες στις 26 εβδομάδες, στις 24 εβδομάδες, στις 22 εβδομάδες, και στο μέλλον κανείς δε μπορεί να ξέρει πόσο πολύ πίσω θα μετακινηθεί.

– Και αυτό στα αλήθεια μας κάνει να αναρωτιόμαστε: «Τί σημαίνει βιωσιμότητα»;

– Το γεγονός είναι πως ένα νεογέννητο έστω και αν έχει γεννηθεί τελειόμηνο, εξακολουθεί να είναι ολοκληρωτικά εξαρτημένο από τον γονέα του προκειμένου να επιβιώσει.

– Για το λόγο αυτό δεν υπάρχει στ’ αλήθεια κάποιο χρονικό σημείο, μια οποιαδήποτε στιγμή αυτής της πορείας, που το μωρό να μπορεί να επιβιώσει έξω από την μήτρα αβοήθητο.

 

Στοιχεία που αφορούν τη Βιωσιμότητα Εμβρύου:

https://en.wikipedia.org/wiki/Fetal_viability

https://www.tanea.gr/print/2018/11/03/greece/22-evdomades-to-neo-orio-ton-prooron-genniseon/

Πηγή βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=jZsH6XN7S7Y&feature=youtu.be

 

 

Σχετικά άρθρα

Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» είναι ένα κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου παιδιού (Pro-life).

Βασική αρχή του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» είναι η επιστημονική θέση ότι αρχή της ανθρώπινης ζωής είναι η πρωταρχική στιγμή της σύλληψης (δηλ. της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).

Η ανθρώπινη ζωή που δημιουργείται τη στιγμή της γονιμοποίησης, ως μονοκύτταρος ζυγώτης, είναι ήδη άνθρωπος και αξίζει ως άνθρωπος την τιμή και την προστασία.

Οποιαδήποτε καταστροφική δράση επί της ανθρώπινης ζωής, είτε άμεσα με τη μορφή μηχανικής ή χημικής ή άλλης (π.χ ακτινοβολίας κλπ.) επέμβασης, είτε έμμεσα με τη μορφή στέρησης των υποστηρικτικών της ζωής λειτουργιών, που αφορούν τον νεοσχηματισθέντα άνθρωπο, και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτού (ως ζυγωτού, μοριδίου, βλαστοκύστης, πρώιμα εμφυτευμένου εμβρύου ή επόμενου σταδίου ανάπτυξης έως και τον τοκετό), η οποία οδηγεί σε καταστροφή και τερματισμό της ζωής του, συνιστά αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και είναι πράξη που προσβάλλει άμεσα το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.

Το κίνημά μας για λόγους επιστημονικούς και με βάση την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρακτική και υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της γονιμοποίησης.</p style="text-align: justify;">

Βοήθησε και εσύ το έργο του «Αφήστε με να ζήσω!».