Τραγικό γεγονός σε κλινική εξωσωματικής στη Γάζα

 

Από το «Αφήστε με να ζήσω!»

Χιλιάδες αγέννητα παιδιά, κατεψυγμένα έμβρυα, καταστράφηκαν μετά το βομβαρδισμό της


Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτά τα κατεστραμμένα έμβρυα της εξωσωματικής….

Μέσα στις τραγωδίες που συμβαίνουν καθημερινά στη Μέση Ανατολή, στην Ισραηλινο-Παλαιστινιακή σύρραξη, συνέβη και κάτι τραγικό έξω από την εμπόλεμη ζώνη. Καταστράφηκε η μεγαλύτερη κλινική εξωσωματικής της Γάζας.(1) Η καταστροφή συνέβη τον Δεκέμβριο, αλλά έγινε γνωστή ​​ τέσσερις μήνες αργότερα. Τα συστημικά μέσα ενημέρωσης, που συνήθως «αγνοούν» την ανθρώπινη φύση των κατεψυγμένων εμβρύων, εδώ έσπευσαν  να αναφέρουν το περιστατικό ως θλιβερό.

Σύμφωνα με την είδηση, «χιλιάδες» κατεψυγμένα έμβρυα (σε στάδιο βλαστοκύστης)  καταστράφηκαν σε έκρηξη που προκλήθηκε όταν ισραηλινή οβίδα χτύπησε την ιατρική εγκατάσταση τον Δεκέμβριο. Τα καπάκια των δεξαμενών υγρού αζώτου της εμβρυολογικής μονάδας αντιτάχτηκαν και  οι δεξαμενές που φιλοξενούσαν τα ανθρώπινα έμβρυα (βλαστοκύστεις) θερμάνθηκαν. Περισσότερα από 4.000 ανθρώπινα έμβρυα λέγεται ότι καταστράφηκαν τότε, μαζί με 1.000 δείγματα σπέρματος και ωαρίων. Οι εκδόσεις “Guardian”, “The Telegraph” και “Colorado Spring Gazette”, κάλυψαν μεταξύ των άλλων το γεγονός. Το Κολοράντο, το οποίο ας σημειωθεί δεν έχει κανέναν περιορισμό στην άμβλωση, δημοσίευσε την ιστορία του Reuters βάζοντας τίτλο: «Αποκλειστική» ιστορία: 5000 ζωές χάθηκαν από μία βόμβα».


« 5.000 ζωές »

Ο 73χρονος Bahaeldeen Ghalayini, μαιευτήρας/ γυναικολόγος και ιδρυτής της κλινικής στη Γάζα το 1997, σχολίασε ως εξής: «Γνωρίζουμε πολύ καλά τι σήμαιναν αυτές οι 5.000 ζωές, ή δυνητικά ζωές, για τους γονείς, για το μέλλον, για το παρελθόν. Όλες αυτές οι ζωές σκοτώθηκαν, αφαιρέθηκαν. 5.000 ζωές με μία βόμβα ». Αυτό βέβαια είναι ανακριβές, καθώς αντικειμενικά αναφέρθηκε απώλεια σε 4.000 έμβρυα και 1.000 δείγματα σπέρματος και ωαρίων, τα οποία δεν είναι ζωντανά ανθρώπινα όντα, όπως είναι τα πρώιμα έμβρυα που βρίσκονται στο στάδιο της βλαστοκύστης έτοιμα να εμφυτευθούν.

Το Reuters ανέφερε με συμπόνια ότι αυτά τα έμβρυα ήταν «η τελευταία ελπίδα για εκατοντάδες ζευγάρια Παλαιστινίων…» Περιέγραψε ακόμη με συμπάθεια την ιστορία ενός ζεύγους Παλαιστινίων που έχασαν έμβρυα στην καταστροφή της κλινικής, ενώ είχαν ήδη χάσει άλλα δύο δίδυμα παιδιά τους, που απεβλήθησαν μετά την έναρξη του πολέμου.

Ωστόσο, όταν το Ανώτατο Δικαστήριο της Αλαμπάμα είχε αποφασίσει πριν λίγο καιρό, μετά την παράνομη καταστροφή κάποιων εμβρύων, ότι τα κατεψυγμένα έμβρυα θα μπορούσαν να θεωρηθούν παιδιά, το ίδιο το Reuters ανέφερε ότι τα μέλη του δικαστηρίου είχαν πολιτικά κίνητρα για αυτή την απόφαση και ότι η απόφαση θα έχει ενοχλητικές «συνέπειες». Συγκεκριμένα, το Reuters ανησύχησε ότι η απόφαση θα ενέπνεε τους «ακτιβιστές» υπέρ της αγέννητης ζωής και έγραψε:

«Η ψήφιση των λεγόμενων νόμων περί εμβρυϊκής προσωπικότητας – που αναγνωρίζουν στα έμβρυα τα πλήρη νόμιμα δικαιώματα των ανθρώπων – ήταν εδώ και καιρό ο στόχος των ακτιβιστών κατά των αμβλώσεων. Η Αλαμπάμα είναι μία από τις πολλές πολιτείες που έχουν εγκρίνει διατάξεις που παρέχουν κάποιο μέτρο νομικής προστασίας στα έμβρυα»

Με λίγα λόγια, το Reuters λίγες εβδομάδες πριν εκφράσει την υποκριτική του θλίψη για την απώλεια των εμβρύων στη Γάζα, δεν εξέφρασε καμία συμπάθεια προς τους γονείς των ανθρώπινων εμβρύων της Αλαμπάμα που είχαν χάσει τα κατεψυγμένα τους παιδιά στην κλινική γονιμότητας. Αντίθετα, ανησυχούσε ότι η κινητοποίηση για αυτό το θέμα θα οδηγούσε σε περιορισμό της καταστροφής ανθρώπινων εμβρύων στις κλινικές εξωσωματικής.


«Το πλήθος κατά των αμβλώσεων»

Ο “Guardian”, κινούμενος στο ίδιο μήκος κύματος, επιτέθηκε σε όσους ήταν υπέρ της αγέννητης ζωής, ότι άργησαν να μιλήσουν για την καταστροφή της κλινικής γονιμότητας στη Γάζα. Έγραψε η Arwa Mahdawi -υπό τον τίτλο «The Week in Patriarchy» : «Το πλήθος κατά των αμβλώσεων, που πιστεύει ότι τα έμβρυα είναι «εξωμήτρια παιδιά» σιωπά περίεργα για αυτό το χτύπημα»

Και συνέχισε, «Μία μόνο αεροπορική επιδρομή. Αυτό ήταν το μόνο που χρειάστηκε. Ένα μόνο χτύπημα και χιλιάδες εν δυνάμει ζωές εξαφανίστηκαν. Τουλάχιστον τα μισά από τα ζευγάρια που ήταν ασθενείς στην κλινική, έκαναν οικονομίες για χρόνια για να αντέξουν οικονομικά τις θεραπείες γονιμότητας και αυτά τα έμβρυα ήταν η τελευταία τους ευκαιρία να αποκτήσουν παιδιά….» Ο Guardian υποστήριξε ότι η ιστορία θάφτηκε για μήνες επειδή «πολλοί ηγέτες της Δύσης…απλά δεν υπολογίζουν τους Παλαιστίνιους για ανθρώπους».

Ωστόσο η Mahdawi, η υπερασπίστρια των «εξωμήτριων παιδιών»,  αναφερόμενη στην υπόθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα, είχε γράψει τότε ένα άρθρο με τίτλο «Οι εξτρεμιστές κατά των αμβλώσεων στις ΗΠΑ διεξάγουν ιερό πόλεμο κατά των γυναικών», στο οποίο υποστήριζε πως η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Αλαμπάμα υπέρ των γονέων των κατεστραμμένων κατεψυγμένων εμβρύων, ήταν μια προσπάθεια των pro-life οπαδών να «ελέγξουν όλες τις πτυχές της αναπαραγωγικής υγειονομικής περίθαλψης».

Ειδικότερα η δημοσιογράφος δικαιολογούσε απόλυτα την καταστροφή των εμβρύων της εξωσωματικής υποστηρίζοντας πως:

«Υπάρχει η τάση να δημιουργούνται πολλά έμβρυα και στη συνέχεια να καταψύχονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξωσωματικής γονιμοποίησης, επειδή αυτό μεγιστοποιεί τις πιθανότητες επιτυχίας, είναι συμφερότερο οικονομικά και μειώνει τους κινδύνους για την υγεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Στη συνέχεια, τα πλεονάζοντα έμβρυα απορρίπτονται ή δωρίζονται. Εάν κάθε κατεψυγμένο έμβρυο θεωρείται αυτόματα και παιδί, σημαίνει ότι η απόρριψη του εμβρύου – ή η δυσλειτουργία του μηχανήματος και η κατά λάθος καταστροφή ενός εμβρύου – θα ήταν εγκληματική πράξη. Αμφισβητείται δηλαδή ακόμη και την καθιερωμένη πρακτική της κατάψυξης των εμβρύων. Σε τελική ανάλυση, δεν θα παρατούσατε ένα παιδί σας στην κατάψυξη, έτσι δεν είναι;»

Και συνέχισε, χαρακτηρίζοντας την απόφαση της Αλαμπάμα υπέρ των γονέων των οποίων τα έμβρυα/βλαστοκύστεις καταστράφηκαν, «σοκαριστική», λέγοντας ότι «οι υπέρμαχοι της ζωής δεν έχουν «κατανόηση της αναπαραγωγικής ιατρικής», και η απόφαση προήλθε κυρίως από πολιτικά προκατειλημμένους δικαστές και θα μπορούσε να επηρεάσει την απόφαση των γονέων να καταστρέφουν τα ανεπιθύμητα έμβρυά τους. Αλλά για τη δημοσιογράφο, όταν η καταστροφή των κατεψυγμένων εμβρύων συνέβη στη Γάζα, ξαφνικά τα ανθρώπινα έμβρυα έγιναν «ζωές» που είχαν σημασία.


Η ανθρώπινη ζωή αρχίζει κατά τη σύλληψη - Η τακτική των κλινικών IVF

Όλες οι ανθρώπινες ζωές είναι εγγενώς πολύτιμες από τη στιγμή που δημιουργούνται, και δεν έχει σημασία αν τα έμβρυα έχουν παγώσει στη Γάζα ή στην Αλαμπάμα, ή οπουδήποτε, εάν καταστράφηκαν από πόλεμο ή από ένα άτομο, αν ήταν επιθυμητά ή ανεπιθύμητα. Μόλις συμβεί η γονιμοποίηση, έχει δημιουργηθεί ένας νέος άνθρωπος που αξίζει να προστατεύεται. (Το σπέρμα και τα ωάρια προφανώς δεν έχουν την ίδια εγγενή αξία, διότι δεν είναι ανθρώπινοι οργανισμοί.)

Η καταστροφή της Γάζας όμως, δυστυχώς δεν είναι η μόνη περίπτωση. Η εξωσωματική, ανά το κόσμο, διαφημίζεται ως δρόμος για τη δημιουργία ζωής, στη πράξη όμως λειτουργεί και ως τεχνολογία μαζικής καταστροφής εμβρύων που βρίσκονται στο πρώιμο στάδιο της βλαστοκύστης.

Στις ΗΠΑ, (2) τα προκαταρκτικά δεδομένα από την «Κλινική Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγικής Τεχνολογίας Γονιμότητας και την Εθνική Συνοπτική Έκθεση» του CDC για το 2021 δείχνουν ότι περίπου 238.126 ασθενείς πραγματοποίησαν 413.776 κύκλους ART σε 453 κλινικές αναφοράς, με αποτέλεσμα 112.088 κλινικές εγκυμοσύνες, 91.906 τοκετούς, (γεννήσεις ενός ή περισσότερων ζωντανών βρεφών) και 97.128 ζωντανά γεννημένα βρέφη…. Περίπου το 2,3% όλων των βρεφών που γεννιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες κάθε χρόνο συλλαμβάνονται με χρήση ART. Μέχρι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο μωρά έχουν γεννηθεί με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ένα εκατομμύριο έμβρυα βρίσκονται κατεψυγμένα-αζήτητα σε καταψύκτες υγρού αζώτου.

Λαμβάνοντας υπόψη τον συνολικό αριθμό των ζωντανών γεννημένων βρεφών διαιρεμένο με τον συνολικό αριθμό κύκλων ART, αυτό σημαίνει ότι η εξωσωματική γονιμοποίηση στις ΗΠΑ έχει ποσοστό επιτυχίας μόλις 23%. Για τις γυναίκες 40 ετών και άνω, οι πιθανότητες πέφτουν κατακόρυφα σε λιγότερο από 10% πιθανότητα επιτυχίας. Αυτό που δεν περιλαμβάνουν, ωστόσο, αυτοί οι αριθμοί είναι ο συνολικός αριθμός των δημιουργούμενων εμβρύων που αντιστοιχούν ανά ζωντανή γέννηση. Το παραπάνω ποσοστό επιτυχίας μετράει μόνο τα έμβρυα που έχουν εμφυτευθεί στη μήτρα. Οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης, ωστόσο, δημιουργούν συνήθως πλεόνασμα εμβρύων για λόγους ευκολίας ή οικονομίας ή για λόγους γενετικού φιλτραρίσματος.

Μια έκθεση από το Ηνωμένο Βασίλειο πρότεινε ότι κατά μέσο όρο δημιουργούνται 15 έμβρυα σε κάθε κύκλο,αλλά τελικά μόνο το 7% όλων των δημιουργηθέντων εμβρύων καταλήγουν σε ζωντανή γέννηση. Το υπόλοιπο 93% είτε καταστρέφεται (λόγω κακής ανάπτυξης, χρωμοσωμικών ή γενετικών ανωμαλιών, επιλογής χαρακτηριστικών ή φύλου ή πειραματισμού), είτε καταψύχεται επ' αόριστον με μικρές πιθανότητες να εμφυτευθεί ποτέ. Κάνοντας για τις ΗΠΑ τη συντηρητική υπόθεση, ότι μόνο 10 έμβρυα δημιουργούνται σε έναν μέσο κύκλο εξωσωματικής,  αυτό σημαίνει ότι στους 413.776 κύκλους εξωσωματικής που αναφέρθηκαν το 2021 στις ΗΠΑ, δημιουργήθηκαν περίπου 4,1 εκ. εμβρύων. Διαιρώντας τον συνολικό αριθμό των ζωντανών βρεφών με 4,1 εκ. αυτό θα σήμαινε ότι μόνο το 2,3% όλων των εμβρύων που δημιουργούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες οδηγούν στη γέννηση ενός ζωντανού μωρού.

Στην χώρα μας, όπου δεν πέφτουν βόμβες, γίνονται κατά μέσο όρο 30.000 εξωσωματικές το χρόνο και γεννιώνται 5000 παιδιά.(3)  Φυσικά με βάση την γνώση του εξωτερικού, έχουν δημιουργηθεί πολλά περισσότερα έμβρυα/βλαστοκύστεις (άγνωστος αριθμός) από τα οποία κάποια επιλέχθηκαν για εμφύτευση και τα άλλα έχουν εγκαταλειφθεί. Μία και μόνη κλινική στην Αθήνα έχει 20.000 αζήτητα-εγκαταλειμμένα έμβρυα τα οποία ο γυναικολόγος αρνείται να καταστρέψει. Έχει βιοηθικό δίλημμα, καθώς αναγνωρίζει πως αποτελούν «μια ολόκληρη πόλη και η καταστροφή τους συνιστά σπατάλη ζωής» (4) Ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις οι κλινικές προχωρούν στην καταστροφή τους διότι η συντήρησή τους έχει κόστος. Γίνεται αντιληπτό πως ένας απροσδιόριστα μεγάλος αριθμός παιδιών καταστρέφονται στην IVF με την μία ή την άλλη δικαιολογία.

Το περιστατικό της Γάζας είναι τραγικό γιατί στέρησε από έναν λαό τα παιδιά του, την ελπίδα του για επιβίωση και πρόοδο. Ωστόσο οφείλουμε να είμαστε δίκαιοι και να αναγνωρίζουμε πως η εμβρυική καταστροφή είναι θάνατος για οποιοδήποτε λαό, για κάθε έθνος και σε κάθε περίσταση. Είτε η θανάτωση γίνεται με βομβαρδισμό και απόψυξη, είτε μέσα από ευγονική επιλογή, είτε με εγκατάλειψη σε καταψύκτη, είτε με προώθηση στην επιστημονική «έρευνα», δεν παύει να αποτελεί τραγική αφαίρεση ανυπεράσπιστης ανθρώπινης ζωής. Τα έμβρυα, οι βλαστοκύστεις είναι ζωντανοί οργανισμοί, μεγαλώνουν, είναι άνθρωποι σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Ως τέτοιοι αξίζουν της προστασίας μας, σε κάθε περίσταση και από κάθε κοινωνία.


Παραπομπές

  1. https://www.liveaction.org/news/media-value-embryos-suits-agenda/?utm_campaign=lan&utm_medium=email&_hsmi=304198745&utm_content=daily_digest&utm_source=housefile
  2. https://www.heritage.org/life/report/why-the-ivf-industry-must-be-regulated
  3. https://www.naftemporiki.gr/health/1482106/n-vrachnis-nea-epicheirimatika-montela-stin-exosomatiki-gonimopoiisi/
  4. https://www.youtube.com/watch?v=fSp-i6cYW0Y

 

 

 

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!

Αφήστε με να ζήσω!

Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ

τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615

e-mail: info@afistemenaziso.gr

 Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας

Αφίσες - Φυλλάδια

afises fylladia

Ενημερωτικό Δελτίο

enimerotiko