Το Τέξας απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης

Το Τέξας απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα της κύησης

 

Σε ισχύ νόμος που απαγορεύει τις αμβλώσεις στο Τέξας

Σε ισχύ τέθηκε σήμερα νόμος στο Τέξας που απαγορεύει τις αμβλώσεις μετά την έκτη εβδομάδα κύησης, αφού το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ δεν εξέτασε το έκτακτο αίτημα οργανώσεων προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών να εμποδίσει την εφαρμογή του.

Βάσει του νομοσχεδίου, το οποίο υπέγραψε τον Μάιο ο Ρεπουμπλικάνος κυβερνήτης του Τέξας Γκρεγκ Άμποτ, απαγορεύονται οι αμβλώσεις μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο. Ουσιαστικά ο νόμος απαγορεύει τουλάχιστον το 85% των αμβλώσεων που γίνονται στην πολιτεία, σύμφωνα με αντιπάλους της νομοθεσίας.

Τόσο αυστηρή απαγόρευση δεν έχει υιοθετηθεί σε καμία πολιτεία των ΗΠΑ μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου το 1973 στην υπόθεση Ρόου εναντίον Ουέιντ, η οποία ουσιαστικά νομιμοποίησε τις αμβλώσεις σε όλη τη χώρα.

Οι κλινικές της οργάνωση Planned Parenthood, άλλες κλινικές που προσφέρουν υπηρεσίες σε γυναίκες, γιατροί ακόμη και ιερείς προσέφυγαν εναντίον του νομοσχεδίου τον Ιούλιο στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Όστιν, επισημαίνοντας ότι παραβιάζει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση.

Εξάλλου ο νόμος αυτός ξεχωρίζει από άλλους που έχουν υιοθετηθεί σε ρεπουμπλικανικές πολιτείες των ΗΠΑ καθώς δίνει το δικαίωμα στους πολίτες να φροντίζουν για την εφαρμογή του. Αντί να προβλέπει ποινές για όσους κάνουν αμβλώσεις, επιτρέπει στους πολίτες του Τέξας να υποβάλουν αγωγή εναντίον κλινικών ή γιατρών που κάνουν αμβλώσεις ή εναντίον οποιουδήποτε «βοηθά ή συνδράμει» σε άμβλωση ζητώντας αποζημίωση τουλάχιστον 10.000 δολαρίων.

Οι επικριτές του νόμου καταγγέλλουν ότι ενδέχεται να κοστίσει στις κλινικές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, ένα κόστος το οποίο δεν θα μπορέσουν να επωμιστούν.

Ωστόσο ο Στίβεν Βλαντέκ καθηγητής στη νομική σχολή του πανεπιστημίου του Τέξας εκτίμησε ότι μέχρι στιγμής κανένα δικαστήριο δεν έχει αποφανθεί για τη συνταγματικότητα του νόμου και ότι η ισχύς του μπορεί να ανασταλεί έπειτα από δικαστική απόφαση. «Παρά τα όσα λένε μερικοί, δεν είναι το τέλος του Ρόου», σχολίασε.

Το Τέξας είναι μεταξύ των ρεπουμπλικανικών πολιτειών που έχουν εφαρμόσει αυστηρούς περιορισμούς στις αμβλώσεις, απαγορεύοντάς τες μετά τον εντοπισμό καρδιακού παλμού στο έμβρυο, συνήθως στην έκτη εβδομάδα της κύησης, συχνά προτού μια γυναίκα συνειδητοποιήσει ότι είναι έγκυος.

Εξάλλου η πολιτεία του Μισισίπη έχει ζητήσει από το Ανώτατο Δικαστήριο να ανατρέψει την απόφασή του του 1973. Οι δικαστές πρόκειται να ξεκινήσουν να εξετάζουν το θέμα τον Οκτώβριο, με την απόφασή τους να αναμένεται ως το τέλος του Ιουνίου του 2022.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, infognomonpolitics.gr

 

Σχετικά άρθρα

Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» είναι ένα κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου παιδιού (Pro-life).

Βασική αρχή του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» είναι η επιστημονική θέση ότι αρχή της ανθρώπινης ζωής είναι η πρωταρχική στιγμή της σύλληψης (δηλ. της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).

Η ανθρώπινη ζωή που δημιουργείται τη στιγμή της γονιμοποίησης, ως μονοκύτταρος ζυγώτης, είναι ήδη άνθρωπος και αξίζει ως άνθρωπος την τιμή και την προστασία.

Οποιαδήποτε καταστροφική δράση επί της ανθρώπινης ζωής, είτε άμεσα με τη μορφή μηχανικής ή χημικής ή άλλης (π.χ ακτινοβολίας κλπ.) επέμβασης, είτε έμμεσα με τη μορφή στέρησης των υποστηρικτικών της ζωής λειτουργιών, που αφορούν τον νεοσχηματισθέντα άνθρωπο, και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτού (ως ζυγωτού, μοριδίου, βλαστοκύστης, πρώιμα εμφυτευμένου εμβρύου ή επόμενου σταδίου ανάπτυξης έως και τον τοκετό), η οποία οδηγεί σε καταστροφή και τερματισμό της ζωής του, συνιστά αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και είναι πράξη που προσβάλλει άμεσα το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.

Το κίνημά μας για λόγους επιστημονικούς και με βάση την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρακτική και υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της γονιμοποίησης.</p style="text-align: justify;">

Βοήθησε και εσύ το έργο του «Αφήστε με να ζήσω!».