Το κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!», δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί με το μεγαλύτερο γεγονός του Ελληνισμού, στη σύγχρονη ιστορία, την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και τα 200 χρόνια από αυτή. Συνέλεξε λοιπόν αγωνιστές - προσωπικότητες που οι γονείς τους, σε κόντρα των δυσκολιών τους, δεν λύγισαν στην ευκολία της έκτρωσης, αλλά έφεραν στον κόσμο, στην Ελλάδα μας, αυτούς που λίγο αργότερα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην απελευθέρωση της Πατρίδας μας. Ίσως και σήμερα, να υπήρχαν άξιοι ηγέτες να μας κυβερνούν, αν εμείς, απλά, τους αφήναμε να ζήσουν…
Αν φαντάζει άπιαστος αριθμός το 28 για μια υπερπολύτεκνη οικογένεια. Ίσως θα έλεγε κάποιος σήμερα στη μητέρα «τί τα θες και τα ‘’κρατάς’’ τόσα παιδιά;» Δεν σου έχουν μιλήσει για προφύλαξη ή ακόμα και για έκτρωση;
Παπαφλέσσας, Ο μπουρλοτιέρης των ψυχών
Ο Γρηγόριος Φλέσσας, (γνωστός σε όλους μας ως Παπαφλέσσας), γεννήθηκε στην Πολιανή Μεσσηνίας το 1788. Ήταν κληρικός, πολιτικός και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Το κοσμικό του όνομα ήταν Γεώργιος Δικαίος και ήταν τελευταίο παιδί, από δεύτερο γάμο, του Δημητρίου Δικαίου, ο οποίος είχε συνολικά 28 παιδιά. Φοίτησε στη Σχολή Δημητσάνας, την οποία δεν ολοκλήρωσε, και το 1816 μόνασε στο μοναστήρι της Παναγίας της Βελανιδιάς στην Καλαμάτα. Αργότερα, έχοντας έρθει σε σύγκρουση με τον επίσκοπο Μονεμβασιάς, έφυγε και πήγε στο μοναστήρι της Ρεκίτσας.
Στην Ζάκυνθο γνωρίστηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, ενώ αργότερα στην Κωνσταντινούπολη χειροτονήθηκε Αρχιμανδρίτης από τον Πατριάρχη Γρηγόριο Ε’. Στην Κωνσταντινούπολη γνωρίστηκε με τον Αναγνωσταρά, ο οποίος τον μύησε στη Φιλική Εταιρεία, στις 21 Ιουνίου του 1818. Στα έγγραφα της Εταιρείας υπέγραφε με το όνομα Αρμόδιος και ως διακριτικά έβαζε τα αρχικά Α.Μ.
(Πηγή: https://messinia.mobi/el/article/prosopikotites/papaflessas-iroas-tis-epanastasis-tou-1821/1829)
Η Ιστορία ανέδειξε το Παπαφλέσσα ως τον «μπουρλοτιέρη των ψυχών». Ίσως πάνω σε μια δική του τρέλα στήθηκε όλη η Επανάσταση του ’21.
ΕΔΩ ΟΛΕΣ ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ
Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!
Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ
τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615
e-mail: info@afistemenaziso.gr
Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας