Η μικρού μήκους ταινία «How to Get an Abortion» δημιουργήθηκε για να δείξει το δρόμο προς την άμβλωση
Από «Αφήστε με να ζήσω!»
Η μικρού μήκους ταινία «How to Get a Abortion» των Sindha Agha και Samira Mian δημιουργήθηκε για να κάνει κοινωνικά αποδεκτή την άμβλωση. Στους σκηνοθέτες και για τις προσπάθειές τους, απονεμήθηκε το Βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους, BAFTA 2023.
Η ταινία αφορά τη Sanam, ένα νεαρό κορίτσι, που μένει απροσδόκητα έγκυος από τον Jawad. Αποφασίζει άμεσα την έκτρωση και αναζητεί βοηθό για τη «διαδικασία». Προσπαθεί να κρατήσει την απόφασή της μυστική από τον Πακιστανό πατέρα της, αναλογιζόμενη την ενδεχόμενη αντίδρασή του. Η άμβλωσή της τελικά γίνεται γνωστή χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις.
Η ταινία δείχνει βήμα βήμα την πραγματοποίηση μιας φαρμακευτικής άμβλωσης. Με απλοϊκό, αλλά επεξηγηματικό τρόπο. Από την επίσκεψη στη γυναικολόγο, την επιλογή της μεθόδου, την λήψη των χαπιών, την εξήγηση της δράσης τους…. Δεν μπαίνει καθόλου στη διαδικασία να εξετάσει τις αληθινές διαστάσεις του θέματος, τις συνέπειες, το συναισθηματικό τραύμα, ούτε θίγει την ουσία της πράξης, πως δηλαδή η απόφαση της νεαρής γυναίκας προκαλεί τον θάνατο του παιδιού της. Η ανάλαφρη κοινωνική προσέγγιση αποσιωπά το περίπλοκο φάσμα των συναισθημάτων και των εμπειριών που συνοδεύουν τις γυναίκες μετά από μια έκτρωση.
Είναι φανερό πως τόσο η δημιουργία όσο και η βράβευση της ταινίας εντάσσονται στην γενικότερη προσπάθεια να παρουσιαστεί η άμβλωση ως «φυσιολογική» επιλογή ή και ως αναγκαστική διέξοδος «χωρίς συνέπειες». Εξυπηρετεί τον προφανή σκοπό να γίνει ευκολότερη η προώθησή της ανάμεσα στα παιδιά και τις οικογένειές τους.
Ωστόσο… Μέσα σε όλο το σκηνικό και από μια ανεπαίσθητη (πιθανόν) κρίση συνειδήσεως, ίσως καταφέρει να δει κανείς στο τελευταίο δευτερόλεπτο τη Sanam να δακρύζει…
Πηγές:
1. https://ifamnews.com/en/ideology-in-the-entertainment-industry-short-film-how-to-get-an-abortion
2. https://www.langweiledich.net/kurzfilm-how-to-get-an-abortion/