Ο υπουργός Μεταφορών των ΗΠΑ Pete Buttigieg συμμετείχε πρόσφατα σε μία εκδήλωση συγκέντρωσης χρημάτων υπέρ της προεκλογικής εκστρατίας της αντιπροέδρου Kamala Harris. Εκεί αναφέρθηκε και στο θέμα της άμβλωσης εκφράζοντας μία «ενδιαφέρουσα» άποψη για τη πράξη που -υποτίθεται- υποστηρίζει την ελευθερία της γυναίκας έναντι του άντρα.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, στην οποία σύμφωνα με τους New York Times συμμετείχαν πάνω από 20.000 άνδρες, ο Buttigieg έστειλε το πολύ αγαπητό μήνυμα πως «η έκτρωση είναι ελευθερία». Είπε: «Χαίρομαι τόσο πολύ που η Kamala Harris έχει κάνει την ελευθερία θέμα της καμπάνιας της, γιατί είναι αυτή είναι που διακυβεύεται με πολλούς τρόπους». Και συνέχισε: «Και ναι, η ελευθερία των γυναικών είναι το κύριο θέμα μας, αφού ο πολιτικός μας αντίπαλος, θέλει να αφαιρέσει το δικαίωμα της επιλογής. Αλλά φυσικά και οι άνδρες είναι πιο ελεύθεροι σε μια χώρα όπου έχουμε μία πρόεδρο που υπερασπίζεται πράγματα όπως η πρόσβαση στην άμβλωση. Οι άντρες είναι πιο ελεύθεροι».
Η άμβλωση είναι αλήθεια πως συχνότερα ωφελεί τους ανέντιμους άνδρες εις βάρος των γυναικών. Τους επιτρέπει να απολαμβάνουν το σεξ χωρίς συνέπειες και να εγκαταλείπουν τις γυναίκες μόνες τους στις δυσκολίες και τις αδικίες που συχνά προκύπτουν όταν αυτές αντισταθούν στην έκτρωση και κρατήσουν τα παιδιά.
Η άμβλωση επιτρέπει σε ορισμένους τύπους ανδρών να χρησιμοποιούν τις γυναίκες για ευχαρίστηση και στη συνέχεια να τις πετούν εάν αυτές και τα παιδιά τους γίνονται εμπόδια στα σχέδιά τους. Οπότε ο Buttigieg ήξερε για ποιο τύπο «ελευθερίας» μιλούσε…
Η άμβλωση δίνει στους άνδρες μια συγκεκριμένου τύπου ελευθερία – μια ελευθερία που εφαρμόζεται σε βάρος των γυναικών και σίγουρα σε βάρος της ζωής του παιδιού. Αλλά πρέπει να αναρωτηθεί κανείς: Είναι γνήσια αυτή η ελευθερία αφού το μέσο για την απόκτησή της είναι η αδικία, δηλ. η εγκατάλειψη μιας γυναίκας και ο θάνατος ενός παιδιού; Είναι καλή αυτή η ελευθερία που στρέφεται εναντίον ενός ή πολλών άλλων; Είναι αληθινή ελευθερία ή υποδούλωση στο συμφέρον και την αμαρτία;
Μήπως όμως αρέσει στις γυναίκες αυτή η συμπεριφορά του άντρα; Την νιώθουν σαν «ελευθερία» από την «πατριαρχική εξουσία» ή μήπως τη νιώθουν ως περιφρόνηση που τις οδηγεί -κακώς- στην έκτρωση;
Η πλειονότητα των αμβλώσεων στις ΗΠΑ - περίπου το 87% - γίνονται από ανύπαντρες γυναίκες, δηλ. από γυναίκες που δεν έχουν σύζυγο, γιατί ο άντρας δεν θέλησε να σταθεί δίπλα τους. Μια εθνική μελέτη για την βιασμένη/καταναγκαστική άμβλωση στην Αμερική κατέληξε ότι το 64% των γυναικών έκαναν άμβλωση μετά από πίεση, μερικές φορές μετά από βίαιο εξαναγκασμό. Σε αυτή τη μελέτη, καταγράφεται και η μαρτυρία ενός πρώην φρουρού ασφαλείας μονάδας αμβλώσεων ενώπιον του νομοθέτη της Μασαχουσέτης, ο οποίος είπε ότι οι άντρες έφερναν συχνά οι ίδιοι τις γυναίκες τις οποίες πίεζαν και εξανάγκαζαν για έκτρωση, ώστε να είναι βέβαιοι ότι οι γυναίκες ολοκλήρωσαν τη «διαδικασία».
Ποια γυναίκα θεωρεί τιμή και «ελευθερία» την εγκατάλειψή της από τον άντρα στον οποίο παραχώρησε το σώμα και τα συναισθήματά της και δημιούργησαν μαζί έναν νέο άνθρωπο;
Άλλη έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Journal of American Physicians and Surgeons κατέληξε ότι το 73,8% των γυναικών έχουν νιώσει «τουλάχιστον ήπιες ενοχλητικές μορφές πίεσης» για να κάνουν έκτρωση. Είναι τραγικό, αλλά η άμβλωση επιτρέπει σε ορισμένους άνδρες να αδικούν τις γυναίκες και τα δικά τους παιδιά, ασκώντας την «ελευθερία» τους με τέτοιο προσβλητικό τρόπο.
Αλλά πέραν των άλλων, αυτό που δεν συζητείται συχνά είναι ότι υπάρχουν πολλοί άντρες δεν ήθελαν ποτέ να γίνει έκτρωση στα παιδιά τους. Πολλοί άντρες δεν νιώθουν ως «ελευθερία» την έκτρωση, είτε επειδή έχουν μετανιώσει που πίεσαν τις συντρόφους τους να τη κάνουν, είτε επειδή τα παιδιά τους εκτρώθηκαν παρά την επιθυμία τους να τα προστατεύσουν μαζί με την κοπέλα. Αυτοί οι άνδρες ξέρουν ότι η άμβλωση δεν τους έφερε «ελευθερία». Τους έφερε απογοήτευση και λύπη.
Όπως έχει δηλώσει μία παλαιότερη φεμινίστρια, η Susan B. Anthony, «Ένοχη; Ναι! Ανεξάρτητα από το κίνητρο, για το βόλεμά της ή για να σώσει από τη δυστυχία ένα αγέννητο αθώο, η γυναίκα είναι απαίσια ένοχη που διαπράττει την πράξη. Θα βαρύνει τη συνείδησή της σε όλη της τη ζωή, θα βαρύνει την ψυχή της μετά το θάνατο. Αλλά, Ώ! Τρεις φορές ένοχος είναι αυτός που για την εγωιστική του ικανοποίηση, ασυγκίνητος από τις ικεσίες της, αδιαφορώντας για τη μοίρα της, την έφερε στην απόγνωση που την ώθησε στο έγκλημα».
Πηγή: liveaction.org
Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!
Ακαδημίας 78Δ (Ισόγειο), 106 78 ΑΘΗΝΑ
τηλεφωνικώς: (+30) 2103802615
e-mail: info@afistemenaziso.gr
Συμπληρώστε τη φόρμα στη σελίδα επικοινωνίας