Η «αντίρρηση συνειδήσεως» δεν έχει θέση στην άμβλωση, σύμφωνα με τον WHO

Η «αντίρρηση συνειδήσεως» δεν έχει θέση στην άμβλωση, σύμφωνα με τον WHO

  

Όχι μόνο θέτει εμπόδια αλλά βάζει σε ηθικά διλήμματα και τους γιατρούς που την υποστηρίζουν…

Ιστοσελίδα  BioEdge, Michael Cook

22 Μαρτίου 2022

Απελπιστικά ξένος ακούγεται σήμερα ο Ιπποκρατικός όρκος (1).. «Οὐδὲ γυναικὶ πεσσὸν φθόριον δώσω. Ἁγνῶς δὲ καὶ ὁσίως διατηρήσω βίον τὸν ἐμὸν καὶ τέχνην τὴν ἐμήν. Δεν συζητούμε βέβαια για την οφειλόμενη διακονία της ζωής εις μίμηση Χριστού: «Εγώ ήλθον ίνα ζωήν έχωσι και περισσόν έχωσι» (Ιωάν. 10,10). Τώρα εμπνευστής μας στην άσκηση της θεραπευτικής μας είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Εκείνος θα πει πώς θα γιατρεύουμε, ποιούς θα γιατρεύουμε, ποιούς  θα πεθαίνουμε και πόσο θα προβληματιζόμαστε από βιοηθικά διλήμματα.

conscientious objection is indefensible says who 02


Πράγματι,
οι πρόσφατες κατευθυντήριες οδηγίες για τις υπηρεσίες  αμβλώσεων από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ΠΟΥ,  επικρίνουν αυστηρά την αντίρρηση συνείδησης καθώς φαίνεται να αποτελεί  σημαντικό εμπόδιο στην άνετη παροχή των  αμβλώσεων. «Η αντίρρηση συνείδησης», δηλώνει ο ΠΟΥ, «συνεχίζει να λειτουργεί ως εμπόδιο  πρόσβασης στην ποιοτική παροχή  αμβλώσεων… Εάν αποδειχθεί αδύνατο να "ρυθμιστεί" η αντίρρηση συνείδησης με τρόπο που να σέβεται, να προστατεύει και να εκπληρώνει τα δικαιώματα των γυναικών που αναζητούν την άμβλωση, τότε η αντίρρηση συνείδησης στο ζήτημα των αμβλώσεων θα μείνει χωρίς υπεράσπιση».

Ως εκ τούτου ο WHO προτείνει:

  • Διασφάλιση ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης απασχολούν ικανό αριθμό εργαζομένων στο τομέα των αμβλώσεων
  • "Ρύθμιση" του ζητήματος της αντίρρησης συνείδησης με  τιμωρία για μη συμμόρφωση.
  • Οριοθέτηση των αξιώσεων αποζημίωσης για παραβίαση συνείδησης από ιατρικούς ή άλλους φορείς.
  • Απαίτηση οι γιατροί που έχουν αντιρρήσεις συνείδησης να παραπέμπουν τις ασθενείς σε άλλους γιατρούς που κάνουν εκτρώσεις.
  • Απαγόρευση ισχύος της αντίρρησης συνειδήσεως σε επείγουσες ή έκτακτες καταστάσεις

Ο ΠΟΥ υποστηρίζει ότι η αντίρρηση συνείδησης  αποβαίνει σημαντικό εμπόδιο για τις γυναίκες που θέλουν να κάνουν άμβλωση και προβάλλει  μια τρομακτική εικόνα για τις τοξικές επιπτώσεις της αντίρρησης συνείδησης στις γυναίκες, τους γιατρούς και τα συστήματα υγείας:

«Η αντίρρηση συνείδησης έχει επιπτώσεις στον φόρτο εργασίας των   εργαζόμενων στον τομέα της υγείας. Όπου υπάρχουν πολλοί αντιρρησίες, οι εργαζόμενοι που δεν αντιτίθενται έχουν αυξημένο φόρτο εργασίας, η παροχή αμβλώσεων συχνά στιγματίζεται και όσοι παρέχουν υπηρεσίες άμβλωσης μπορεί να αντιμετωπίσουν εμπόδια στη σταδιοδρομία τους ή διακρίσεις.

conscientious objection is indefensible says who 02


Ασαφείς, ανεφάρμοστες ή ανύπαρκτες ρυθμίσεις και νομικά πλαίσια για την αντίρρηση συνείδησης μπορούν να επιβαρύνουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, και εδώ περιλαμβάνεται η δημιουργία ελέγχου στη συνείδησή τους ή την ηθική τους. Μπορεί να προκαλέσουν συγκρούσεις στο χώρο εργασίας, να οδηγήσουν ώστε μη κλινικό προσωπικό να διεκδικήσει αντίρρηση συνείδησης και να υπονομεύσει τα οργανωτικά μοντέλα της διεκπεραίωσης  των αμβλώσεων».

Οι νέες κατευθυντήριες γραμμές επικρίθηκαν από την Elyssa Koren, του ADF International, μιας νομικής ομάδας  που σέβεται την χριστιανική πίστη. Η ίδια είπε στο CNA News:

  • «Δηλώνοντας ότι τα δικαιώματα της συνείδησης στην άμβλωση μπορεί να μείνουν «ανυπεράσπιστα», οι νέες κατευθυντήριες γραμμές καθιστούν σαφές ότι ο ΠΟΥ φιλοδοξεί όχι μόνο να παραβιάσει το διεθνές δίκαιο, αλλά σε εύθετο χρόνο, και να το αλλάξει…»
  • «Για να το πούμε ωμά, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την τεράστια επιρροή και τη δημοσιονομική του ισχύ για να εξαφανίσει τις διεθνείς διατάξεις και καταλήγει να εργάζεται για τη θέσπιση ενός νέου νομικού καθεστώτος που υποστηρίζει τα «δικαιώματα» των αμβλώσεων χωρίς το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης».

Δυστυχώς,  όλα δείχνουν πως σε λάθος καπετάνιο εμπιστευτήκαμε το τιμόνι της ζωής και της υγείας στον πλανήτη μας…. 

Παραπομπή:

  1. https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%8C%CF%81%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CF%84%CE%BF%CF%85_%CE%99%CF%80%CF%80%CE%BF%CE%BA%CF%81%CE%AC%CF%84%CE%B7

 

Πηγή: bioedge.org (Προσαρμογή για το «Αφήστε με να ζήσω!»):

 

 

 

 

Σχετικά άρθρα

Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» είναι ένα κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου παιδιού (Pro-life).

Βασική αρχή του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» είναι η επιστημονική θέση ότι αρχή της ανθρώπινης ζωής είναι η πρωταρχική στιγμή της σύλληψης (δηλ. της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).

Η ανθρώπινη ζωή που δημιουργείται τη στιγμή της γονιμοποίησης, ως μονοκύτταρος ζυγώτης, είναι ήδη άνθρωπος και αξίζει ως άνθρωπος την τιμή και την προστασία.

Οποιαδήποτε καταστροφική δράση επί της ανθρώπινης ζωής, είτε άμεσα με τη μορφή μηχανικής ή χημικής ή άλλης (π.χ ακτινοβολίας κλπ.) επέμβασης, είτε έμμεσα με τη μορφή στέρησης των υποστηρικτικών της ζωής λειτουργιών, που αφορούν τον νεοσχηματισθέντα άνθρωπο, και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτού (ως ζυγωτού, μοριδίου, βλαστοκύστης, πρώιμα εμφυτευμένου εμβρύου ή επόμενου σταδίου ανάπτυξης έως και τον τοκετό), η οποία οδηγεί σε καταστροφή και τερματισμό της ζωής του, συνιστά αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και είναι πράξη που προσβάλλει άμεσα το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.

Το κίνημά μας για λόγους επιστημονικούς και με βάση την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρακτική και υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της γονιμοποίησης.</p style="text-align: justify;">

Βοήθησε και εσύ το έργο του «Αφήστε με να ζήσω!».