Γυναίκες της Γροιλανδίας οδηγούν τη Δανία στο δικαστήριο για ακούσια επιβολή «αντισύλληψης»

Γυναίκες της Γροιλανδίας οδηγούν τη Δανία στο δικαστήριο για ακούσια επιβολή «αντισύλληψης»

 

Ο έλεγχος των γεννήσεων είναι εργαλείο κατάχρησης της γυναίκας και εξυπηρετεί τη μείωση ενός πληθυσμού.

Jacob Gronholt-Pedersen,

Medscape, 4 Μαρτίου 2024

Μια ομάδα ηλικιωμένων πλέον γυναικών από τη Γροιλανδία, ζητά τώρα αποζημίωση από τον πρώην αποικιακό ηγεμόνα της Γροιλανδίας, τη Δανία, σε δίκη για μια υπόθεση που αφορά δεκαετίες πριν. Πρόκειται για τη προσβολή της αναπαραγωγικής ικανότητας αυτών των γυναικών, που έγινε εν αγνοία τους, στα πλαίσια εκστρατείας ελέγχου των γεννήσεων στη χώρα εκ μέρους της Δανίας κατά τη δεκαετία του 1960, όπως δήλωσε η δικηγόρος τους στις αρχές Μαρτίου 2024.

Η εκστρατεία ελέγχου των γεννήσεων στη Γροιλανδία ήρθε στο φως όταν ο τηλεοπτικός σταθμός της Δανίας DR, ανέφερε το 2022, ότι υπάρχουν αρχεία που αποδεικνύουν ότι, μεταξύ 1966 και 1970, τοποθετήθηκαν 4.500 ενδομήτριες συσκευές (σπιράλ) σε γυναίκες και κορίτσια ηλικίας ακόμη και 13 ετών, χωρίς τη γνώση ή τη συγκατάθεσή τους.

Η υπόθεση είναι μία από τις πολλές που έχουν δει το φως τα τελευταία χρόνια μετά από καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά των Δανικών αρχών, εναντίον των ανθρώπων της πρώην αποικίας της.

greenland women take denmark court over historical 02


Η Δανία ζήτησε δημόσια συγγνώμη το 2022 από τα θύματα ενός πειράματος της δεκαετίας του 1950, στο οποίο παιδιά από τη Γροιλανδία μεταφέρθηκαν στη Δανία.
Η Γροιλανδία που ήταν αποικία της Δανίας μέχρι το 1953, τώρα είναι ένα ημιανεξάρτητο έδαφος της Δανίας, με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους.

Τον Οκτώβριο του 2023, η ομάδα των γυναικών, που είναι τώρα στα 70 και στα 80 τους ζήτησε 300.000 δανικές κορώνες (43.634 $) η καθεμία τους ως αποζημίωση. Η αγωγή υποβλήθηκε επίσημα κατά του υπουργείου Υγείας της Δανίας.

Ο ισχυρισμός τους δεν έγινε δεκτός από το Δανικό κράτος, το οποίο επικαλέστηκε τη συνεχιζόμενη έρευνα για να αποκαλύψει την έκταση της υπόθεσης και τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων που οδήγησαν στην γενοκτονική εκστρατεία μεταξύ 1960 και 1991, χρονιά που η Γροιλανδία απέκτησε την εξουσία πάνω στο σύστημα της υγειονομικής της περίθαλψης.

Η υπουργός Υγείας της Δανίας, Sophie Lohde δήλωσε μέσω email. «Πρόκειται για μια βαθιά ατυχή υπόθεση στην οποία πρέπει να φτάσουμε στο βάθος, και ως εκ τούτου έχει ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα».

Ωστόσο η δικηγόρος των γυναικών, Mads Pramming, επιμένει στις θέσεις των γυναικών και δηλώνει στο Reuters:

«Οι πελάτισσές μου πιστεύουν ότι υπέστησαν παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, επειδή τους είχαν τοποθετήσει σπιράλ παρά τη θέλησή τους και στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό συνέβη όταν ακόμη ήταν παιδιά».

 

Πηγή: medscape.com

 

 

Σχετικά άρθρα

Το Κίνημα «Αφήστε με να ζήσω!» είναι ένα κίνημα Υπέρ της Ζωής του Αγέννητου παιδιού (Pro-life).

Βασική αρχή του κινήματος «Αφήστε με να ζήσω!» είναι η επιστημονική θέση ότι αρχή της ανθρώπινης ζωής είναι η πρωταρχική στιγμή της σύλληψης (δηλ. της γονιμοποιήσεως του ωαρίου από το σπερματοζωάριο).

Η ανθρώπινη ζωή που δημιουργείται τη στιγμή της γονιμοποίησης, ως μονοκύτταρος ζυγώτης, είναι ήδη άνθρωπος και αξίζει ως άνθρωπος την τιμή και την προστασία.

Οποιαδήποτε καταστροφική δράση επί της ανθρώπινης ζωής, είτε άμεσα με τη μορφή μηχανικής ή χημικής ή άλλης (π.χ ακτινοβολίας κλπ.) επέμβασης, είτε έμμεσα με τη μορφή στέρησης των υποστηρικτικών της ζωής λειτουργιών, που αφορούν τον νεοσχηματισθέντα άνθρωπο, και σε οποιοδήποτε στάδιο ανάπτυξης αυτού (ως ζυγωτού, μοριδίου, βλαστοκύστης, πρώιμα εμφυτευμένου εμβρύου ή επόμενου σταδίου ανάπτυξης έως και τον τοκετό), η οποία οδηγεί σε καταστροφή και τερματισμό της ζωής του, συνιστά αφαίρεση ανθρώπινης ζωής και είναι πράξη που προσβάλλει άμεσα το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στη ζωή.

Το κίνημά μας για λόγους επιστημονικούς και με βάση την Ορθόδοξη Χριστιανική διδασκαλία είναι αντίθετο σε οποιαδήποτε τέτοια πρακτική και υποστηρίζει την ανθρώπινη ζωή από τη στιγμή της γονιμοποίησης.</p style="text-align: justify;">

Βοήθησε και εσύ το έργο του «Αφήστε με να ζήσω!».