Από το «Αφήστε με να ζήσω!»
Η ταινία υπέρ των αμβλώσεων «Call Jane» κυκλοφόρησε στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο του 2022. Αφηγείται την ιστορία μιας νοικοκυράς από τις ΗΠΑ στη δεκαετία του 1960, η οποία κυοφορεί το δεύτερο παιδί της. Της λένε ότι η εγκυμοσύνη της είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή. Μετά την απόρριψη του αιτήματός της για έκτρωση από το νοσοκομείο, καλεί ένα παράνομο δίκτυο γυναικών, που δραστηριοποιείται στο Σικάγο, κάνουν παράνομες αμβλώσεις και λειτουργούν όλες με το ψευδώνυμο «Τζέην». Αφού η μητέρα κάνει έκτρωση στο παιδί της, γίνεται και εκείνη μέλος του δικτύου και αρχίζει να βοηθάει στις παράνομες δολοφονίες.
Το ιστολόγιο υπέρ των αμβλώσεων Bustle αναφέρει ότι η ταινία βασίζεται στην δράση του “The Jane Collective”, ενός υπογείου δικτύου αμβλώσεων στο Σικάγο που λειτουργούσε πριν από τη Roe v. Wade. Οι άνθρωποι του δικτύου βοηθούσαν τις γυναίκες να κάνουν άμβλωση ή τις δίδασκαν πώς να κάνουν έκτρωση μόνες τους τα αγέννητα μωρά τους. Η ομάδα οδήγησε με τη δράση της περίπου 11.000 γυναίκες να σκοτώσουν τα αγέννητα μωρά τους πριν η άμβλωση γίνει «νόμιμη».
Η ταινία δημιουργήθηκε με σκοπό να απεικονίσει την άμβλωση ως κάτι χρήσιμο, ακόμη και σωτήριο για τις γυναίκες. Για να το επιτύχει, σύμφωνα με τον Hollywood Reporter, οι παραγωγοί της συνεργάστηκαν με τους Planned Parenthood, Abortion Care Network και άλλους επιτήδειους που ασχολούνται και κερδοσκοπούν από τις αμβλώσεις με σκοπό να προβάλουν την ταινία και σε εγκαταστάσεις αμβλώσεων.
Οι συντελεστές της ταινίας υποστήριξαν με επιμονή τους στόχους της:
Η Nikki Madsen, εκτελεστική διευθύντρια του Abort Care Network, δήλωσε: «Το Call Jane δείχνει τί είναι πραγματικά η άμβλωση — ένα ανθρώπινο δικαίωμα»
Η σκηνοθέτης της ταινίας, Phyllis Nagy, δήλωσε ότι «[οι] προβολές [της ταινίας] θα χρησιμεύσουν τόσο ως ευκαιρία για την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις υπηρεσίες αμβλώσεων όσο και ως ένα ευχαριστώ στους εθελοντές και το προσωπικό των κλινικών καθώς η απαίτηση για αμβλώσεις έχει αυξηθεί τους μήνες που ακολούθησαν την ανατροπή του Roe v. Wade».
Η πρωταγωνίστρια Elisabeth Moss, ανακυκλώνοντας τη ρητορική υπέρ των αμβλώσεων, δήλωσε στο The Hollywood Reporter: «…. Τα δικαιώματα των γυναικών είναι σημαντικά και κανείς δεν πρέπει να έχει το δικαίωμα να ελέγχει το σώμα μιας γυναίκας».
Ωστόσο το μήνυμα της ταινίας θα μπορούσε να είναι και ως εξής: «Εάν θέλεις να κάνεις έκτρωση επειδή φοβάσαι μια «δύσκολη εγκυμοσύνη», αν θέλεις να αφαιρέσεις τη ζωή του παιδιού σου, αλλά ο γιατρός δεν συμφωνεί ούτε στο επιτρέπει ο νόμος, τότε κάλεσε μια άγνωστη, ανειδίκευτη, που την έμαθες από ένα χαρτί στο δρόμο, που δεν είναι γιατρός, δεν λογοδοτεί πουθενά και πήγαινε κρυφά σε αυτήν. Εμπιστεύσου εκεί τη ζωή σου, την υγεία σου, άφησέ την να σκοτώσει το παιδί σου. Και μετά κάνε και εσύ τα ίδια με αυτήν»
Η ταινία που κυκλοφορεί σε όλο το κόσμο, αποδίδει τιμές και ωραιοποιεί φανταστικές, φονικές, επικίνδυνες και παράνομες πρακτικές. Δεν είναι μόνο τα αδικοχαμένα 11.000 παιδιά που σκότωσε το κύκλωμα “The Jane Collective”, είναι οι μητέρες τους που παρασύρθηκαν επιπόλαια από τα ανειδίκευτα άτομα και το χειρότερο είναι το μήνυμα που περνά η ταινία, πως όποιος άνθρωπος βρεθεί σε δυσκολία έχει δικαίωμα να εξασφαλίσει τον εαυτό του αδικώντας τον αδύναμο. Έχει ακόμη δικαίωμα να καταφεύγει σε περιθωριακές ομάδες που ενεργούν με βάση το δικό τους φονικό κώδικα αλληλεγγύης. Και αυτές οι πράξεις είναι ηρωισμός….
Η ταινία δημιουργεί αισθήματα θλίψης και ντροπής για τις απόψεις που προβάλλει στο ανυποψίαστο ακροατήριό της. Παράνομο δίκτυο αλληλέγγυων γυναικών, δυτικές μοναχές που «νοιάζονται», ηρωισμός και θράσος απέναντι στον έλεγχο, σκληροί γιατροί που δε καταλαβαίνουν, η γυναίκα-θύμα που ζητά να σκοτώσουν το παιδί της για να ζήσει αυτή, ο άδικος νόμος που τελικά παραβιάζεται για έναν ανώτερο σκοπό, το δικαίωμα της γυναίκας στην «αυτοδιάθεση», το έμβρυο που δεν είναι παρά ένας εισβολέας, τίποτα παραπάνω από ένα παράσιτο, ένα σκουπίδι….
Εμείς γνωρίζουμε μητέρες που θυσίασαν τη ζωή τους για να μη χαθεί εκείνη του παιδιού τους, γνωρίζουμε γιατρούς που αναλαμβάνουν μητέρα και αγέννητο παιδί, γνωρίζουμε μαίες που με αυταπάρνηση και ελάχιστα εφόδια συντρέχουν την εγκαταλειμμένη γυναίκα, γνωρίζουμε μοναχές που προσεύχονται για κάθε πλάσμα γεννημένο και αγέννητο γιατί όλα είναι του Θεού, γνωρίζουμε νομικούς που δεν υποκύπτουν να αδικήσουν το μικρό παιδί για χάρη των γεννημένων μεγάλων. Γνωρίζουμε ηθοποιούς και σκηνοθέτες που με τις ταινίες τους στηρίζουν την οικογένεια, τη γυναίκα, το έμβρυο αντί να σπέρνουν το θάνατο. Γνωρίζουμε ακόμη πως υπάρχουν σκεπτόμενα ακροατήρια που περιφρονούν τις δόλιες ταινίες και δεν συνδράμουν με κανένα τρόπο στην άμβλωση και στον εξευτελισμό της γυναίκας.
Σας ζητούμε να είστε και εσείς σκεπτόμενο ακροατήριο!
Μην δεχθείτε να στηρίξετε το φόνο των παιδιών μας!
Στηρίζεται με όλες σας τις δυνάμεις την αγέννητη ζωή!
Πηγές πληροφόρησης: