Έως και 81% αυξημένος ο κίνδυνος για τη ψυχική υγεία της γυναίκας σύμφωνα με μελέτη του British Journal of Psychiatry.
Από «Αφήστε με να ζήσω!»
Tον Ιανουάριο του 2020, η Χολιγουντιανή ηθοποιός Michelle Williams στις δηλώσεις της καθώς παραλάμβανε το βραβείο στο διαγωνισμό Golden Globes, της «Χρυσής Σφαίρας», μίλησε και για τα αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας λέγοντας ότι «δεν θα μπορούσε να το επιτύχει αυτό (τη σοβαρή της βράβευση δηλ.) χωρίς να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα της γυναίκας στην «επιλογή», την επιλογή του πότε θα κάνει παιδιά και με ποιόν». (1) Αυτή η δήλωση είχε σαφή στόχο. Να πείσει τις γυναίκες πως η άμβλωση προσφέρει θετικές υπηρεσίες και μπορεί να γίνει μέρος μιας αξιόλογης καθημερινότητας, οπότε ας σπεύσουν και εκείνες με άνεση αν θέλουν να λάβουν βραβεία τέτοιας αξίας! (2) Είναι αυτή ή αλήθεια; Αισθάνεται και λειτουργεί καλύτερα η γυναίκα μετά την έκτρωση; Υπάρχει κάτι να είναι υπερήφανη μετά από μια έκτρωση;
Μελέτη που δημοσιεύθηκε προ καιρού στο British Journal of Psychiatry, (3) καταλήγει σε διαφορετικά συμπεράσματα. Η μελέτη, που αποτελεί ανασκόπηση 22 άλλων μελετών και είναι η μεγαλύτερη της κατηγορίας της ως τώρα, έλαβε υπόψιν 36 παράγοντες που επιδρούν στη ψυχική υγεία των γυναικών και περιέλαβε 877.181 γυναίκες (εκ των οποίων οι 163.831 είχαν κάνει έκτρωση). Τα αποτελέσματα πρέπει να προβληματίσουν σοβαρά τις γυναίκες και αυτούς που ευθύνονται για την υγεία τους...
Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε πως οι γυναίκες που είχαν υποβληθεί σε έκτρωση παρουσίασαν 81% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ περίπου το 10% αυτών των προβλημάτων αποδείχθηκε ότι οφειλόταν στην άμβλωση. Ο υψηλότερος συγκριτικά κίνδυνος παρουσιάστηκε όταν η άμβλωση συγκρίθηκε με την ολοκλήρωση της εγκυμοσύνης και όταν τα αποτελέσματα αφορούσαν τη χρήση ουσιών και την αυτοκτονική συμπεριφορά.
Η άμβλωση σχετίζεται με την ανάπτυξη μέτριου έως πολύ αυξημένου κινδύνου ψυχολογικών προβλημάτων μετά τη «διαδικασία». Το μέγεθος των επιπτώσεων διέφερε ανάλογα με την ομάδα σύγκρισης (γυναίκες με καμία άμβλωση, γυναίκες με επιθυμητή εγκυμοσύνη, γυναίκες με ακούσια εγκυμοσύνη) και τον τύπο του προβλήματος που εξετάστηκε. Συγκεκριμένα εξετάστηκε η χρήση/κατάχρηση αλκοόλ, η χρήση μαριχουάνας, το άγχος, η κατάθλιψη, και οι αυτοκτονικές συμπεριφορές.
Η διαπίστωση ότι η άμβλωση σχετίζεται με σημαντικά υψηλότερο κίνδυνο ψυχικής υγείας σε σύγκριση με την ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνης μέχρις τέλους, άσχετα με το εάν το παιδί ήταν ή όχι προγραμματισμένο, είναι σύμφωνη με τη βιβλιογραφία που καταδεικνύει τις προστατευτικές επιδράσεις της εγκυμοσύνης σε συγκεκριμένες παραμέτρους ψυχικής υγείας.
Αυτή η ανασκόπηση αποτελεί τη μεγαλύτερη ως τώρα μελέτη του είδους της. Αμφισβητεί τα συμπεράσματα από άλλες «παραδοσιακές ανασκοπήσεις», καθώς τα αποτελέσματά της αποκαλύπτουν πως μετά την άμβλωση η γυναίκα επιβαρύνει την ζωή της και δεν μπορεί να λειτουργήσει ξανά άνετα και φυσιολογικά. Ποια ενδυνάμωση άλλωστε και ποια επιβράβευση μπορεί να θεμελιωθεί στην αφαίρεση μιας παιδικής ζωής; Θα είναι δόξα ή διαρκές πένθος η ζωή της γυναίκας; (2)
Η άσκηση της ιατρικής βασίζεται σε αντικειμενικά στοιχεία. Συνεπώς οι πληροφορίες αυτές πρέπει να γίνουν γνωστές στους παρόχους υγείας αλλά και στις ίδιες τις γυναίκες. Έχουν ευθύνη να προστατεύσουν τα παιδιά τους και τους εαυτούς τους τόσο από την έκτρωση όσο και από την παραπληροφόρηση.
Παραπομπές:
- https://www.buzzfeednews.com/article/jasonwells/michelle-williams-golden-globe-abortion-rights-speech
- https://pregnancyhelpnews.com/behind-and-beyond-the-shout-for-abortion
- The British Journal of Psychiatry, Volume 199, Issue 3 , September 2011 , pp. 180 - 186
DOI: https://doi.org/10.1192/bjp.bp.110.077230
Copyright © Royal College of Psychiatrists, 2011
Τίτλος εργασίας: Abortion and mental health: quantitative synthesis and analysis of research published 1995–2009, Priscilla K. Coleman
Published online by Cambridge University Press: 02 January 2018,