Από LifeNews.com
Randall O'Bannon Ph.D.
1η Απριλίου 2022
Σχεδόν κάθε εβδομάδα έρχεται στο φως και μία νέα μελέτη που ισχυρίζεται ότι οι χημικές αμβλώσεις μέσω τηλεϊατρικής είναι "ασφαλείς" και "αποτελεσματικές". Οι μελέτες αυτές εξετάζουν μεμονωμένα κάποια πτυχή του πρωτοκόλλου τηλεϊατρικής άμβλωσης - την εκτίμηση της ηλικίας κύησης, τη διάγνωση της έκτοπης κύησης, τις παρενέργειες όπως το πόνο και την αιμορραγία, τον αριθμό των αναφερόμενων επιπλοκών κ.λπ. - και κατόπιν συγκεντρώνουν και δημοσιεύουν τα στοιχεία που δείχνουν, ότι πάρα τις λογικές ιατρικές επιφυλάξεις και ενάντια στο κοινό νου, ο αριθμός των "επιτυχιών" είναι μεγάλος, ο αριθμός των επιπλοκών είναι μικρός και η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών βρίσκει την εμπειρία ικανοποιητική….
Η τελευταία μελέτη προέρχεται από κάποιους από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές των χημικών αμβλώσεων, (των Ushma Upadhyay, Elizabeth Raymond, Beverly Winikoff κ.α), έχει τίτλο "Outcomes and Safety of History-Based Screening for Medication Abortion: A Retrospective Multicenter Cohort Study", "Αποτελέσματα και ασφάλεια του ιστορικού στην εκτέλεση φαρμακευτικής άμβλωσης. Μια αναδρομική πολυκεντρική μελέτη κοόρτης") και δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική έκδοση του JAMA Internal Medicine στις 21 Μαρτίου 2022.
Η μελέτη συνέλεξε δεδομένα από 3. 779 γυναίκες που έκαναν χημικές αμβλώσεις σε 14 κλινικές στις ΗΠΑ μεταξύ της 1ης Φεβρουαρίου 2020 και της 31ης Ιανουαρίου 2021. Οι ερευνητές αυτής της μελέτης προσπαθούσαν ειδικότερα να προσδιορίσουν εάν οι γυναίκες από τις οποίες ζητήθηκε να δώσουν μόνες τους το ιατρικό τους ιστορικό (επιτόπου ή μέσω τηλεφώνου ή διαδικτύου) για να πάρουν τα χάπια της άμβλωσης, τα πήγαν τελικά το ίδιο καλά με τις γυναίκες που έκαναν ιατρικές εξετάσεις ή και υπερηχογράφημα ως μέρος του ελέγχου πριν τη χημική άμβλωση.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι παραπάνω ερευνητές, που έχουν τυφλή εμπιστοσύνη στη βιομηχανία των αμβλώσεων, αποφάσισαν ότι η απλή προφορική λήψη ενός ιατρικού ιστορικού ήταν επαρκής. Όπως ισχυρίσθηκαν, οι γυναίκες που έκαναν τις χημικές αμβλώσεις χωρίς προηγούμενες ιατρικές εξετάσεις ή υπερήχους, τις χαρακτήρισαν περίπου εξίσου "ασφαλείς" και "αποτελεσματικές" όσο ασφαλείς χαρακτηρίσθηκαν και οι εκτρώσεις των γυναικών που έκαναν αυτές τις εξετάσεις. Αυτός υποτίθεται ότι ήταν ο σκοπός της μελέτης, και οι γυναίκες είτε έρχονταν να παραλάβουν τα χάπια αυτοπροσώπως είτε να ελάμβαναν ταχυδρομικώς στο σπίτι τους.
Όμως, ως συνήθως, αυτό το αποτέλεσμα συνοδεύτηκε από κάποια «ταχυδακτυλουργία» στο χειρισμό των δεδομένων, εφόσον εκατοντάδες γυναίκες εξαφανίστηκαν μεταξύ της αρχικής συνέντευξης, της χορήγησης των χαπιών και της στιγμής που οι ερευνητές καταμέτρησαν τα αποτελέσματα.
Οι περισσότερες από τις γυναίκες για τις οποίες υπήρχαν στοιχεία έκαναν μια αποτελεσματική άμβλωση, χωρίς σοβαρές επιπλοκές. Ωστόσο, οι ερευνητές δεν μπορούν να υποστηρίξουν με ειλικρίνεια το ίδιο για τις γυναίκες που δεν απάντησαν στις κλήσεις τους και οι οποίες πιθανότατα εάν είχαν προβλήματα, τα είχαν αντιμετωπίσει αλλού.
Προβλήματα ακόμη και με τους βασικούς ισχυρισμούς τους
Εκτός όμως από το ότι οι ασθενείς χάθηκαν από τη μελέτη, και ο βασικός ισχυρισμός σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του «πρωτοκόλλου χωρίς προσωπική εξέταση» αποδεικνύεται ελλιπής.
Το Ίδρυμα Kaiser Family Foundation, το οποίο αυτοπροσδιορίζεται ως ανεξάρτητη και έγκυρη πηγή πληροφοριών υγειονομικής περίθαλψης (αλλά τυγχάνει επίσης ένας από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές της χημικής άμβλωσης), ισχυρίζεται ότι η μιφεπριστόνη και η μισοπροστόλη είναι 99,6% αποτελεσματικές όταν χρησιμοποιούνται στις πρώτες εννέα εβδομάδες της κύησης ή και σε λιγότερες. Οι ερευνητές στη μελέτη που εξετάζουμε έδωσαν ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,6%. Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται αρκετά υψηλό για τους απλούς παρατηρητές, μια τέτοια πτώση αντιπροσωπεύει σημαντική αύξηση του ποσοστού αποτυχίας των γυναικών που χρησιμοποιούν τα εκτρωτικά φάρμακα.
Δεδομένου ότι σύμφωνα με το Ινστιτούτο Guttmacher, περισσότερες από τις μισές αμβλώσεις σήμερα γίνονται με χημικά μέσα, ακόμη και αυτό το μικρό ποσοστό αποτυχίας αντιπροσωπεύει εκατοντάδες ή χιλιάδες γυναίκες. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη στατιστική του Guttmacher για τις υπηρεσίες άμβλωσης, το 2017 πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ 862. 320 αμβλώσεις. Αν ακριβώς οι μισές από αυτές ήταν φαρμακευτικές, αυτό σημαίνει 431. 160 τέτοιες αμβλώσεις.
Εάν αυτές ήταν οι "επιτυχείς" αμβλώσεις, με το ποσοστό αποτελεσματικότητας Kaiser - 99,6%- αυτό θα σήμαινε μόλις 1. 732 αποτυχημένες χημικές αμβλώσεις για ολόκληρη τη χώρα.
Αλλά ο αριθμός των αποτυχημένων αμβλώσεων εκτοξεύεται στις 23. 650, αν λάβουμε υπόψη το ποσοστό αποτελεσματικότητας 94,8% που ανέφεραν οι ερευνητές στη μελέτη του 2022 του JAMA Internal Medicine, όπου τα χάπια των αμβλώσεων χορηγούνταν ή ταχυδρομούνταν χωρίς ιατρική εξέταση ή υπερηχογράφημα.
Αυτό σημαίνει ότι πολλές γυναίκες έτρεξαν στα επείγοντα έχοντας ατελή έκτρωση ή προσπάθησαν να βρουν μια κλινική που μπορούσε να αποτελειώσει χειρουργικά την επιπλοκή τους.
Οι συγγραφείς αυτής της μελέτης ισχυρίζονται ότι απέδειξαν ότι "η εκτίμηση της εγκύου πριν τη φαρμακευτική άμβλωση με βάση μόνο το ιστορικό (και όχι την κλινική και υπερηχογραφική εξέταση) είναι ασφαλής και αποτελεσματική, και μπορεί να ακολουθείται είτε από προσωπική χορήγηση είτε από ταχυδρομική αποστολή των φαρμάκων". Ακόμη ισχυρίστηκαν ότι "πέτυχαν αποτελέσματα παρόμοια με τα μοντέλα που περιλαμβάνουν υπερηχογράφημα ή και πυελική εξέταση"
Ακόμη και αν οι αριθμοί τους είναι ακριβείς, δεν φαίνεται να δικαιολογείται ένα τέτοιο συμπέρασμα. Φαίνεται πραγματικά υπερβολικό να αποκαλείται "ασφαλής" ή "αποτελεσματική" μια μέθοδος που αποτυγχάνει σε περισσότερες από είκοσι χιλιάδες ασθενείς και στέλνει αρκετές από αυτές στο νοσοκομείο.
Καθόλου "ασφαλής" αφού οι χαμένες ασθενείς παίρνουν βοήθεια από αλλού.
Χωρίς να αναφέρεται σχεδόν ποτέ από τα μέσα ενημέρωσης και χωρίς να επισημαίνεται από τους υποστηρικτές του χαπιού, ένας λόγος για τον οποίο αναφέρεται τόσο υψηλή φαινομενικά αποτελεσματικότητα και τόσο χαμηλά ποσοστά επιπλοκών, είναι ότι αυτές οι μελέτες χάνουν συστηματικά στη πορεία τους μεγάλο αριθμό ασθενών.
Πολλές γυναίκες που παίρνουν τα χάπια δεν επιστρέφουν ποτέ στους ερευνητές για να περιγράψουν τα αποτελέσματά τους, για να επιβεβαιώσουν αν τα χάπια λειτούργησαν ή όχι, αν είχαν επιπλοκές, αν υποβλήθηκαν και σε συμπληρωματική χειρουργική έκτρωση ή αν άλλαξαν τελικά γνώμη και ζήτησαν αντιστροφή του χαπιού της άμβλωσης.
Αυτό συνέβη στην τελευταία αυτή μελέτη, όπως και σε τόσες άλλες... Ενώ οι ερευνητές ξεκίνησαν με ένα σύνολο 3. 779 ασθενών ή "επιλέξιμων φακέλων ασθενών" (αποκλείοντας κάποιες που είχαν κάνει υπερηχογράφημα, που δεν έλαβαν και μιφεπριστόνη και μισοπροστόλη, που είχαν φακέλους με άκυρα ή λανθασμένα ιατρικά δεδομένα κ.λπ. ), η τελική τους ανάλυση βασίστηκε σε μόλις 2.397 γυναίκες που είχαν "γνωστό αποτέλεσμα έκτρωσης". Αυτό σημαίνει ότι οι ερευνητές έχασαν τα ίχνη για πάνω από το 36% των ασθενών που υποτίθεται ότι έλαβαν τα φάρμακα.
Η μελέτη άφησε αυτές τις γυναίκες εκτός και υπολόγισε τους κινδύνους με βάση τα αρχεία των γυναικών που είχε στη διάθεσή της. Ενώ αυτό μπορεί να φαίνεται ως μια λογική προσαρμογή στα δεδομένα που υπάρχουν, στην προκειμένη περίπτωση θέτει σε κίνδυνο την αξιοπιστία της μελέτης.
Ένα από τα κύρια σημεία ενδιαφέροντος της μελέτης είναι να προσδιοριστεί πόσο καλά πηγαίνουν οι γυναίκες αν δεν υποβληθούν στις βασικές διαγνωστικές εξετάσεις- εγγυήσεις, πώς δηλ. τα πάνε χωρίς τις τυπικές εξετάσεις και με λιγότερη άμεση επίβλεψη. Αν όμως καταλήγει να χάνεται η παρακολούθηση περισσότερων από το ένα τρίτο των ασθενών και ιδιαίτερα εκείνων των ασθενών που είναι κινδυνεύουν να αναζητήσουν βοήθεια αλλού, τότε πραγματικά δεν μπορεί να υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτό το ερώτημα.
Γυναίκες που ίσως αντιμετώπισαν προβλήματα - ακατάσχετη αιμορραγία, έντονο πόνο, που δεν είδαν το μωρό να αποβάλλεται και είχαν μια αόριστη αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά - είναι πολύ πιο πιθανό πως πήγαν στο πλησιέστερο τμήμα επειγόντων περιστατικών ή ακόμη και στον ιδιωτικό τους γιατρό και δεν επέστρεψαν σε μια κλινική που μπορεί να είχαν επισκεφθεί μόνο μια φορά, αν βέβαια την είχαν επισκεφθεί καθόλου (δεδομένου ότι πολλές πήραν τα χάπια τους μέσω ταχυδρομείου).
Αδήλωτες επιπλοκές
Όπως και άλλες παρόμοιες μελέτες, η μελέτη JAMA Internal Medicine του 2022 αναφέρει ποσοστά επιπλοκών μόνο 0,5%. Καταγράφηκαν οκτώ ασθενείς που χρειάστηκαν μετάγγιση αίματος, τρεις που χρειάστηκαν σοβαρή χειρουργική επέμβαση για θέματα όπως η έκτοπη κύηση και έξι που χρειάστηκε να εισαχθούν σε νοσοκομεία.
Αλλά όταν οι μελέτες ελέγχουν τα αρχεία των νοσοκομείων ή των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και δεν βασίζονται σε αναφορές του προσωπικού των κλινικών ή σε διαδικτυακές ιστοσελίδες εταιριών με χάπια αμβλώσεων, βρίσκουν υψηλότερο αριθμό επιπλοκών από αυτόν που αναφέρονται εδώ. Στην πραγματικότητα, όταν το 2015 η Upadhyay, μία από τους συγγραφείς της ανακοίνωσης, μελέτησε τις επισκέψεις στο τμήμα επειγόντων περιστατικών, διαπίστωσε όχι ποσοστό επιπλοκών 0,5%, αλλά ποσοστό επιπλοκών 5,1% για την "φαρμακευτική άμβλωση". Αν και το ποσοστό είναι σημαντικά μεγαλύτερο από την τελευταία μελέτη της, ακόμη και αυτό μπορεί να αποτελεί σημαντική υποεκτίμηση.
Αυτοί που πωλούν τα εκτρωτικά χάπια στο διαδίκτυο λένε συνήθως στις γυναίκες ότι αν τελικά χρειαστεί να πάνε στα επείγοντα για αιμορραγία ή άλλα προβλήματα, δεν χρειάζεται να ενημερώσουν τον γιατρό ότι έχουν πάρει χάπια έκτρωσης. Μπορούν απλά να πουν ότι έχουν μια αποβολή και ότι ο γιατρός δεν θα είναι σε θέση να καταλάβει τη διαφορά. Επομένως, μπορεί να υπάρχουν πολλές επιπλοκές και αποτυχημένες αμβλώσεις που δεν αναφέρονται ως τέτοιες.
Όποιο και αν είναι το πραγματικό ποσοστό επιπλοκών, είναι σαφές ότι μελέτες όπως η τελευταία δεν δίνουν και δεν μπορούν να δώσουν στις γυναίκες πραγματική εικόνα όσον αφορά την ασφάλεια ή την αποτελεσματικότητα των χημικών αμβλώσεων - με ή χωρίς ιατρικές εξετάσεις - με τόσο μεγάλο αριθμό ασθενών που αγνοείται η τύχη τους.
Η βιομηχανία των αμβλώσεων έτοιμη να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των γυναικών
Αυτό λοιπόν που έχουμε εδώ, δεν είναι μια μελέτη που αποδεικνύει ότι οι ιατρικές εξετάσεις δεν είναι απαραίτητες για ασφαλείς και αποτελεσματικές φαρμακευτικές αμβλώσεις. Αντ' αυτού, έχουμε μια μελέτη που δείχνει πόσο απασχολεί την βιομηχανία των αμβλώσεων να αποφύγει οποιαδήποτε από τις βασικές εξετάσεις που εξασφαλίζει ότι γυναίκες με έκτοπη κύηση ή με προχωρημένη ηλικία κύησης δεν θα λάβουν τα χάπια.
Η "αποτελεσματικότητα" αυτών των φαρμάκων αρχίζει να μειώνεται όσο περισσότερο μια γυναίκα ξεφεύγει από το όριο των δέκα εβδομάδων κύησης του FDA. Τα χάπια επίσης δεν λειτουργούν καθόλου στις περιπτώσεις έκτοπης εγκυμοσύνης, η οποία μπορεί να ανιχνευθεί με υπερηχογράφημα, αλλά όχι ικανοποιητικά από τις ερωτήσεις της συνέντευξης.
Ακόμη και βασιζόμενοι αποκλειστικά στο ιατρικό ιστορικό των ασθενών όπως οι ίδιες το δηλώνουν (το οποίο μπορεί να είναι λανθασμένο εάν μια γυναίκα δεν θυμάται καλά ή μπερδεύει τις κηλίδες της πρώιμης εγκυμοσύνης με την τελευταία έμμηνο ρύση), οι συγγραφείς παραδέχθηκαν ότι σε τουλάχιστον 62 περιπτώσεις χορηγήθηκαν χάπια μετά την προθεσμία των 70 ημερών που είχε θέσει ο FDA. Συνολικά, οι ερευνητές δήλωσαν επίσης ότι εντόπισαν τέσσερις έκτοπες εγκυμοσύνες, συμπεριλαμβανομένης τουλάχιστον μίας που εντοπίστηκε μόλις εννέα ημέρες μετά τη λήψη της μιφεπριστόνης από την ασθενή.
Το πρόβλημα με την έκτοπη εγκυμοσύνη δεν είναι μόνο ότι τα χάπια δεν λειτουργούν, αλλά ότι τα σημάδια μιας έκτοπης εγκυμοσύνης που γίνεται ρήξη – ο έντονος κοιλιακός πόνος και η αιμορραγία - είναι ακριβώς τα συμπτώματα που αναμένονται και παρατηρούνται κατά τη διάρκεια μιας χημικής έκτρωσης.
Και πάλι, αυτές είναι οι περιπτώσεις έκτοπης εγκυμοσύνης και υπερβολής του ορίου κύησης που βρήκαν οι ερευνητές στις γυναίκες που παρακολούθησαν. Είναι άγνωστο πόσες ακόμη ασθενείς υπέστησαν αποτυχημένες ή ατελείς αμβλώσεις ή επιπλοκές όπως αιμορραγία ή έκτοπη κύηση μεταξύ των ασθενών που χάθηκαν από την παρακολούθηση.
Σαφώς, υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που ξεφεύγουν από το πρωτόκολλο των αμβλώσεων "χωρίς προκαταρκτικές εξετάσεις" ή "χωρίς φυσική εξέταση ή υπερηχογράφημα" και είναι πολλές οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτή την επιπολαιότητα.
Και εξίσου ξεκάθαρα, η βιομηχανία των αμβλώσεων είναι πρόθυμη να αποδεχτεί αυτό το υψηλότερο επίπεδο κινδύνου για αυτές τις γυναίκες, αρκεί να της επιτραπεί να τους πουλάει τα εκτρωτικά χάπια.
Πηγή: Study Claiming Abortion Pill is Safe for Women is Completely Bogus - LifeNews.com