Μια ανθρώπινη καρδιά αναπτύσσεται με καταπληκτικό τρόπο!

 

Έως την 22η  μέρα από τη γονιμοποίηση, η καρδιά του εμβρύου έχει αρχίσει να χτυπά και σύντομα μας θυμίζει την καρδιά ενός νεογέννητου.

Το πρώτο σημείο που δηλώνει τη δημιουργία της ανθρώπινης καρδιάς γίνεται εμφανές περίπου στις 20 ημέρες από τη γονιμοποίηση. Μέχρι τις 22 ημέρες, η καρδιά , έχοντας  σχήμα σωλήνα, αρχίζει να κτυπά, ενώ σχεδόν αμέσως η καρδιά ξεκινά να αλλάζει σχήμα.

 

Μια γρήγορα αναπτυσσόμενη καρδιά!

Βίντεο 4: Μόλις σχηματιστεί η ανθρώπινη καρδιά σε μορφή σωλήνα, αλλάζει σχεδόν αμέσως το σχήμα της. Από εκεί και πέρα και ουσιαστικά  εντός 4 εβδομάδων (ή 7 εβδομάδων μετά τη γονιμοποίηση), η ανθρώπινη καρδιά έχει διαπλασθεί πλήρως .

Αυτή η πρώιμη εμφάνιση του  καρδιακού παλμού του μωρού έχει αναφερθεί τουλάχιστον  από το 1962 και δεν είναι θεωρητική. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι κατάφεραν να ανιχνεύσουν τις λεπτές συσπάσεις της μικροσκοπικής ανθρώπινης καρδιάς με υπερήχους στις 23 ημέρες, και στις 25 ημέρες, μετά τη γονιμοποίηση. Αν και κάποτε επιστεύετο ότι είναι αληθές, ωστόσο δεν υπάρχουν αξιόπιστα σύγχρονα στοιχεία που να υποστηρίζουν την εμφάνιση  καρδιακής παλμού στις 18 ημέρες ή νωρίτερα, όπως έχουν προτείνει ορισμένοι.

 

Η κυκλοφορία

«Εδώ μπορείτε να δείτε την καρδιά του μωρού να χτυπά σε αργή κίνηση μόλις 4½ εβδομάδες μετά τη γονιμοποίηση. Βλέπετε πώς η καρδιά του αλλάζει χρώμα καθώς το αίμα εισέρχεται και απομακρύνεται από τους χώρους της σε κάθε χτύπο;»

Η καρδιά αρχίζει να χτυπά την πρωϊμότερη δυνατή στιγμή που θα μπορούσε να κτυπήσει. Μέχρι τις 4 εβδομάδες, το αίμα που κυκλοφορεί από αυτή, τη μικρότερη από όλες τις καρδιές παρέχει οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά που διατηρούν τη ζωή στα διάφορα μέρη του εγκεφάλου και του σώματος του μικρού μωρού. Σημειώστε την ακρίβεια με την οποία επιτελεί αυτή η μικρή καρδούλα το ζωτικό της έργο!

Ο εγκέφαλος και η πάλλουσα καρδιά.

slo mo heart
Σχήμα 9. Ο εγκέφαλος, η καρδιά και το ήπαρ είναι τα περισσότερο εμφανή όργανα σε αυτό το στάδιο ανάπτυξης. Όλα φαίνονται εδώ πολύ καλά.


Μια καρδιά που χτυπά, σε αργή κίνηση.

Βίντεο 5. Αυτό το σπάνιο βίντεο απεικονίζει με ωραίο τρόπο τη χρονική ακρίβεια και τον συγχρονισμό που απαιτούνται για να εξασφαλίζεται συνεχώς η  παροχή αίματος.

 

Μια τετράχωρη καρδιά που χτυπά!

Βίντεο 6. Εάν κοιτάξετε προσεκτικά, μπορείτε να δείτε τη συστολική δραστηριότητα και στους τέσσερις καρδιακούς χώρους. Παρατηρείστε πώς το ήπαρ καταλαμβάνει το χώρο της κοιλιάς. Το μεγάλο ερυθρό αιμοφόρο αγγείο που φαίνεται να εισέρχεται στο ήπαρ είναι η ομφαλική φλέβα, εντός του ομφαλίου λώρου. Μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα από τον πλακούντα στο μωρό. Ευχαριστώ μαμά!

 

Το κυκλοφορικό σύστημα πρέπει να ανταπεξέλθει στο απαιτητικό καθήκον  να αναπτύσσεται και να αναδιαμορφώνεται συνεχώς για να συμβαδίζει με τη συνολική ανάπτυξη του εμβρύου και να παραμένει πλήρως λειτουργικό και επαρκές για  κάλυψη όλων των αναγκών των εμβρυικών κυττάρων.

Από: Bruce M. Carlson, M.D., Ph.D.

Human Embryology and Developmental Biology,

(Ανθρώπινη εμβρυολογία και αναπτυξιακή βιολογία)

Third edition, Philadelphia: Mosby

2004. Page 114.

 

Πηγή: https://www.ehd.org/your-life-before-birth-video/story.php#heartbeat-slow

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!