Επείγουσα αντισύλληψη. Οι μηχανισμοί δράσης του «χαπιού της επόμενης μέρας» και του σπιράλ.


Ιστοσελίδα Prosexo
.gr

Υπό την Αιγίδα
της Ελληνικής Εταιρείας Οικογενειακού Προγραμματισμού, Αντισύλληψης & Αναπαραγωγικής Υγείας.
(*)

 

Σχόλιο από «Αφήστε με να ζήσω!» («ΑνΖ»):

Παραθέτουμε τη δράση του σπιράλ και των χαπιών της επόμενης μέρας, όπως αναφέρονται στην ιστοσελίδα του επίσημου φορέα ενημέρωσης για θέματα Αντισύλληψης στη Xώρα. Η αρχή της ζωής του ανθρώπου, σύμφωνα με την κοινή λογική, την Εμβρυολογία και την Ορθόδοξη Χριστιανική Διδασκαλία, είναι η στιγμή της σύλληψης, δηλαδή της γονιμοποίησης ενός ωαρίου από ένα σπερματοζωάριο με τη δημιουργία του ζυγώτη στη σάλπιγγα. H παρεμπόδιση της εμφύτευσης του πρώιμου ανθρώπου στη μήτρα, διαδικασία που συνήθως αρχίζει κατά την 6η μέρα και ολοκληρώνεται μέσα στη δεύτερη εβδομάδα από τη γονιμοποίηση, συνιστά υποβοήθηση στη πρόωρη διακοπή της ζωής του.

 


Το χάπι της επόμενης ημέρας
(1)

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν δύο χάπια επείγουσας αντισύλληψης, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται το συντομότερο δυνατόν μετά την επαφή για να εμποδίσουν αποτελεσματικά μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη. Και τα δύο μπορούν να χρησιμοποιηθούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια του κύκλου, αλλά όχι αν έχεις ήδη καθυστέρηση.

Το πρώτο «χάπι της επόμενης μέρας», όπως είναι ευρέως γνωστό, περιέχει προγεσταγόνο, μία ορμόνη που είναι παρόμοια με τη φυσική  προγεστερόνη, που παράγουν οι γυναίκες στις ωοθήκες τους. Πρέπει να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατόν μετά τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία  και συγκεκριμένα σε διάστημα 72 ωρών (3 ημερών). Το χάπι προκαλεί καταστολή της ωορρηξίας, οπότε προλαμβάνει τη γονιμοποίηση αν ληφθεί πριν από αυτή. Μετά την ωορρηξία, εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα και είναι εξίσου αποτελεσματικό.

Το δεύτερο χάπι, περιέχει ουλιπριστάλη και μπορεί να χορηγηθεί εντός 120 ωρών, δηλαδή μέχρι 5 ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή. Και αυτό εμποδίζει την ωορρηξία και την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου, ανάλογα με το στάδιο του κύκλου της γυναίκας εκείνο το δεδομένο χρονικό διάστημα.   

(1) https://www.prosexo.gr/q-a-blog/epeigousa-antisilipsi

epeigoysa antisyllhpsh 03


Το σπιράλ
(2)

Πώς λειτουργεί;

  • Το σπιράλ εμποδίζει τα σπερματοζωάρια να προσεγγίσουν και να γονιμοποιήσουν ένα απελευθερωμένο ωάριο.
  • Καθιστά το περιβάλλον της μήτρας ακατάλληλο για την εμφύτευση του ωαρίου. (σημ. «ΑνΖ»: εννοεί γονιμοποιημένου ωαρίου).

(2) https://www.prosexo.gr/antisyllhptikes-methodoi-blog/spiral

(*) ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ: Ο επίσημος φορέας ενημέρωσης σε θέματα Αντισύλληψης στη Xώρα. Αποτελεί τμήμα της Β’ Μαιευτικής & Γυναικολογικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Ε.Κ.Π.Α. (Βασιλίσσης Σοφίας 76, Εντός Αρεταίειου Νοσοκομείου, Αθήνα, 11528, ΑΤΤΙΚΗΣ).

 

Πηγή:  https://virus.com.gr/prosexo-gr-neo-site-gia-tin-antisillipsi-ke-tin-anaparagogiki-ilikia/

Σημ. «ΑνΖ»: Οι ιστοσελίδες προσεγγίστηκαν στις 25/04/2020.

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!