Διαδικασίες Αμβλώσεων: Έκτρωση δευτέρου τριμήνου κύησης με τη μέθοδο της διαστολής και εκκένωσης

 

  

Ονομάζομαι Dr. Anthony Levatino, είμαι μαιευτήρας – γυναικολόγος κι έχω πραγματοποιήσει πάνω από 1200 εκτρώσεις. Σήμερα θα σας περιγράψω πως γίνεται χειρουργικά η έκτρωση δευτέρου τριμήνου κύησης με τη μέθοδο της διαστολής και εκκένωσης. Η χειρουργική αυτή διαδικασία ακολουθείται για τις εκτρώσεις μεταξύ 13 και 24 εβδομάδων κύησης.

Υπό γενική αναισθησία, τοποθετείται κολποδιαστολέας, σαν τον εικονιζόμενο, που ανοίγει ευρέως τον κόλπο της γυναίκας. Επειδή τα μωρά του δευτέρου τριμήνου είναι μεγάλα με μήκος περίπου 18 εκατοστά, απαιτείται προετοιμασία του τραχήλου 24- 48 ώρες πριν την επέμβαση με τις λαμινάριες. Οι λαμινάριες είναι αποστειρωμένα φύκια που απορροφούν υγρασία και διογκώνονται. Τοποθετούνται εντός του τραχήλου της μήτρας προκαλώντας σταδιακή διαστολή του. Όταν αφαιρεθούν οι λαμινάριες χρησιμοποιούνται μεταλλικοί διαστολείς για να ανοίξουν περαιτέρω τον τράχηλο.

Όταν ο τράχηλος έχει ανοίξει όσο απαιτείται, στο εσωτερικό της μήτρας τοποθετείται ο σωλήνας αναρρόφησης. Το μωρό στις 20 εβδομάδες κύησης είναι μεγάλο όσο το χέρι μου, από το κεφάλι έως τους γλουτούς, χωρίς να υπολογίζουμε τα πόδια. Η συσκευή αναρρόφησης (που μοιάζει με ηλεκτρική σκούπα) τίθεται σε λειτουργία και ρουφά το αμνιακό υγρό που περιβάλλει το μωρό. Το μωρό που είναι τόσο μεγάλο δεν χωράει να περάσει μέσα από αυτό το στόμιο της αναρρόφησης. Επίσης, τα κόκκαλα και το κρανίο του μωρού είναι ισχυρά και η δύναμη της αναρρόφησης δεν αρκεί για να τα σπάσει.

Αυτός είναι ένας κρανιοθραύστης, μία μεταλλική λαβίδα από ανοξείδωτο ατσάλι, μήκους 33 εκατοστών. Η άκρη της λαβίδας έχει μήκος περίπου 6,5 εκατοστών και φάρδος 1,5 εκατοστού περίπου και διαθέτει σειρές αιχμηρών δοντιών. Αυτή η λαβίδα σύλληψης όταν πιάσει κάτι δεν το αφήνει να φύγει. Ο εκτελών την έκτρωση χρησιμοποιεί τη λαβίδα για να πιάσει ένα χέρι ή ένα πόδι. Όταν επιτύχει μία σταθερή λαβή, τραβάει με δύναμη προκειμένου να ξεριζώσει το άκρο από το σώμα του μωρού. Ένα - ένα αφαιρεί και τα υπόλοιπα άκρα, την κοιλιά, την σπονδυλική στήλη, την καρδιά και τους πνεύμονες.

Συνήθως το πιο δύσκολο σημείο της διαδικασίας είναι η αφαίρεση του κεφαλιού του μωρού, που στις 20 εβδομάδες κύησης έχει το μέγεθος ενός μεγάλου δαμάσκηνου. Το κεφάλι συλλαμβάνεται και συνθλίβεται. Ο εκτελών την έκτρωση καταλαβαίνει ότι συνέθλιψε το κεφάλι όταν δει από τον τράχηλο της γυναίκας να βγαίνει μια λευκωπή ουσία, που είναι το μυαλό του μωρού. Στη συνέχεια απομακρύνει τα κομμάτια του κεφαλιού. Αφαιρεί τον πλακούντα και όσα τμήματα του μωρού απέμειναν στη μήτρα με ένα ξέστρο, ξύνοντας το εσωτερικό της μήτρας για εναπομείναντες ιστούς. Τότε συλλέγονται τα κομμάτια του μωρού και συναρμολογούνται σαν παζλ για να είναι σίγουρο ότι αφαιρέθησαν 2 χέρια , 2 πόδια και όλα τα υπόλοιπα τμήματα. Όταν όλα τα κομμάτια μετρηθούν, η έκτρωση θεωρείται επιτυχής.

Για τη γυναίκα αυτή η διαδικασία φέρει σημαντικό κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών, όπως διάτρηση μήτρας, ρήξη τραχήλου, βλάβη του εντέρου και της ουροδόχου κύστης. Μπορεί επίσης να προκληθεί φλεγμονή και αιμορραγία, που να οδηγήσουν ακόμα και στο θάνατο της μητέρας.  Οι επόμενες κυήσεις έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής ή πρόωρου τοκετού εξ αιτίας της κάκωσης και βλάβης του τραχήλου που προκάλεσε η έκτρωση.

Όπως σας ανέφερα και στην αρχή, είμαι ο Antony Levatino και στην αρχή της καριέρας μου ως μαιευτήρας – γυναικολόγος έκανα 1200 εκτρώσεις. Μία μέρα, μετά το τέλος μιας από αυτές τις εκτρώσεις, κοίταξα τα ματωμένα κομμάτια του μωρού του οποίου τη ζωή αφαίρεσα και είδα το γιο ή την κόρη κάποιου ανθρώπου. Εκείνη τη στιγμή συνειδητοποίησα ότι το να σκοτώνουμε ένα μωρό, σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης, για οποιονδήποτε λόγο, είναι λάθος. Θέλω να ξέρετε, όπου κι αν βρίσκεστε και ό,τι και να έχετε κάνει, ότι μπορείτε να αλλάξετε. Πάρτε σήμερα την απόφαση να προστατεύετε τη ζωή του αγέννητου παιδιού. Ευχαριστώ για το χρόνο σας.

 

Μετάφραση: Ζωή Δ. Σιάσου, Μαιευτήρας – Χειρουργός Γυναικολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Πηγή: Live Action

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!