ΟΚΛΑΧΟΜΑ: Ο κυβερνήτης υπογράφει νομοσχέδιο που καθιστά κακούργημα τη διενέργεια έκτρωσης

  

   
  

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όποιος καταδικαστεί για την εκτέλεση έκτρωσης θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών και πρόστιμο 100.000 δολαρίων.

OKLAHOMA CITY - Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, υπέγραψε την Τρίτη νομοσχέδιο που καθιστά κακούργημα την πραγματοποίηση έκτρωσης, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών, στο πλαίσιο μιας επιθετικής προσπάθειας των πολιτειών που ηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι σε ολόκληρη τη χώρα να περιορίσουν τα δικαιώματα στις αμβλώσεις.

Το νομοσχέδιο, το οποίο τίθεται σε ισχύ 90 ημέρες μετά τη διακοπή των εργασιών του νομοθετικού σώματος τον επόμενο μήνα, προβλέπει εξαίρεση μόνο για την άμβλωση που πραγματοποιείται για να σωθεί η ζωή της μητέρας. Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων στις αμβλώσεις λένε ότι το νομοσχέδιο που υπέγραψε ο κυβερνήτης του GOP είναι βέβαιο ότι θα αντιμετωπίσει νομική αμφισβήτηση.

Η ψήφισή του έρχεται καθώς το συντηρητικό Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο να περιορίσει τα δικαιώματα άμβλωσης που ισχύουν εδώ και σχεδόν 50 χρόνια.

"Θέλουμε να θέσουμε εκτός νόμου τις αμβλώσεις στην πολιτεία της Οκλαχόμα", δήλωσε ο Stitt κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής του νομοσχεδίου, πλαισιωμένος από νομοθέτες κατά των αμβλώσεων, κληρικούς και φοιτητές. "Υποσχέθηκα στους πολίτες της Οκλαχόμα ότι θα υπογράψω κάθε νομοσχέδιο υπέρ της ζωής που θα φτάσει στο γραφείο μου, και αυτό κάνουμε σήμερα εδώ".


OKLAHOMA CITY - Ο κυβερνήτης της Οκλαχόμα, Κέβιν Στιτ, υπέγραψε την Τρίτη νομοσχέδιο που καθιστά κακούργημα την πραγματοποίηση έκτρωσης, η οποία τιμωρείται με φυλάκιση έως και 10 ετών.
 


Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, όποιος καταδικαστεί για την εκτέλεση έκτρωσης θα αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών και πρόστιμο 100.000 δολαρίων. Δεν επιτρέπει την άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος μιας γυναίκας για την πραγματοποίηση άμβλωσης.

Ο γερουσιαστής Nathan Dahm, ένας Ρεπουμπλικάνος του Broken Arrow που τώρα κατεβαίνει υποψήφιος για το Κογκρέσο και ο οποίος συνέταξε το νομοσχέδιο, το χαρακτήρισε ως την "ισχυρότερη νομοθεσία υπέρ της ζωής στη χώρα αυτή τη στιγμή, η οποία ουσιαστικά εξαλείφει τις αμβλώσεις στην Οκλαχόμα".

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων της άμβλωσης λένε ότι το νομοσχέδιο είναι σαφώς αντισυνταγματικό και παρόμοιοι νόμοι που εγκρίθηκαν πρόσφατα στο Αρκάνσας και την Αλαμπάμα έχουν μπλοκαριστεί από ομοσπονδιακά δικαστήρια.

"Οι νομοθέτες της Οκλαχόμα προσπαθούν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις από όλες τις πλευρές και απλώς βλέπουν ποιο από αυτά τα επικίνδυνα, ντροπιαστικά νομοσχέδια μπορούν να πείσουν τον κυβερνήτη τους να το υπογράψει", δήλωσε ο Δρ Ghazaleh Moayedi, μαιευτήρας και γυναικολόγος στο Τέξας και την Οκλαχόμα και μέλος του διοικητικού συμβουλίου των Ιατρών για την Αναπαραγωγική Υγεία.

Παρόλο που παρόμοια νομοσχέδια κατά των αμβλώσεων που εγκρίθηκαν από το νομοθετικό σώμα της Οκλαχόμα τα τελευταία χρόνια έχουν σταματήσει ως αντισυνταγματικά, οι νομοθέτες κατά των αμβλώσεων πήραν ώθηση από την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να επιτρέψει να παραμείνουν σε ισχύ οι νέοι περιορισμοί των αμβλώσεων στο Τέξας.

Ο νέος νόμος του Τέξας, ο πιο περιοριστικός νόμος κατά των αμβλώσεων που έχει τεθεί σε ισχύ στις ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες, αφήνει την εφαρμογή του στους ιδιώτες, οι οποίοι δικαιούνται να εισπράξουν αυτό που οι επικριτές αποκαλούν "αμοιβή" 10.000 δολαρίων, εάν ασκήσουν επιτυχή αγωγή εναντίον ενός παρόχου ή οποιουδήποτε βοηθάει μια έγκυος να κάνει άμβλωση.

"Η αποτυχία του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να σταματήσει το Τέξας από το να ακυρώσει το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση, ενθάρρυνε άλλες πολιτείες να κάνουν το ίδιο", ανέφερε σε δήλωσή της η Νάνσι Νόρθουπ, πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος του Κέντρου για τα Αναπαραγωγικά Δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη. "Έχουμε μηνύσει την πολιτεία της Οκλαχόμα δέκα φορές την τελευταία δεκαετία για να προστατεύσουμε την πρόσβαση στις αμβλώσεις και θα προσβάλουμε και αυτόν τον νόμο για να σταματήσουμε αυτή την παρωδία από το να τεθεί ποτέ σε ισχύ".

Αρκετές πολιτείες, συμπεριλαμβανομένης της Οκλαχόμα, επιδιώκουν φέτος νομοθεσία παρόμοια με το νόμο του Τέξας.

Ο νόμος του Τέξας απαγορεύει την άμβλωση μετά από περίπου έξι εβδομάδες εγκυμοσύνης και δεν προβλέπει εξαιρέσεις σε περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Οι αμβλώσεις στο Τέξας έχουν μειωθεί κατά περίπου 50% από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, ενώ ο αριθμός των Τεξανών που πηγαίνουν σε κλινικές εκτός πολιτείας και ζητούν χάπια άμβλωσης μέσω διαδικτύου έχει αυξηθεί.

Ένα από τα νομοσχέδια της Οκλαχόμα, τύπου Τέξας, το οποίο απείχε μία ψήφο από το γραφείο του κυβερνήτη, θα απαγόρευε τις αμβλώσεις από τη στιγμή της σύλληψης και θα είχε τεθεί σε ισχύ αμέσως μετά την υπογραφή του κυβερνήτη.

 

Πηγή: nbcnews.com

 

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!