ΗΠΑ: Η Βουλή του Οχάιο ποινικοποίησε τις εκτρώσεις εμβρύων με καρδιακό παλμό


Η Βουλή των Αντιπροσώπων, δηλαδή το Νομοθετικό Σώμα της Πολιτείας του Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η οποία βρίσκεται στην πόλη Κολόμπους, την περασμένη εβδομάδα υιοθέτησε νομοσχέδιο το οποίο πρακτικά απαγορεύει στις γυναίκες να προχωρούν σε έκτρωση, όταν διαπιστώνεται εμβρυϊκή καρδιακή λειτουργία.

Συγκεκριμένα, η Βουλή των Αντιπροσώπων του Οχάιο την περασμένη εβδομάδα ψήφισε έναν από τους πλέον περιοριστικούς νόμους για την έκτρωση σε ολόκληρη τη χώρα, ένα νόμο ο οποίος θα τιμωρεί ποινικά τους ιατρούς, που θα ενεργούν εκτρώσεις, ενώ θα έχει διαπιστωθεί λειτουργία της καρδιάς του εμβρύου, και θα αποτελέσει μία πρόκληση για την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου των Η.Π.Α. στην υπόθεση «Ρόυ εναντίον Γουέιντ».

Ο εμβρυϊκός καρδιακός παλμός μπορεί να ανιχνευθεί με τη χρήση ενός υπερήχου, όχι νωρίτερα από την έκτη εβδομάδα κύησης, χρονικό σημείο μέχρι το οποίο οι περισσότερες γυναίκες δεν είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι εγκυμονούν.

Φυλάκιση έως ένα έτος και χρηματικό πρόστιμο 2.500 δολαρίων, σε περίπτωση διάπραξης έκτρωσης σε έμβρυο το οποίο διαθέτει καρδιακό παλμό, προβλέπει ο νόμος αυτός που ψηφίστηκε την Πέμπτη, 15 Νοεμβρίου 2018. Πλέον ο νόμος κατευθύνεται προς τη Γερουσία του Οχάιο.

Το μέτρο δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις για περιπτώσεις βιασμού ή αιμομιξίας. Βέβαια, οι ιατροί μπορούν να προχωρήσουν σε έκτρωση σε περίπτωση επείγουσας ιατρικής ανάγκης ή αν θα μπορούσε να σωθεί η ζωή μιας γυναίκας.

Η Αντιπρόσωπος στη Βουλή, Κριστίνα Χαγκάν (Christina Hagan), η επικεφαλής της προσπάθειας υιοθέτησης του νόμου, είπε σε συνέντευξή της την Παρασκευή ότι, αυτό το οποίο ακριβώς επιδιώχθηκε ήταν η αμφισβήτηση της Απόφασης Ρόυ εναντίον Γουέιντ, την οποία έλαβε προ 45 ετών το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο των Η.Π.Α., καθιστώντας την έκτρωση συνταγματικό δικαίωμα.

«Πιστεύουμε ότι το Οχάιο είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να επιδιώξει την αμφισβήτηση της Απόφασης Ρόυ εναντίον Γουέιντ, σε όλη τη νομική κλίμακα από τα Τακτικά Δικαστήρια έως το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο», δήλωσε η κυρία Χαγκάν, μία πολιτικός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, υποστηρικτής του Προέδρου Τράμπ.

Πρόσθεσε ακόμη ότι είναι αισιόδοξη ότι θα ολοκληρωθεί η αποδοχή του νόμου και από τη Γερουσία, έως το τέλος του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι τόσο η Βουλή των Αντιπροσώπων, όσο και η Γερουσία, κυριαρχούνται πλειοψηφικά από Ρεπουμπλικανούς και δεν θα τεθεί πρόσκομμα αρνησικυρίας (βέτο).

Το έτος 2016, ο Κυβερνήτης της Πολιτείας Τζον Κάσιτς (John Kasich) έθεσε βέτο σε ένα νομοσχέδιο, το οποίο απαγόρευε τις εκτρώσεις σε έμβρυα με ανιχνεύσιμη καρδιακή λειτουργία. «Δεν είχαμε τότε τη δύναμη, μέσω της πλειοψηφίας στα νομοθετικά όργανα να υπερκεράσουμε το εμπόδιο του βέτο. Όμως πλέον μπορούμε να το πετύχουμε», πρόσθεσε η κυρία Χαγκάν.

Στην ανακοίνωσή του το 2016, ο Κυβερνήτης Κάσιτς, υποστήριξε ότι ο νόμος ήταν αντίθετος με τα θεσπίσματα του Ανώτατου Δικαστηρίου αναφορικά με την έκτρωση και τόνισε ότι ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις άλλων Πολιτειών, κρίθηκαν αντισυνταγματικές από τους Ομοσπονδιακούς Δικαστές.

Παρόλα αυτά ο Κυβερνήτης Κάσιτς προσυπέγραψε νόμο απαγορευτικό για τις εκτρώσεις μετά την 20η εβδομάδα κύησης.

Αν το νέο νομοσχέδιο δεν φθάσει προς υπογραφή στο Κυβερνητικό Γραφείο, έως το επόμενο έτος, τότε θα χειριστεί το ζήτημα ο διάδοχός του, κύριος Μάικ Ντεβίν (Mike DeWine), ο οποίος κατά τη διάρκεια δημόσιας συζήτησης ξεκαθάρισε ότι θα επικυρώσει το νομοσχέδιο, διότι πιστεύει ότι μία από τις πλέον ουσιαστικές λειτουργίες της κυβέρνησης είναι η προστασία των πλέον ευαίσθητων μελών της κοινωνίας και σε αυτά περιλαμβάνονται και τα αγέννητα μέλη της.

Όμως ορισμένοι ιατροί υποστηρίζουν ότι η απόφαση να πραγματοποιηθεί μια έκτρωση, θα έπρεπε να επαφίεται στη γυναίκα, την οικογένειά της και σε όποιον της παρέχει ιατρική φροντίδα. «Κάθε κατάσταση είναι αληθινά μοναδική και σε κάθε περίπτωση που σκέφτομαι ότι ήδη τα έχω ακούσει όλα, υποδέχομαι ένα νέο ασθενή, που απλώς θα με εκπλήξει με τις ιδιαιτερότητες της απαιτούμενης ιατρικής φροντίδας», είπε η ιατρός Σάρα Χόρβαθ (Dr Sarah Horvath),  μία σύμβουλος οικογενειακού προγραμματισμού, του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Η Οργάνωση αυτή είχε πιέσει τον Κυβερνήτη του Οχάιο να θέσει βέτο στη νομοθετική ρύθμιση με βάση την ύπαρξη καρδιακού παλμού, το έτος 2016.

Τόνισε τότε ότι ο νόμος που έθετε ως κριτήριο την ύπαρξη καρδιακής λειτουργίας, θα απέτρεπε τις γυναίκες από την αναζήτηση και επιλογή της έκτρωσης, πριν ακόμη καλά καλά αντιληφθούν ότι εγκυμονούν.

Πρόσθεσε δε η ιατρός Σάρα Χόρβαθ, ότι «αν δεν σκόπευαν να καταστούν έγκυες ή δεν χρησιμοποιούσαν τεστ ανίχνευσης εγκυμοσύνης σε τακτική βάση, οι περισσότερες γυναίκες δεν θα είχαν αντιληφθεί το παραμικρό για την ύπαρξη εγκυμοσύνης, έως το σημείο της διαπίστωσης καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου».

Ο Ιατρικός Σύλλογος του Οχάιο αντιτίθεται σθεναρά ενάντια στο νομοσχέδιο και εκδήλωσε τον έντονο προβληματισμό του, για το σχέδιο της ποινικής δίωξης των ιατρών που ενεργούν μια ιατρική πράξη, θεωρούμενη ως μία δεδομένη ενέργεια φροντίδας, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Συλλόγου.

Σύμφωνα με την κυρία Χαγκάν, η θεμελίωση ποινών είναι απαραίτητη για την αποτροπή όσων προσφέρουν υπηρεσίες εκτρώσεων να μην σεβαστούν το νόμο.

«Όταν διαπράττεται ένας φόνος, τότε οφείλει να υπάρχει επίπτωση για αυτή την πράξη», πρόσθεσε.

Σε άλλες Πολιτείες όπως στην Αϊόβα, ανάλογοι νόμοι έχουν ψηφιστεί.

«Για μένα είναι ανήθικο να σταματάει μια αθώα καρδιά να χτυπάει», δήλωσε φέτος ο Κυβερνήτης της Αϊόβα Κιμ Ρέυνολντς (Kim Reynolds).

Η Πλαντ Παρεντχούντ (Planned Parenthood – Προγραμματισμένη Γονεϊκότητα) και η Αμερικανική Ένωση για τα Ατομικά Δικαιώματα, υπέβαλαν ένσταση, υποστηρίζοντας ότι ο νέος νόμος είναι αντισυνταγματικός, ενώ ένας Πολιτειακός Δικαστής εξέδωσε απόφαση προσωρινής αναστολής της ένστασης, εμποδίζοντάς την να τεθεί σε ενέργεια, η οποία θα παρεμπόδιζε την έκβαση της νομικής διαδικασίας.

Είναι γεγονός ότι η Πολιτεία της Βόρειας Ντακότας υιοθέτησε νομοσχέδιο για την καρδιακή λειτουργία, το έτος 2013, αλλά ανατράπηκε – ακυρώθηκε από έναν Ομοσπονδιακό Δικαστή.

Το επερχόμενο έτος θα μπορούσε να φέρει πρόσθετες προκλήσεις για την πρόσβαση στην έκτρωση.

«Αναμένουμε έντονα πως όταν επαναλειτουργήσουν κανονικά τα νομοθετικά σώματα, των κατά τόπους Πολιτειών, τον Ιανουάριο του 2019 (σ.μ. προσφάτως διενεργήθηκαν στις Η.Π.Α. οι ενδιάμεσες εκλογές), ότι και άλλες Πολιτείες θα ακολουθήσουν και θα υιοθετήσουν με τη σειρά τους νόμους περιοριστικούς των εκτρώσεων, θέτοντας τέτοιου είδους απαγορεύσεις», δήλωσε την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018, η κυρία Μπριτζίτ Αμιρί (Brigitte Amiri), επικεφαλής–διευθύνουσα του Προγράμματος για την Αναπαραγωγική Ελευθερία, της Αμερικανικής Ένωσης για τα Ατομικά Δικαιώματα. Πρόσθεσε δε, «νομίζω ότι αυτό το οποίο συνέβη χθες θα έπρεπε να αποτελέσει ένα αφυπνιστικό κάλεσμα, για τις ευθείες επιθέσεις στην Απόφαση Ρόυ εναντίον Γουέιντ».

Περισσότερες από 12 υποθέσεις εκτρώσεων εκδικάζονται από Ομοσπονδιακά Δικαστήρια, αυτή τη στιγμή. Αρκετές δε από αυτές θα μπορούσαν να φθάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο το επόμενο έτος. Πλέον με την αντικατάσταση από τον Δικαστή Μπρετ Μ. Καβάνι (Brett Μ. Kavanaugh), του Δικαστή Άντονυ Μ. Κένεντι (Anthony M. Kennedy), το σώμα του Δικαστηρίου διαθέτει μια πλειοψηφία συντηρητική.

Οι ομάδες που υποστηρίζουν τα δικαιώματα των εκτρώσεων, θεωρούν τον Δικαστή Καβάνι ως απειλή για την Απόφαση «Ρόυ εναντίον Γουέιντ».

Η Διοίκηση του Τραμπ έχει ήδη κάνει ουσιαστικές κινήσεις για να πλήξει τα «δικαιώματα» τα σχετικά με την αναπαραγωγή, μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και μία νομοθετική ρύθμιση που επιτρέπει σε ορισμένους υπαλλήλους να αρνηθούν την κάλυψη σχετικά με τον έλεγχο των γεννήσεων, για λόγους ηθικούς ή θρησκευτικούς.

 

Πηγή: (Εφημερίδα, «The New York Times», Andrew Spear και Christina Caron. Δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση την Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018), The New York Times

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!