ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ: Σπουδαία εξέλιξη. Η Γερουσία απέρριψε το νομοσχέδιο για την αποποινικοποίηση των εκτρώσεων.

Μπουένος Άιρες, 9 Αυγούστου 2018.

Με μεγάλη πλειοψηφία απέρριψε η Γερουσία το νομοσχέδιο που επρόκειτο να αποποινικοποιήσει τις εκτρώσεις στην Αργεντινή! Μετά από συζήτηση άνω των δεκαέξι ωρών με έντονη αντιπαράθεση των δύο πλευρών, εν τέλει οι Γερουσιαστές προέκριναν το σεβασμό στη ζωή του εμβρύου έναντι του «δικαιώματος» των γυναικών να δολοφονούν τα κυοφορούμενα στα μαιευτήρια!

Η άμβλωση στην Αργεντινή είναι παράνομη, εκτός από την περίπτωση που κινδυνεύει η ζωή ή η υγεία της μητέρας ή όταν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού σύμφωνα με νόμο που ισχύει από το 1921.

Το 2018, μετά από χρόνια άσκησης πίεσης, μέλη του Κογκρέσου από όλα τα κόμματα πρότειναν να συζητήσουν τη νομιμοποίηση και την παροχή δωρεάν αμβλώσεων στις δημόσιες κλινικές.

Το θέμα τέθηκε στο Κοινοβούλιο, το οποίο εξουσιοδοτήθηκε για την διευθέτηση του νόμου της αποποινικοποίησης των εκτρώσεων. Στις 14 Ιουνίου 2018 η Βουλή έδωσε προκαταρκτική έγκριση στο νόμο με 129 ψήφους υπέρ, 125 κατά και 1 αποχή. Η Γερουσία όμως την 9η Αυγούστου 2018, απέρριψε τον νόμο με 38 κατά και 31 υπέρ ψήφους. Το Κίνημα υπέρ της ζωής της Αργεντινής, αλλά και σε όλο τον κόσμο έλαβε το αποτέλεσμα ως μεγάλη νίκη.

Μέχρι το 2007 δεν υπήρχαν επιβεβαιωμένα αριθμητικά στοιχεία για τις πραγματοποιηθείσες εκτρώσεις στην Αργεντινή.  Παρά το ότι δεν επιτρέπονται, οι υγειονομικές αρχές τις εκτιμούν στις 500.000 ετησίως (40% όλων των εγκυμοσύνων). Περίπου 80.000 από τις γυναίκες αυτές -κατά κάποιες εκτιμήσεις- νοσηλεύονται λόγω επιπλοκών μετά την άμβλωση. Ένα τέτοιο περιστατικό κακοποιημένου κοριτσιού, που ήταν σε κατάσταση εγκυμοσύνης, χρησιμοποιήθηκε ως σημαία για να παρασυρθεί η κοινή γνώμη. Μία 14χρονη το 2015 κακοποιήθηκε βάναυσα από το φίλο της, έως θανάτου, επειδή έμεινε έγκυος. Ο φίλος της κατόπιν την έθαψε στην αυλή του σπιτιού του.

Οι φεμινιστικές οργανώσεις χρησιμοποίησαν αυτό το περιστατικό, καθώς και κάποια περιστατικά  γυναικών που πέθαναν μετά την έκτρωση, ως μοχλό πίεσης στην κυβέρνηση και την κοινή γνώμη για να διεκδικήσουν ιατρικώς «ασφαλείς» αμβλώσεις ως την 14η εβδομάδα, και μαζί με αυτές όλο το «προοδευτικό πακέτο» για την σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών, τις διακρίσεις σε βάρος τους, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού του  φύλου, την αντισύλληψη, τη σεξουαλική «διαπαιδαγώγηση» στα σχολεία κλπ.

Η Διεθνής Αμνηστία προσπάθησε και αυτή να προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τον αριθμό των θανάτων από παράνομες αμβλώσεις, που υποτίθεται ότι λαμβάνουν χώρα στην Αργεντινή. Υπάρχει ένας καλός λόγος να αμφισβητηθεί αυτός ο αριθμός, δεδομένου ότι είναι περίπου το ήμισυ του συνόλου των ζώντων γεννήσεων στην χώρα.

Οι ΗΠΑ, η οποία είναι μια από τις χώρες με τις περισσότερες αμβλώσεις στον κόσμο, έχουν ποσοστά έκτρωσης μόνο το ένα τέταρτο των συνολικών γεννήσεων, θεωρείται λοιπόν κατασκευασμένη η στατιστική των εκτρώσεων στην Αργεντινή.

Ίσως είναι χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ότι ένας από τους ιδρυτές του δικαιώματος στην άμβλωση στις Ηνωμένες Πολιτείες και πρώην πρόεδρος της NARAL («National Abortion Rights Action League»), Bernard Nathanson, παραδέχτηκε ότι απλά έφτιανε αριθμούς σχετικά με τον αριθμό των γυναικών που πεθαίνουν από παράνομες αμβλώσεις, προκειμένου να συγκεντρώσει τη συμπάθεια της κοινής γνώμης στην ατζέντα των δικαιωμάτων στην έκτρωση.

Στην Αργεντινή εξάλλου, υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που παρέχουν στις γυναίκες «εξυπηρέτηση» για  πρόσβαση σε φάρμακα που μπορούν να διακόψουν την εγκυμοσύνη, καθώς και γιατροί που διενεργούν φανερά (και παράνομα βέβαια) αμβλώσεις. Δραστηριοποιούνται επίσης ακτιβιστές της Planned Parenthood International και της Amnesty International, οι οποίοι επιχειρούν ως νέου τύπου αποικιοκράτες να αλλοιώσουν τα ήθη και τις αξίες της κοινωνίας της χώρας αυτής.

Η Διεθνής Αμνηστία έκανε μια ολοσέλιδη διαφήμιση στην εφημερίδα «The New York Times» για την υποστήριξη της αλλαγής της νομοθεσίας, δηλώνοντας με νόημα ότι «ο κόσμος παρακολουθεί». Επίσης άφησε να εννοηθεί πως η απόφαση ήταν δάκτυλος της καθολικής εκκλησίας, κάτι το οποίο δεν ήταν αληθινό, διότι πάρα τις αντιδράσεις των καθολικών πριν από οκτώ χρόνια η Αργεντινή νομιμοποίησε το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Η κοινωνία της Αργεντινής όμως είναι μιά παραδοσιακή κοινωνία. Σέβεται την οικογένεια, τη ζωή και είναι σε μεγάλο βαθμό θρησκευόμενη. Ο πάπας Φραγκίσκος κατάγεται από εκεί, και δεν δίστασε να παρομοιάσει προ ημερών, τις εκτρώσεις με την ευγονική των Ναζί.

Οι άρρενες γερουσιαστές ψήφισαν κατά πλειοψηφία υπέρ της ζωής, από τις γυναίκες δε γερουσιαστές, ψήφισαν οι μισές υπέρ (14) και οι άλλες μισές (14) κατά της ζωής του εμβρύου.

Η απόφαση αυτή έτυχε θερμής υποδοχής ανά την υφήλιο καθώς κερδίθηκε μιά ακόμη σκληρή μάχη με αποτέλεσμα τη σωτηρία εκατομμυρίων παιδιών που θα σκοτώνονταν εξαιτίας ασυνείδητων γονέων και ιατρών.

Παρά το ότι η εξέλιξη αυτή είναι πολύ ελπιδοφόρα δεν επιτρέπει τον εφησυχασμό. Είναι δεδομένο ότι το κίνημα υπέρ των αμβλώσεων υποστηρίζεται, δυστυχώς, από φορείς με Διεθνείς διασυνδέσεις, καθώς και από πάρα πολλά ανάλογα κινήματα της Ευρώπης και της Λατινικής Αμερικής. Μάλιστα, δηλώνει τώρα ότι θα επανέλθει δριμύτερο από τον ερχόμενο Μάρτιο που αρχίζει η νέα νομοθετική περίοδος στη χώρα.

Αυτή η προσπάθεια νομιμοποίησης των αμβλώσεων ήταν η 5η για την Αργεντινή από το 2005 που ιδρύθηκε το συγκεκριμένο κίνημα, ενώ η οριακή πλειοψηφικά που έλαβε το Κίνημα υπέρ της ζωής στο Κοινοβούλιο αυτή τη φορά, του δίνει ελπίδες για επιτυχία την επόμενη φορά.

Χρειάζεται λοιπόν να συνεχιστεί ο αγώνας. Και να είναι αφενός πνευματικός, αλλά συνοδευόμενος από οργανωμένη διαφώτιση μέσα στην κοινωνία της Αργεντινής και σε όποια άλλη κοινωνία. Ένας αγώνας σε συνεχή βάση, προκειμένου να σωθούν οι οικογένειες και τα παιδιά τους από το σωματικό και τον πνευματικό θάνατο.

 


Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_Argentina

http://catholicherald.co.uk/commentandblogs/2018/08/10/a-fairer-media-and-powerful-pro-life-women-how-argentina-succeeded-where-ireland-failed/#.W2-4CJxtXWM.email

http://time.com/5363764/argentina-abortion-vote-progress/?utm_source=time.com&utm_medium=email&utm_campaign=social-button-sharing

Αν βρίσκετε ενδιαφέρον το άρθρο μοιραστείτε το με τους γνωστούς σας!